Connect with us

Alba

Veteranul de război Moga Gheorghe, din Sebeș, s-a stins din viață la vârsta de 99 de ani și câteva zile. Povestea unui erou

Publicat



Veteranul de război maior (rtg) Moga Gheorghe, din Sebeș, a plecat dintre noi. În urmă cu zece zile, veteranul de război Moga Gheorghe era aniversat de familie, cunoscuți, elevi militari, cadre militare active și în rezervă și oficialități locale, cu ocazia împlinirii vârstei de 99 de ani.

La aniversarea sa era vizibil slăbit din cauza unui atac vascular cerebral suferit în luna ianuarie. Deși nu era informat de ce se petrece în lume, Gheorghe Moga și-a adunat forțele și a transmis tuturor că lumea aceasta are nevoie de pace și dragoste.

S-a născut la Ghirbom, în 9 martie 1923, iar din 1963 locuia în Sebeș, cu fiica sa, care l-a îngrijit exemplar. A rămas orfan de mamă la vârsta de 14 ani, iar alături de cei doi frați ai săi a avut o copilărie foarte încercată. Lucrau cu ziua în sat pentru o bucată de mămăligă. Mărturisea cu lacrimi în ochi că a îndurat atâta foame încât n-a crezut vreodată că va ajunge să se sature de pâine. Școală nu a făcut deloc, dar acest fapt nu l-a încurcat în viață, dovadă fiind familia sa armonioasă și realizată.

La 21 de ani, în 1944, s-a încorporat la Alba Iulia, la cavalerie și a fost instruit la Sebes ca cercetaș pentru frontul de Vest, în linia întâi. A…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Rețeta unui bucătar din Alba pentru dezlegarea la pește de Florii: Cum se prepară ”Regina ciorbelor pescărești”. Ingrediente

Publicat

Dezlegarea la pește de Florii: Duminică, 28 aprilie, de Florii, este dezlegare la pește. Celor care vor să gătească și să mănânce o ciorbă de pește le prezentăm rețeta perfectă.

Regina ciorbelor pescărești, Storceacul. O rețetă a pescarilor din Sfântul Gheorghe, care se face cu sturion. Însă deoarece sturionul este greu de găsit, vă prezentăm rețeta cu file de șalău.

Rețeta a fost făcută pentru cititorii alba24.ro de bucătarul din Alba, Daniel Călin Horvath.

Rețetă Storceac sau Regina ciorbelor pescărești pentru Florii

Ingrediente…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Petrecere a comunității srilankeze pe malul Ampoiului, la Alba Iulia. Cum văd muncitorii străini relațiile cu românii

Publicat

Zi de sărbătoare pe malul râului Ampoi la Alba Iulia. De obicei o sărbătoare a românilor începe cu niște grătare bine încinse, bere, cefe de porc și cârnați, totul la pachet cu multă bere. 

Sâmbătă, 27 martie 2024, pe malul râului, atmosfera era foarte diferită de cea făcută de români. Din boxele așeazate lângă o scenă, nu se auzeau artiști de petrecere români, ci orientali. Sri-lankezi mai precis. Mirosul de mici și cefe a fost înlocuit cu cel de condimente asiatice, cocos și miere. 

Comunitatea srilankeză din Alba Iulia a organizat o petrecere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Polițiștii din Alba în dialog cu elevii: Sfaturi date de oamenii legii. De la comportament în societate la siguranța pe stradă

Publicat

Polițiștii din Alba au organizat o serie de activități destinate elevilor din județ. Este vorba despre activități preventive, dar și informative despre modul în care elevii trebuie să se comporte în societate. 

Peste 200 de elevi au luat parte la acțiunile poliției.

Este vorba despre elevi ai Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, ai Școlii Gimnaziale „Ovidiu Hulea” Aiud, ai Școlii Gimnaziale Stremț, ai Școlii Gimnaziale ”Singidava” Cugir, ai Școlii Gimnaziale „Simion Pantea” Sălciua, ai Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

ANPC îi avertizează pe cei care sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. La ce trebuie să fie atenți pentru a nu avea probleme

Publicat

ANPC îi avertizează pe cei care sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. Directorul general, Paul Anghel atrage atenția ca românii care sărbătoresc ziua de 1 Mai să fie atenți de unde mănâncă mici și ce beau.

Acesta a explicat ce trebuie să urmărească cei care cumpără carne de mici sau de unde îi mănâncă.

”Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de următoarele recomandări:

Recomandări pentru cei care cumpără carne de mici

  • La…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe