Alba
UPDATE Accident la Alba Iulia: biciclist rănit după ce a fost lovit de o autoutilitară

Un bărbat care circula pe bicicletă a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri după-amiaza la Alba Iulia.
Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe Bulevardul Republicii (zona sens giratoriu cu strada Emil Racoviță).
În evenimentul rutier a fost implicat un biciclist și o autoutilitară (betonieră). Biciclistul a fost transportat la spital.
UPDATE: Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 16.40, un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea o autoutilitară, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia, a acroșat un bărbat de 50 de ani, din comuna Ciugud, care era angajat în traversarea străzii, pe bicicletă, în zona unei treceri de pietoni.
În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.
Conducatorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.
Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone.
Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.
Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.
Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.
Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO Junior Bike Race la Ciugud: câștigătorii concursului de mountainbike. A fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați

Peste 200 de copii au participat sâmbătă, la concursul ”Junior Bike Race”, competiția de mountainbike de la Ciugud. Destinată copiilor între 3 și 14 ani, aceasta a ajuns la șasea ediție.
Copiii, alături de părinți, s-au distrat în aer liber și au concurat, în funcție de vârstă, pe unul dintre cele două trasee puse la dispoziție de organizatori.
La eveniment a fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați, cărora le-a fost oferit un prilej de bucurie.
Și polițiștii au fost alături de copii. Au organizat un atelier de reguli rutiere pentru cei mici.
Junior Bike Race Ciugud 2022: câștigătorii
Categoria Fete 3 / 4 ani
Locul 1: Magda Ilinca
Locul 2: Cosma Irina
Locul 3: Sturza Eva
Categoria Băieți 3 / 4 ani
Locul 1: Molnar Mihai
Locul 2: Moisescu Iustin
Locul 3: Vandici Eric
Categoria Fete 5 / 6 ani
Locul 1: Scrob Oana
Locul 2: Brudean Alessia
Locul 3: Borza Matea
Categoria Băieți 5 / 6 ani
Locul 1: Stănilă Mihai
Locul 2: Pascal Cristian
Locul 3: Stoica Vicențiu
Categoria Fete 7 / 8 ani
Locul 1: Pascal Sarah Maria
Locul 2: Mondoc Karina
Locul 3: Andrei Alexandra
Categoria Băieți 7 / 8 ani
Locul 1: Secașiu Sebastian
Locul 2: Medeșan…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO: Ce poți vedea la Ansamblul Bisericii Reformate din Ighiu, în drum spre Iezer sau Piatra Craivii. Monument construit la 1781

Ansamblul Bisericii Reformate din Ighiu este un monument mai puțin cunoscut în județul Alba, dar foarte important.
În drumul spre Iezerul Ighiel sau spre Piatra Craivii, merită măcar o scurtă oprire, dacă nu o vizită dedicată, fiind situat în centrul istoric al comunei.
Integrabil stilistic barocului târziu şi rococo-ului, a fost construit între 1781-1783, pe locul unei biserici de piatră din secolul al XIII-lea, edificată de coloniștii sași din sat (aduși în jurul anului 1206).
Din vechiul ansamblu a supravieţuit o parte din incinta fortificată, databilă în secolele XV-XVI, cu bastionul de la intrare, încorporat într-o construcţie din 1712.
Vezi și FOTO-VIDEO: Peisaj de poveste, în Alba. Iezerul Ighiel, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România
În cimitirul din jurul bisericii odihneşte marele savant preiluminist Bód Péter (1712-1769), care a deţinut la Ighiu calitatea de preot-paroh și a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Transilvaniei din secolul al XVIII-lea.
Biserica se află în centrul satului, fiind înconjurată de rămășițele fortificației din secolul al XV-lea, din a cărei structură mai persistă câteva elemente gotice.
Astfel,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, susține că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.
Ea a participat, sâmbătă, la Ziua Unităţii Reformate din Bazinul Carpatic, la Alba Iulia, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.
Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak
„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici.
Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat, preşedintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de…
Citește mai mult pe Alba24.ro