Connect with us

Covasna

Valeriu Gheorghiţă szerint változtatni kell az oltásra való jelentkezés módozatain, különösen vidéken

Publicat


Bukarest, április 19. /Agerpres/ – Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az oltásra való előjegyzés módjának megváltoztatásán gondolkodnak, legalábbis a vidéki oltóközpontokhoz való jelentkezések esetében, ugyanis a lakosság egy része számára nem érhető el könnyen az online platform.

Gheorghiţă a Digi FM rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, tekintetbe kell venni, hogy az ország lakosságának körülbelül 50 százaléka falun él, ezért más módokat is kell találni az oltásra való előjegyzésre, például a családorvosokon keresztül, a mobil oltóközpontok révén, illetve a fix oltóközpontokban zajló immunizáláshoz való hozzáférés megkönnyítésével. Fontolgatják, hogy a vidéki oltóközpontnál közvetlenül lehessen jelentkezni, vagy oda betelefonálva lehessen kérni időpontot – tette hozzá.

A katonaorvos arról is beszámolt, hogy a közvélemény-kutatások szerint nő a lakosság oltakozási kedve.
AGERPRES/( RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

K. Iohannis: Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren védőmaszkot viselni

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren maszkot viselni Romániában – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő szerint a kivételek közé tartoznak a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói.

Iohannis kifejtette azt is: ugyancsak május 15-től feloldják az éjszakai kijárási tilalmat, és a kereskedelmi egységek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat.

Az államfő szerint a sporteseményeken a rendelkezésre álló ülőhelyek 25 százalékát lehet elfoglalni.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával. AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

K. Iohannis:Kültéren legtöbb hetven,beltéren legtöbb ötven személy részvételével lehet esküvőket tartani június 1-je után

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Kültéren legtöbb hetven, beltéren legtöbb ötven személy részvételével lehet esküvőket, keresztelőket, ünnepi ebédeket tartani június 1-je után – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő szerint a felső korlátot szándékukban áll július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől még tovább növelni.

Iohannis elmondta: egy adott pillanattól a korlátozások megszűnhetnek, amennyiben a szervezők szavatolják, hogy minden résztvevő be van oltva koronavírus ellen. Beoltott személyek esetében ugyancsak növekedhet a sportrendezvényeken résztvevő személyek száma – tette még hozzá az államfő.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cî?u miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.
AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

K. Iohannis: Célunk, hogy június 1-jéig öt-,július 1-jéig hat-, augusztus 1-jéig hétmillió embert oltsunk be

Publicat

Bukarest, május 13./Agerpres/ – Célunk, hogy június 1-jéig öt-, július 1-jéig hat-, augusztus 1-jéig hétmillió embert oltsunk be – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő azt mondta: ‘nincs más út’ kilábalni a járványból, mint a védőoltás.

Iohannis szerint a fenti menetrendhez alkalmazkodik a lazító intézkedések menetrendje, mert ‘azt el kell kerülni’, hogy júniusban minden korlátozást megszüntessünk, és augusztusban újra be kelljen ezeket vezetni.

Hozzátette: ezeket a lazításokat két rendkívül fontos tényező határozza meg, nevezetesen a világjárvány alakulása, amelyet a fertőzöttségi rátával mérnek, és az átoltottság mértéke.

„Ha több lazítást akarunk, továbbra is tiszteletben kell tartanunk az érvényben lévő intézkedéseket, és be kell oltatnunk magunkat – ez ilyen egyszerű!” – mondta Iohannis.

Az államfő kifejtette: bár a járvány ‘nem ér véget holnap’, már most fel kell készülni a pandémia utáni időszakra.

‘A post-Covid Romániának olyan Romániának kell lennie, amelyben reformokat hajtunk végre, amelyben fenntartható fejlődés van, amelyben beruházásokat hajtunk végre, amelyben jobbá tesszük az egészségügyi rendszert, amelyben biztonságosabbá tesszük az iskolákat, amelyben munkahelyeket teremtünk, amelyben a gazdaság növekszik, és azt hiszem, ezt is elmondhatjuk: a koronavírus utáni Románia olyan Románia, amelyben nőnek a fizetések, és amelyben a románok élete jobb lesz” – érvelt Iohannis.

Az államfő megismételte: az orvosok és az egészségügyi személyzet azok a hősök, akik lehetővé tették a járvány kezelését.

Rámutatott: az utóbbi napokban mind jobbak a járványügyi mutatók, és ‘begyorsult’ az oltási kampány is, állandósult a napi százezer fölötti oltásszám.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.
AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Szatmár megyei áradások: Szakasz településen 150 embert kellett kimenekíteni, a kultúrotthonban helyezték biztonságba őket

Publicat

Szatmárnémeti, május 13. /Agerpres/ – Körülbelül 150 személyt menekítettek ki a tűzoltók a Szatmár megyei Szakasz faluban (Răteşti) az áradások miatt. Az embereket a település kultúrházában helyezték biztonságba – közölte csütörtök délelőtt a Szatmár megyei katasztrófavédelem.

A tűzoltóknak szerdáról csütörtökre virradóan, valamint csütörtök reggel több gazdaságból kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Nántű (Hurezu Mare) településen gumicsónakkal menekítettek ki három gyermeket, négy felnőttet, valamint háziállatokat. A faluban mintegy húsz házat ért el az áradás. Szakasz faluban (Răteşti) jelenleg is folyik a katasztrófavédelem beavatkozása. Nagyszokondon (Socond) egy ideiglenes hidat sodort el az ár.

A Szatmár megyei prefektusi hivatal közleményt adott ki, amelyben arról számol be, hogy Altfatter Tamás kiszállt az árvíz sújtotta Szakaszba, hogy személyesen irányítsa a mentési és kárelhárítási munkálatokat. A térségben lezúduló csapadék mennyisége meghaladta az 50 litert négyzetméterenként, a víz a 19A jelzésű országút egy szakaszát is elárasztotta.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) csütörtökön vörös jelzésű árvízriasztást adott ki Szatmár megyére.

A figyelmeztetés értelmében a nagy mennyiségű csapadék következtében villámárvizek léphetnek fel, a Kraszna egyik mellékfolyója, a Mária folyó vízhozama túllépi a veszélyességi szintet.
AGERPRES/(RO – szerkesztő: Marius FRĂŢILĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe