Alba
VIDEO: Cum arată Palatul Principilor la trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Când ar putea fi deschis vizitatorilor
După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare la corpul E al Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, meșterii au ajuns la partea de finisaje.
Parte din lucrările de reabilitare au fost realizate și mai mult de atât, restauratorii au readus la viață o bună parte din picturile decorative care la un moment dat înfrumusețau pereții interiori ai clădirii.
Joi, 26 ianuarie, 2023 în diferite puncte ale clădirii corpului E, muncitorii se ocupau de finisaje și de parțile mai fine ale lucrărilor. Mare parte din corp este reabilitat, însă greul, teoretic abia acum începe.
Corpul, cu multe încăperi restaurate, atât la subsol, parter și la etaj, trebuie să primească o întrebuințare și trebuie să fie inclus într-un circuit turistic. Iar pentru asta Primăria Alba Iulia trebuie să vină cu o serie de idei și propuneri care să se concretizeze în ceva real.
Altfel s-ar putea ajunge în situația în care ai o clădire cu foarte multe încăperi goale.
Dacă în 2022, o deschidere era preconizată pentru vara anului ce a trecut, lucrările s-au decalat din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID care au dus la livrarea de materiale cu întârziere. De asemenea și scumpirea prețurilor a dus la întârzieri.
Când ar putea fi deschis publicului
Cel mai probabil, corpul restaurat de palat ar putea fi deschis publicului la sfâșitul verii anului 2023. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului treptat, pe măsură ce încăperile vor fi amenajate.
Restauratorii au scos în evidență în fiecare încăpere refăcută mărturii ale trecerii clădirii prin diferite epoci. Au fost scoase la suprafață picturi, fresce, sau câte un nivel de călcare.
Au fost testate și mai multe moduri de iluminare în interior, în diferite culori.
Însă toate trebuie puse în evidență. Spațiile de expoziție trebuie să aibă exponate, dar pentru a avea exponate, reprezentații primăriei trebuie să poarte discuții cu cei de la Ministerul Culturii și la Ministerul Apărării Naționale, pentru a identifica exponate. De asemenea mai trebuie încheiate acorduri cu alte muzee din țară pentru expoziții cu caracter temporar.
De asemenea, este luată în considerare și introducerea unui circutit dedicat Principatului Transilvaniei și o galerie a principilor care au marcat viața clădirii.
Mai mult de atâtla primărie se ia în calcul și introducerea unor sisteme noi de expoziție, mai exact a unor proiecții grafice, cu ajutorul cărora exponatele pot ”prinde viață”. Sisteme similare sunt folosite în muzee din Germania sau Belgia.
Corpul E singurul corp reabilitat
Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare, pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.
Logic ar fi ca un corp adiacent cu cel reabilitat în ultimii trei ani să primească finanțare pentru a intra în construcție, însă pentru ca acest fapt să devină realitate, trebuie întocmit un nou proiect.
Cu șapte corpuri din care doar unul realizat, este greu de imaginat că în viitorul apropiat clădirea va fi reabilitată în totalitate.
Cel mai probabil când corpul E va fi deschis publicului, pe restul părților de clădire va fi nevoie de montarea de mash-uri de mari dimensiuni pentru a ascunde starea în care corpurile se află.
Palatul Principilor, monument unic în Transilvania
Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.
Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.
Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare la corpul E al Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, meșterii au ajuns la partea de finisaje.
Parte din lucrările de reabilitare au fost realizate și mai mult de atât, restauratorii au readus la viață o bună parte din picturile decorative care la un moment dat înfrumusețau pereții interiori ai clădirii.
Joi, 26 ianuarie, 2023 în diferite puncte ale clădirii corpului E, muncitorii se ocupau de finisaje și de parțile mai fine ale lucrărilor. Mare parte din corp este reabilitat, însă greul, teoretic abia acum începe.
Corpul, cu multe încăperi restaurate, atât la subsol, parter și la etaj, trebuie să primească o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Înscrierea în învățământul primar 2023-2024: Întrebări și răspunsuri legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. CALENDAR

La sfârșitul lunii martie va începe pregătirea înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024. Mai exact, potrivit calendarului de înscriere, pe 30 martie se vor afișa circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.
Se vor afișa de asemenea și informații care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO ȘTIREA TA: Haită de câini vagabonzi, în centrul municipiului Alba Iulia. Animalele devin agresive cu alți câini

O haită de câini vagabonzi a fost surprinsă de un cititor Alba24, sâmbătă seara, în zona Pieței Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia. Potrivit acestuia, animalele devin agresive atunci când văd cetățeni care au ieșit cu cățeii la plimbare.
„O haită de câini vagabonzi se plimbă de o bună bucată de vreme prin zona Pieței Iuliu Maniu în Centru, spre consternarea și teama oamenilor din zonă, ca subsemnatul, mai ales datorită tendințelor acestora de a lătra și de a adopta un comportament cu nuanțe de agresivitate dacă văd alți câini la plimbare.
Cea mai recentă întâlnire cu haita a avut loc astăzi 18 martie 2023, la ora 18:55,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Simulare Evaluare Națională 2023 pentru elevii din clasa a VIII-a: testările încep în 20 martie. Modele de subiecte și Calendar

Simulare Evaluare Națională 2023, clasa a VIII-a: Probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an încep, la nivel național, din data de 20 martie. Tote probele de la Simulare se vor da în perioada 20-22 martie.
Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.
Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:
- limba și literatura română
- limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Accident rutier pe autostrada A1 Deva- Sebeș, în zona Pianu de Jos. Un șofer a intrat cu mașina în parapet

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seară, pe Autostrada A1, Deva – Sebeș, în județul Alba. Accidentul s-a petrecut la kilometrul 308, în zona localității Pianu de Jos.
Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, iar mașina a lovit parapetul median.
Traficul a fost îngreunat în zona producerii accidentului. Se circulă pe banda 1 și pe banda de urgență, banda 2 fiind închisă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Citește mai mult pe Alba24.ro