Connect with us

Cluj

Valentin Naumescu (UBB): 8 Mai, 9 Mai, 10 Mai – Trei sărbători distincte, la trei date diferite

Publicat



naumescu.jpg

Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca, face precizări importante despre semnificațiile zilelor de 8,9 și 10 Mai.
”Se apropie iarăși perioada aceea a anului plină de sărbători și festivități politice, în care unii vor repeta clișeul legat de 9 mai cu „triplă semnificație istorică”, apoi tot felul de confuzii perpetuate din manualele de istorie comuniste sau ale anilor 90.
Nu, 9 mai nu are triplă semnificație istorică, are una singură și nu este nici Ziua Victoriei, nici Ziua Independenței României. Este pur și simplu greșit să credem și să spunem acest lucru.
Să mai explicăm o dată.
8 mai – Ziua Victoriei în Europa (VE Day), având în vedere că pe 8 mai 1945, seara târziu, feldmareșalul Keitel a semnat, la Berlin, Actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste (doar Uniunea Sovietică și statele comuniste serbau în trecut, pe 9 mai, Ziua Victoriei, iar acum mai serbează Rusia și câteva țări est-europene care păstrează tradiția comunistă). A mai existat o capitulare a Germaniei naziste, semnată pe 7 mai 1945 de generalul Jodl în Franța (Reims), dar Stalin a dorit repetarea evenimentului a doua zi la Berlin, pentru a reliefa mai mult importanța contribuției URSS.
9 mai – Ziua Europei, instituită de Uniunea Europeană, pentru a celebra Declarația Schuman din 9 mai 1950, când ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a propus…

Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

PNL Cluj: Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni

Publicat

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României, aruncă din nou cu praf în ochii opiniei publice. Trebuie să ai tupeu de tupeu, „marca USR” ca, după ce ai…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO: Zeci de tineri, în VIZITĂ la muzeele din Cluj-Napoca

Publicat

Agitație mare pe străzile din Cluj-Napoca, sâmbătă seara. Mulți tineri au dat ieșirile în club sau la terase pe vizita la muzee, cu ocazia Nopții Muzeelor 2024.

Evenimentul Noaptea Muzeelor a fost coordonat la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Oțelul Galați – „U” Cluj, 0-2. Clujenii mai au un HOP până în Conference League

Publicat

Universitatea Cluj a jucat, duminică, la Galați, cu Oțelul, barajul pentru accederea în Conference League, prima etapă. Învingătoarea urmează să joace cu CSU Craiova. După un meci anost, fără ocazii, clujenii câștigă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Noi, cei din linia a doua. Nelu Negrea (mașinist-șef): Suntem o echipă, o mare FAMILIE, aici la Naționalul clujean

Publicat

„Alege-ţi o meserie pe care să o iubeşti şi nu vei lucra o zi în viaţa ta”, spunea Confucius. Dac-ar fi să ne luăm după el, Nelu Negrea n-a lucrat o zi în viața lui.

Angajat la Teatrul Național clujean,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe