Connect with us

Eveniment

Vaccinarea la Sibiu – Primăria nu are niciun centru gata. Mergem deocamdată la „privat”

Publicat


Etapa a doua de vaccinare va începe în data de 15 ianuarie, când se deschid listele pentru înscrieri. Vaccinarea efectivă va începe și la Sibiu în data de 17 ianuarie. Sibienii au la dispoziție șapte centre de vaccinare în municipiu. Primăria va pune la dispoziție câteva locații,  dar niciuna dintre acestea nu este încă nici măcar dotată cu cele necesare. Până când se adună ofertele de preț și se încheie achizițiile, sibienii se vor vaccina în centrul pus la dispoziție de firma privată ”Redal” sau în cele trei spitale- Județean, Militar și CFR.

Cele trei centre de vaccinare anti covid din cadrul spitalelor din Sibiu au fost deschise încă din 31 decembrie 2021, când a început campania în județ. Chiar dacă până acum au beneficiat de ele cadrele medicale, vor rămâne deschise, iar aici se vor putea vaccina sibienii care au acces în a doua etapă a campaniei.

Pe lângă aceste centre, Primăria Sibiu pune la dispoziție locații pentru amenajarea centrelor de vaccinare. În sarcina instituției intră dotarea acestor centre cu logistica necesară desfășurării vaccinării. Doar că, deși primul sibian vaccinat în etapa a doua va fi în data de 17 ianuarie, acest lucru nu se va întâmpla într-un centru al municipalității. Și asta pentru că până în acest moment niciunul nu este amenajat. Abia acum se cer oferte de prețuri, după care urmează achiziția. Tot acest proces poate dura, dar, spun reprezentanții Primăriei ”sperăm să se finalizeze cât mai curând posibil”.

Legat de cheltuielile pe care Primăriile trebuie să le facă cu dotările acestor centre, edilii speră să recupereze banii de la guvern, pentru că, mai ales în cazul orașelor mari, sumele care pleacă din bugetul local sunt semnificative.

„Actul normativ privind acoperirea cheltuielilor cu organizarea, dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului medico-sanitar care le va deservi nu a fost emis încă, dar în varianta supusă inițial dezbaterii publice era specificat că finanțarea va fi asigurată din bugetele locale. Vorbim de sume importante și din acest motiv m-am alăturat colegilor mei primari din Asociația Municipiilor din România în solicitarea către Guvern de a aloca și fondurile necesare acestor operațiuni, conform Codului Administrativ potrivit căruia descentralizarea competențelor trebuie realizată împreună cu alocarea resurselor financiare aferente.

Având în vedere că în urma întâlnirii reprezentanților AMR cu Ministrul Finanțelor, acesta din urmă a agreat asigurarea de la bugetul de stat a costurilor pentru dotarea și plata personalului medical din centrele de vaccinare, am convingerea că prevederile vor fi preluate în actul normativ care urmează să fie emis.

Pentru că este important bunul mers al campaniei de vaccinare, Primăria Sibiu a început deja demersurile pentru achiziționarea dotărilor și a serviciilor pentru centrele de vaccinare din Sibiu, ca să ne asigurăm că acestea vor fi disponibile la timp. În acest demers avem alături firma sibiană Retezat SA , căreia îi mulțumesc public pentru faptul că a pus la dispoziție mare parte din mobilierul necesar în aceste centre.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Până una alta, noroc cu ”privații”

În total, Primăria va pune la dispoziția sibienilor 9 centre de vaccinare. Acestora li se adaugă cele deja existente la Spitalul Județean, Militar și CFR.

Așa că, etapa a doua de vaccinare la Sibiu începe cu ajutorul privaților. La sediul Redal Expo, de pe strada Johann Sebastian Bach, sunt deja amenajate patru centre. ”Aici, plus centrele din spitale, sunt la dispoziția sibienilor. Nu ne permitem să ratăm startul etapei a doua. Cum am început la timp în decembrie, așa facem și acum. Din locațiile Primăriei este posibil să renunțăm la cele din școli pentru că dacă va începe activitatea nu vrem să disturbăm în niciun fel. Sibienii care se înscriu pentru vaccinare, în funcție de modalitatea pe care o aleg pentru asta, vor fi informați la care dintre centre sunt repartizați, ziua și ora”, spune colonel Daniel Chelcea, directorul DSP Sibiu.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025

Publicat

Un număr de 10  locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO: Cum arată decorațiunile de Paște 2024 la Alba Iulia. Iepuri gigant și alte ansambluri decorative. Unde sunt amplasate

Publicat

La Alba Iulia au fost montate decorațiuni de Paște 2024, care aduc în oraș atmosferă de sărbătoare. Iepuri și ouă gigant, dar și alte ansambluri decorative pot fi observate în mai multe zone din municipiu.

”Am dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Copil care trecea strada pe bicicletă, acroșat de o mașină de școală de șoferi

Publicat

Un accident petrecut la Alba Iulia a fost surprins în imagini de participanți la trafic. Evenimentul rutier s-a petrecut în zona intersecției dintre bd. 1 Decembrie 1918 și strada Vasile Goldiș.

În imagini se observă cum un copil aflat pe bicicletă intră cu viteză pe trecerea de pietoni, în fața unei mașini.

Autoturismul de școala de șoferi oprește brusc însă copilul este acroșat și cade de pe bicicletă.

Se ridică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe