Connect with us

Eveniment

Vaccinul anti covid trebuie făcut și de pacienții care au trecut prin boală

Publicat



Specialiștii spun că și cei care au fost infectați cu covid 19 ar trebui să se vaccineze. Explicația este că anticorpii proveniți în urma bolii dispar după o anumită perioadă de timp, iar cei din vaccin sunt mai puternici și durează mai mult, scriu stirileprotv.ro

Împreună sporesc apărarea corpului în cazul unei viitoare expuneri. Au trecut, deja, 9 luni de la primele teste, aşa că, producătorii serurilor anti-COVID folosite la noi au constatat că durata medie a imunizării oferite variază între o jumătate de an şi 8 luni. În schimb, după boală, numărul de anticorpi scade mult, după câteva săptămâni, mai ales la cei cu forme uşoare.

„Doamnă, pot să vă pun şi eu o întrebare? Dacă eu am avut COVID, trebuie să mă mai vaccinez, când va fi cazul?”, întreabă un pacient specialistul.

Dr. Simin Florescu, medic infecțioase: „Da, pentru că imunitatea după boală rezistă doar puţin”.

Au dat piept cu boala, au fost declaraţi vindecaţi, iar acum se întreabă dacă mai are rost să se vaccineze. Răspunsul medicilor este fără echivoc – DA.

Dr. Gindrovel Dumitra: „În momentul în care îşi administrează vaccinul şi are deja un titru foarte mic de anticorpi, practic vaccinul funcţionează ca un rapel, ca un booster. Reînnoieşte memoria organismului în ceea ce priveşte relaţia pe care a avut-o cu acest virus. Şi în acest fel, practic, acele limfocite cu memorie se trezesc, fabrică şi mai mulţi anticorpi, iar pacientul va avea o memorie mult mai bună dacă primeşte acest vaccin”.

Chiar în cabinetul acestui medic, şi menajera, şi îngrijitorul, au fost infectaţi, şi recomandarea de a face vaccinul e valabilă pentru amândoi. Însă diferă momentul, pentru că trebuie să fie în perioada de post-convalescență. Femeia, care s-a îmbolnăvit în octombrie, e gata de vaccinare acum. Bărbatul, care abia a devenit negativ, mai are de aşteptat. Principiul este, după o formă uşoară, se aşteaptă o lună pentru a primi vaccinul. După o formă severă, spun doctorii, trebuie aşteptat trei luni.

Anticorpii de după boală sunt mai limitaţi, undeva cam la 3 luni. Pe când, după vaccin avem o perioadă mai mare cu anticorpi, undeva pe la 8 luni.

Cum ştim că protecţia vaccinală durează cel puţin 6 luni? Pentru că testele clinice pe oameni ale vaccinurilor autorizate acum şi pentru România, au început la jumătatea lui martie. Iar de atunci subiecţii care au primit dozele au fost testaţi periodic, la 2-3 săptămâni. S-a măsurat cantitatea de anticorpi fixată în organism şi care apare în sânge. În paralel, a fost observată evoluţia anticorpilor dobândiţi prin infectarea naturală. Pe scurt, cei de după boală au atins, în medie, numărul optim după 2 luni şi au scăzut progresiv, până la zero, la 4-5 luni.

În schimb, anticorpii “gata făcuţi” din seringă au rezistat mai mult. În plus, sunt date care arată că riscul să mai faci o formă gravă după vaccin scade considerabil.

Oricum, producătorii vaccinului Comirnaty, folosit acum în România, garantează că administrarea la foştii infectaţi este absolut sigură şi nu va provoca, sub nicio formă, o reinfectare. Fapt confirmat, de altfel, de Agenţia Europeană a Medicamentului.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Studenții UBB au dominat podiumul concursului Modul Business Championship de la Viena

Publicat

Două echipe studențești reprezentând Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB)  Cluj-Napoca, alături de alte 7 echipe de la universități din 5 țări diferite,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Câte locuințe și terenuri au fost vândute în Alba și în țară, în aprilie. A crescut numărul tranzacțiilor imobiliare

Publicat

A crescut numărul tranzacțiilor imobiliare, în Alba și în țară. În luna aprilie 2024 au fost vândute, în țară, 61.718 de imobile. Sunt cu 7.360 mai multe față de luna martie. Datele au fost prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În Alba, a crescut numărul caselor și apartamentelor vândute, dar a scăzut cel al terenurilor agricole tranzacționate.

Tranzacții imobiliare în țară

Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor vândute în luna aprilie este cu 19.797 mai mare, comparativ cu aceeași perioadă din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. 120 de elevi s-au întrecut la concursurile destinate micilor pompieri organizate de ISU Cluj

Publicat

Etapa zonală a concursurilor „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața” a avut loc marți, 14 mai 2024. Nu mai puțin de 120 de elevi, de la 15 unități de învățământ din județul Cluj, s-au întrecut în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Termenul limită pentru depunerea dosarelor la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri s-a mărit. Care este noua dată limită

Publicat

Termenul limită pentru depunerea dosarelor la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri s-a mărit. Cei care vor să devină pompieri sau jandarmi mai au două zile la dispoziție. 

Mai exact termenul s-a prelungit până pe data de 17 mai 2024.

Anunțul a fost făcut de către reprezentații Jandarmeriei și ai Pompierilor.

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Condiţiile legale de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare sunt următoarele:

a) să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe