Eveniment
VIDEO: Ce spune Ministrul Transporturilor despre termenul realist de finalizare a centurii Zalăului

După o inspecție la șantierul tronsonului II al centurii ocolitoare a Zalăului, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a comunicat marți că proiectul va fi, în mod realist, finalizat în jurul jumătății anului viitor, având în vedere că studiul curent al lucrărilor a ajuns la aproximativ 60%.
Sorin Grindeanu a precizat că una din problemele proiectului este faptul că antreprenorul chinez este asociat cu o companie românească, ce nu doreşte să îşi dea acordul pentru solicitarea de actualizare a preţurilor, conform Ordonanţei 64 din mai 2022.
„Aici e vorba de o asociere într-o companie chineză şi o companie din România, această companie din România fiind de un procent undeva sub 1%. În acest moment stadiul lucrărilor este undeva peste 50%, poate chiar spre 60%.
Aşa cum ştiţi, pe toate lucrările din România noi am aplicat Ordonanţa 64 prin care se actualizează preţurilor materialelor.
Ştiţi că datorită pandemiei, datorită războiului din Ucraina, preţurile au explodat. (…)
Surprinzător, pe această centură de la Zalău, această Ordonanţă 64 nu se poate aplica, ceea ce duce la pierderi de câteva zeci de milioane. Noi dorim legal să putem să aplicăm această Ordonanţă 64.
Dar acest lucru este este blocat în acest moment.
Din ce-mi spun colegii mei, care ştiu foarte bine situaţia, această companie românească care, deşi e sub 1%, are un fel, nu mă feresc să spun, că nu e altceva decât ceea ce spun, un soi de şantaj asupra companiei mari”, a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a atenţionat pe această cale compania românească să nu folosească această pârghie, pentru a avea beneficii mai mari decât ar merita.
Grindeanu a adăugat faptul că nu se doreşte rezilierea contractului, ci căutarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor, precizând că termenul realist pentru finalizarea proiectului este la jumătatea anului viitor.
„N-aş vrea să înţeleagă compania chineză că acum poate să stea la plajă, că şi aşa suntem într-o perioadă în care e cald şi să înţeleagă foarte bine că trebuie să continue şi să-şi facă treaba şi să respecte termenele, fiindcă astăzi, când vorbim, da, nu e o soluţie rezilierea.
Asta nu înseamnă că dacă ne culcăm pe o ureche, nu se va întâmpla acest lucru. Asta e ca şi atenţionare şi e normală atenţionarea”, a conchis Sorin Grindeanu.
Contractul de finanţare pentru proiectul ‘Varianta de ocolire a municipiului Zalău, etapa 2, între DN1F, km 79+625-DJ 191C’ a fost semnat în 27 octombrie 2020 prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, constructorul fiind asocierea Synohidro Corporation Limited din China şi Good Prod SRL, din România, cu preţul de 185.538.106,56 de lei fără TVA.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Zalău, între DN 1F, km 79+625 şi DJ 191C, în lungime de 5,535 km, care include proiectarea şi execuţia a cinci viaducte şi două poduri, precum şi a intersecţiilor giratorii cu DN1F şi cu DJ 191C. Agerpres
sursa foto: captură video Facebook / Sorin Grindeanu
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Cluj
VIDEO FOTO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.
Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Registratură electronică și arhivă digitalizată la UBB Cluj. Contract de peste 11 milioane de lei de reducere a birocrației

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va digitaliza arhiva și va transforma registratura într-una electronică, astfel încât documentele care intră și ies din instituție, vor fi transmise online. Alinierea la…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat.
”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.
Festivalul ar…
Citește mai mult pe Cluj24