Connect with us

Covasna

V. Gheorghiţă: Nem csökkent az oltási kedv

Publicat


Bukarest, április 13./Agerpres/ – Nem csökkent az oltási kedv, a felmérések szerint a lakosság mintegy fele oltatná be magát – közölte kedden a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă azt mondta: az AstraZeneca második oltására előjegyzett személyek mintegy 95 százaléka is megjelent, hogy bekapja a vakcinát.

A CNCAV vezetője szerint nem az oltási hajlandóság csökkenése miatt fogyatkozott meg a várólistán lévő személyek száma. Ezt – véleménye szerint – részben az okozza, hogy a módosított módszertan miatt a várólistán kiértesített személyek 24 óra alatt lekerülnek a lajstromról (háromszori értesítés helyett csak egyet küldenek), részben pedig az, hogy miután bejelentették, hogy a családorvosokat is bevonják a kampányba, sokan ezt a számukra kényelmesebb és egyszerűbb megoldást választják.

A szakember elmondta: az első szakaszban oltásra jogosultak körében az átoltottság elérte a 89,2%-ot.

A második körben jogosultak közül 1.741.448 személy kapta meg az oltást, köztük 508.714 krónikus beteg, 604.437 hatvanöt évnél idősebb ember, 34.790 öregotthonban élő személy, 22.289 mozgásképtelen és 565 hajléktalan. Beoltottak ugyanakkor 428.072 olyan személyt, aki kulcsfontosságú intézménynél dolgozik és 149.581 tanügyi alkalmazottat.

A harmadik szakaszban oltásra jogosultak közül eddig 281.508 személy kapta meg az oltás első dózisát, 20.245 pedig megkapta a másodikat is. AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Florin Cîţu: A bárok, kávézók, klubok és diszkók június elsejéig zárva maradnak

Publicat

Bukarest, május 14. /Agerpres/ – A bárok, kávézók, klubok és diszkók június elsejéig zárva maradnak – közölte Florin Cîţu miniszterelnök csütörtök este a Digi 24 műsorában. Hozzátette, egy javaslat szerint ettől az időponttól kezdve 50%-os kapacitással nyitnának ki, de csak beoltott emberek számára.

Azt is leszögezte, hogy a magánrendezvények még nem engedélyezettek.

Cîţu elmondta, a sportrendezvények május 15-től a nézők számára is nyitva állnak, 25%-os befogadóképességgel, ‘lehetőleg’ oltott emberek számára.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy június elsejétől esküvőket, keresztelőket is lehet tartani, legfeljebb 70 fővel kint és 50 százalékos kapacitással bent. Ha a szervező garantálni tudja, hogy minden résztvevő be van oltva, akkor a létszámkorlátozás megszűnik.

Az ellenőrzést valószínűleg az oltási bizonyítványok alapján fogják elvégezni – tette hozzá a miniszterelnök.
AGERPRES/ (RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

K. Iohannis: Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren védőmaszkot viselni

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren maszkot viselni Romániában – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő szerint a kivételek közé tartoznak a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói.

Iohannis kifejtette azt is: ugyancsak május 15-től feloldják az éjszakai kijárási tilalmat, és a kereskedelmi egységek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat.

Az államfő szerint a sporteseményeken a rendelkezésre álló ülőhelyek 25 százalékát lehet elfoglalni.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával. AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

K. Iohannis:Kültéren legtöbb hetven,beltéren legtöbb ötven személy részvételével lehet esküvőket tartani június 1-je után

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Kültéren legtöbb hetven, beltéren legtöbb ötven személy részvételével lehet esküvőket, keresztelőket, ünnepi ebédeket tartani június 1-je után – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő szerint a felső korlátot szándékukban áll július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől még tovább növelni.

Iohannis elmondta: egy adott pillanattól a korlátozások megszűnhetnek, amennyiben a szervezők szavatolják, hogy minden résztvevő be van oltva koronavírus ellen. Beoltott személyek esetében ugyancsak növekedhet a sportrendezvényeken résztvevő személyek száma – tette még hozzá az államfő.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cî?u miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.
AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

K. Iohannis: Célunk, hogy június 1-jéig öt-,július 1-jéig hat-, augusztus 1-jéig hétmillió embert oltsunk be

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Célunk, hogy június 1-jéig öt-, július 1-jéig hat-, augusztus 1-jéig hétmillió embert oltsunk be – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő azt mondta: ‘nincs más út’ kilábalni a járványból, mint a védőoltás.

Iohannis szerint a fenti menetrendhez alkalmazkodik a lazító intézkedések menetrendje, mert ‘azt el kell kerülni’, hogy júniusban minden korlátozást megszüntessünk, és augusztusban újra be kelljen ezeket vezetni.

Hozzátette: ezeket a lazításokat két rendkívül fontos tényező határozza meg, nevezetesen a világjárvány alakulása, amelyet a fertőzöttségi rátával mérnek, és az átoltottság mértéke.

„Ha több lazítást akarunk, továbbra is tiszteletben kell tartanunk az érvényben lévő intézkedéseket, és be kell oltatnunk magunkat – ez ilyen egyszerű!” – mondta Iohannis.

Az államfő kifejtette: bár a járvány ‘nem ér véget holnap’, már most fel kell készülni a pandémia utáni időszakra.

‘A post-Covid Romániának olyan Romániának kell lennie, amelyben reformokat hajtunk végre, amelyben fenntartható fejlődés van, amelyben beruházásokat hajtunk végre, amelyben jobbá tesszük az egészségügyi rendszert, amelyben biztonságosabbá tesszük az iskolákat, amelyben munkahelyeket teremtünk, amelyben a gazdaság növekszik, és azt hiszem, ezt is elmondhatjuk: a koronavírus utáni Románia olyan Románia, amelyben nőnek a fizetések, és amelyben a románok élete jobb lesz” – érvelt Iohannis.

Az államfő megismételte: az orvosok és az egészségügyi személyzet azok a hősök, akik lehetővé tették a járvány kezelését.

Rámutatott: az utóbbi napokban mind jobbak a járványügyi mutatók, és ‘begyorsult’ az oltási kampány is, állandósult a napi százezer fölötti oltásszám.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.
AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe