Connect with us

Cluj

VIDEO Ce prevede Planul Național de Combatere a Cancerului, prezentat de chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu la Cotroceni

Publicat


Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, chirurg la Institutul de Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, a prezentat, la Palatul Cotroceni, Planul Național de Combatere a Cancerului. Un plan bazat pe pacient, pe terapii inovative, care are ca scop principal reducerea timpului de diagnosticare și, implicit, de începere a tratamentului pentru bolnavii de cancer.

Deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului al Parlamentului României, chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat miercuri Planul Național de Combatere a Cancerului, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dar și a fostului ministru la Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 003

„Nu am inventat nimic. Am luat modelul european pentru construirea unui plan de cancer.

Pilonii principali sunt informare, prevenție, optimizarea diagnosticului și tratamentului, calitatea vieții și accesul echitabil”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Primul obiectiv al planului este introducerea terapiilor inovative, pentru că, spune profesorul clujean, România are cea mai mare mortalitate din cauza cancerului din Uniunea Europeană.

„Un alt obiectiv este să ne uităm la pacinții noștri ca la niște oameni, nu să-i tratăm ca pe niște numere sau intervenții chirurgicale”, a mai spus medicul clujean.

Cancerul este doar una dintre bolile cronice netransmisibile, drept pentru care această boală nu mai poate fi privită separat de restul.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 047

Un alt obiectiv important este comunicarea între centrele din țară și cele din străinătate, pentru că, spune dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, „putem fi cei mai buni la noi în orgadă dacă nu ne comparăm…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cluj

Floreștiul va avea puncte electrice de încărcare, stații moderne de autobuz, automate de bilete, dar și o dronă. Prin PNRR

Publicat

statie electrica.jpg

Floreștiul va avea o stație de încarcare autobuze și două stații de încărcare pentru autoturisme, achiziționate prin intermediul PNRR, anunță primarul Bogdan Pivariu.

Astfel, din totalul de 18 stații de încărcare, care vor fi achiziționate printr-un proiect depus spre finanțare prin PNRR, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, trei vor fi amplasate în comuna Florești.

Automate de bilete și dronă de supraveghere

Dar investiția suplimentară propusă de către administrația locală a comunei Florești va include în cadrul proiectului următoarele:

  • două stații de încărcare electrice pentru autoturisme,
  • două noi automate pentru eliberarea legitimațiilor de călătorie (inclusiv e-ticketing),
  • opt stații moderne pentru transportul în comun,
  • dronă pentru supravegherea zonelor cu pericol de calamități naturale
  • șase panouri electrice de informare CTP.

„Aceste sisteme constituie bazele pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. TIFF 2022. Maia Morgenstern primește Premiul de Excelență. Care este programul festivalului și filmele surpriză

Publicat

tiff gala 2.jpg

Transilvania International Film Festival (TIFF) revine la Cluj în perioada 17-26 iunie 2022. Cu exact o lună înaintea debutului ediției TIFF.21, președintele TIFF Tudor Giurgiu, directorul artistic Mihai Chirilov și managerul Cristian Hordilă au dezvăluit ultimele noutăți despre programul festivalului, invitați și multe altele. 

„Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a festivalului. Contribuția sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran”, au precizat aceștia.

Maia Morgenstern vine la Cluj

Spotul ediției curente este un alt omagiu adus Maiei, pentru filmul „Balanța”, în care a jucat în urmă cu 30 de ani și care a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1992, în afara competiției.

„Într-una din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

Aproape 340 de români au făcut doza 4 de vaccin anti-COVID. Lista MEDICILOR de familie din Cluj care fac imunizări

Publicat

vaccinare bun e1651827017103.jpg

Administrarea celei de a 4-a doze de vaccin împotriva Covid-19 a început în România luni, 16 mai. Această doză este recomdată celor cu vârste de peste 60 de ani. Doza 4 se poate face la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Vaccinul este Comirnaty, cel produs de Pfizer BioNTech și se administează după recomandările Agenției Europene a Medicamentului.

Aproape 340 de români au făcut cea de a 4-a doza de vaccin anti-Covid

Luni, la nivel național, 340 de persoane s-au vaccinat cu doza 4. Printre acestea persoane sever imunocompromise

Dovada vaccinării cu această doză va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

Cei care doresc să își facă doza 4 de vaccin împotriva Covid-19 se pot adresa centrelor de vaccinare și medicilor de familie.

La Cluj mai funcționează un singur centru de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

URMĂRIRE în trafic la Cluj. Șoferul a LOVIT două mașini și după încă un kilometru s-a făcut nevăzut

Publicat

politie 2 bun e1649767550502.jpg

Polițiștii din Câmpia Turzii au pornit în urmărirea unui șofer care nu a oprit la semnalul regulamenter. În cursa nebună, șoferul a lovit o mașină parcată și una aflată în mișcare, dar tot nu a oprit. După un kilometru s-a dat jos din mașină și a fugit, lăsând în mașină un pasager.

Totul s-a întâmplat în jurul orei 17.20 când polițistul din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Câmpia Turzii a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism condus de un bărbat, pe strada Retezatului din Câmpia Turzii.

Urmărire în trafic la Cluj: Șoferul a lovit două mașini

Întrucât acesta nu a oprit la semnalele regulamentare, polițistul a solicitat sprijin colegilor din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii, care au procedat la urmărirea autoturismului.

Pe timpul urmăririi bărbatul a acroșat un autovehicul parcat și un autoturism aflat în mișcare.

După o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe