Connect with us

Alba

VIDEO: Cupru Min Abrud aniversează 48 de ani de existență. Compania este cel mai important exportator cu capital românesc din Alba

Published

on



Marea Familie Cupru Min aniversează 48 de ani de existență, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cupru Min este succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat în baza Decretului 130/21.05.1977.

Combinatul din Abrud se afla în acea epocă în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.

Compania are astăzi acelaşi obiect de activitate ca la înfiinţare, scrie ziarul Alba24.ro.

Reperele celor 48 de ani de la apariția companiei

Iată reperele celor 48 de ani de la apariția companiei:

  • Singurul producător de concentrat de cupru din România, care deține cca. 60% din rezervele de cupru ale țării. Cariera Roșia Poieni este cel mai mare zăcământ de acest tip din țară. Până acum Cupru Min a exploatat cca. 10% din resursele deținute.
  • Crește constant în ultimii ani, în pofida obstacolelor precum majorarea prețului energiei electrice și la materii prime. Este una dintre cele mai profitabile companii ale statului român, care este acționar unic prin Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Compania a primit distincția Best of Business 2024 pentru cea mai mare contribuție la bugetul județului și cel mai important exportator cu capital românesc din Alba.
  • Investește exclusiv din resurse proprii, mai ales în noile tehnologii. Este o companie nesubvenționată de stat, fără datorii și fără credite bancare.
  • Reușește să mențină un număr constant de angajați (în jur de 600). Se află printre puținele companii de stat care a majorat, în 2024, veniturile salariaților cu 800 de lei, raportat la salariul de încadrare.
  • Are o preocupare constantă pentru chestiunile de mediu. Participă la mai multe proiecte europene din domeniile monitorizării mediului și a resurselor minerale: GoldenEYE, GoldenRAM, MOSMIN, bazate pe inteligența artificială. Participă la acțiuni de reîmpădurire a zonei în care operează.
  • Este singura societate de stat din România care a salvat o biserică, amenințată de apele iazului de decantare a deșeurilor. A finanțat mutarea lăcașului din localitatea Vința la Muzeul Astra din Sibiu, unde biserica a fost reconstituită.
  • Ajută comunitatea locală și contribuie constant la viața acesteia prin organizarea anuală a Zilei Minerului. Unul dintre capetele de afiș la acest eveniment popular este Țarina Cupru Min, ansamblul folcloric al companiei, care păstrează și promovează tradițiile locale și naționale în spectacolele sale. De asemenea, Cupru Min sprijină sportivii locali de performanță, precum echipa de fotbal a companiei sau campioana la canotaj, Elena Maria Toma.

Prin activitatea sa profesională și extraprofesională Cupru Min își propune să devină un pol al renașterii mineritului în România și să persevereze ca o companie națională profund implicată local, responsabilă cu comunitatea și cu angajații societății.

sursa: Facebook (Cupru Min Abrud)


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Noile planuri-cadru pentru liceu, propuse de Ministerul Educației. Numărul de ore, pe discipline și specializări

Published

on

Ministerul Educației a publicat luni, 16 iunie, noile planuri-cadru pentru liceu. Acestea includ detalii despre numărul de ore pe discipline, pentru fiecare profil și specializare, la învățământul liceal de zi.

Planurile-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi se aplică progresiv, începând cu generația de elevi care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2026−2027.

În anul școlar 2025-2026, pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Festivalul Cetăților Dacice 2025, la Cugir, în 20-22 iunie. Lupte între daci și romani, gladiatori, concerte. Program

Published

on

Festivalul Cetăților Dacice 2025 se desfășoară la Cugir, în perioada 20-22 iunie. Organizatorii au pregătit un program ce cuprinde reprezentații de reconstituire istorică, lupte între daci și romani, reprezentații cu gladiatori și concerte.

Evenimentul se desfășoară în mai multe locații din Cugir.

Consiliul Județean Alba a făcut public programul evenimentului:

Festivalul Cetăților Dacice 2025, Cugir. Program…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

14,5 km de drumuri din comuna Râmeț vor fi asfaltate, printr-o investiție de peste 21 de milioane de lei. Licitație, în SEAP

Published

on

14,5 km de drumuri din comuna Râmeț vor fi asfaltate, printr-o investiție de peste 21 de milioane de lei. Proiectul vizează modernizarea drumurilor comunale DC 103 – Valea Inzelului, DC 104 – Valea Poienii și DC 128 – Valea Uzei, toate acestea pornind din DJ 107I – Transapuseana.

Asfaltarea acestor drumuri va aduce beneficii substanțiale pentru întreaga comunitate. De asemenea, proiectul va avea un impact pozitiv și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Cărți electronice de identitate la Sebeș: din 17 iunie, se pot depune cereri la serviciul de evidența persoanelor din municipiu

Published

on

Primăria municipiului Sebeș a anunțat că de marți, 17 iunie, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Sebeș va prelua cereri pentru emiterea noii Cărți Electronice de Identitate (CEI).

Depunerea cererilor se face exclusiv în localitatea de domiciliu, utilizând platforma: hub.mai.gov.ro.

Cărțile electronice de identitate se eliberează GRATUIT pentru persoanele care au peste 14 ani, dacă este prima Carte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading