Connect with us

Eveniment

VIDEO: Ce spune Ministrul Transporturilor despre termenul realist de finalizare a centurii Zalăului

Publicatsursa foto: captură video Facebook / Sorin Grindeanu

După o inspecție la șantierul tronsonului II al centurii ocolitoare a Zalăului, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a comunicat marți că proiectul va fi, în mod realist, finalizat în jurul jumătății anului viitor, având în vedere că studiul curent al lucrărilor a ajuns la aproximativ 60%.

Sorin Grindeanu a precizat că una din problemele proiectului este faptul că antreprenorul chinez este asociat cu o companie românească, ce nu doreşte să îşi dea acordul pentru solicitarea de actualizare a preţurilor, conform Ordonanţei 64 din mai 2022.

„Aici e vorba de o asociere într-o companie chineză şi o companie din România, această companie din România fiind de un procent undeva sub 1%. În acest moment stadiul lucrărilor este undeva peste 50%, poate chiar spre 60%.

Aşa cum ştiţi, pe toate lucrările din România noi am aplicat Ordonanţa 64 prin care se actualizează preţurilor materialelor.

Ştiţi că datorită pandemiei, datorită războiului din Ucraina, preţurile au explodat. (…)

Surprinzător, pe această centură de la Zalău, această Ordonanţă 64 nu se poate aplica, ceea ce duce la pierderi de câteva zeci de milioane. Noi dorim legal să putem să aplicăm această Ordonanţă 64.

Dar acest lucru este este blocat în acest moment.

Din ce-mi spun colegii mei, care ştiu foarte bine situaţia, această companie românească care, deşi e sub 1%, are un fel, nu mă feresc să spun, că nu e altceva decât ceea ce spun, un soi de şantaj asupra companiei mari”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a atenţionat pe această cale compania românească să nu folosească această pârghie, pentru a avea beneficii mai mari decât ar merita.

Grindeanu a adăugat faptul că nu se doreşte rezilierea contractului, ci căutarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor, precizând că termenul realist pentru finalizarea proiectului este la jumătatea anului viitor.

„N-aş vrea să înţeleagă compania chineză că acum poate să stea la plajă, că şi aşa suntem într-o perioadă în care e cald şi să înţeleagă foarte bine că trebuie să continue şi să-şi facă treaba şi să respecte termenele, fiindcă astăzi, când vorbim, da, nu e o soluţie rezilierea.

Asta nu înseamnă că dacă ne culcăm pe o ureche, nu se va întâmpla acest lucru. Asta e ca şi atenţionare şi e normală atenţionarea”, a conchis Sorin Grindeanu.

Contractul de finanţare pentru proiectul ‘Varianta de ocolire a municipiului Zalău, etapa 2, între DN1F, km 79+625-DJ 191C’ a fost semnat în 27 octombrie 2020 prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, constructorul fiind asocierea Synohidro Corporation Limited din China şi Good Prod SRL, din România, cu preţul de 185.538.106,56 de lei fără TVA.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Zalău, între DN 1F, km 79+625 şi DJ 191C, în lungime de 5,535 km, care include proiectarea şi execuţia a cinci viaducte şi două poduri, precum şi a intersecţiilor giratorii cu DN1F şi cu DJ 191C. Agerpres

sursa foto: captură video Facebook / Sorin Grindeanu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Drept la replică Sabin Sărmaș: Nu îți merge, Excelență. Bătrânii nu sunt oi și nici tinerii nu sunt miei

Publicat

Belarus pe Someș. Asta face Boc și gașca de trompete din jur, care mint cum respiră. Ne cred pe toți oi fără minte. 

De aceea, minte cu nerușinare, acoperind sub propagandă adevărul: nu a făcut în 20 de ani…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Bacalaureat 2024, sesiunea specială: subiectele la Română, prima probă de examen. Ce au avut de rezolvat elevii olimpici

Publicat

Bacalaureat 2024, sesiunea specială. Elevii olimpici au susținut marți, 21 mai, prima probă de examen, cea de limba și literatura română. Primele rezultate vor fi comunicate în 31 mai.

Sesiunea specială este organizată pentru:

  • absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat 2024...
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

ACCIDENT pe Autostrada A10, între Teiuș și Alba Iulia. Un autoturism s-a răsturnat. Pericol de incendiu

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți după-amiaza, în jurul orei 14:30, pe Autostrada A10, între Teiuș și Alba Iulia. O mașină s-a răsturnat pe plafon.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un autoturism răsturnat pe plafon, trei persoane ieșite din auto, pericol de incendiu.

La fața locului intervine o...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. CJ Cluj a finalizat modernizarea Drumului Băișorii. Alin Tișe: Ajută la dezvoltarea turistică a zonei

Publicat

Drumul Județean DJ 107M, care leagă DN1/E60 la Luna de Sus de limita cu județul Alba, în localitatea Buru, a fost predat, marți, oficial, comunităților pe care le traversează, acesta fiind dat în funcțiune de Consiliul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe