Connect with us

Alba

VIDEO: De vorbă cu maeștri internaționali ai șahului, la Alba Iulia: Despre muncă, pasiune, tabla bunicului și ”Queen`s Gambit”

Published

on



Cei mai buni 16 jucători de șah din țară s-au întâlnit la Alba Iulia pentru finala circuitului Grand Prix România, de altfel și cel mai puternic turneu de șah organizat până în prezent la Alba Iulia. 

Între două meciuri, am avut ocazia să vorbesc cu Mihnea Costachi și Constantin Lupulescu, maeștri internaționali ai sportului pe tabla în alb și negru. Un sport în două culori, dar care are o multitudine de substraturi, de la citirea celor mai fine expresii ale adversarului și până la ”fața de poker” a jucătorilor. 

Am vorbit despre începuturi, despre tabla de șah a bunicului, antrenamente, dar și despre impactul pozitiv pe care l-a avut serialul fenomen de pe Netflix, ”The Queen’s Gambit”.

Înainte de a discuta cu cei doi, am intrat în sala Hotelului ”Transilvania”, unde cei 16 disputau primele meciuri din Grad Prix. Atmosfera era una încărcată, iar singurul sunet care se auzea era doar cel al butonului de pe timer, buton apăsat după fiecare mutare a jucătorilor.

În rest, doar priviri pătrunzătoare către tabla de șah și către adversari.

Constantin Lupulescu

Constantin Lupulescu este mare maestru internațional al șahului, iar în 2015 era considerat cel mai bun jucător de șah din România, la acel moment.

Cu un calm caracteristic jucătorilor de șah, Constantin a vorbit despre munca din spatele titlului de maestru al șahului. Pe lângă muncă, determinare, un jucător de șah mai are nevoie de ceva: de puterea de a continua, chiar și atunci când pierzi.

Începuturi și tabla de șah a bunicului

Mare parte din poveștile jucătorilor de șah din România, povești despre începuturi, încep de la o tablă de șah: tabla veche de șah a bunicului.

Așa a început și Constantin, după ce bunicul său i-a pus în față jocul de șah. Până pe la cinci-șase ani, juca table, iar de când a înțeles șahul totul s-a schimbat.

Pasul către șahul profesionist a venit odată cu rezultatele. La 12 ani a devenit campion național, iar apoi a obținut medalii la campionatele europene. De atunci, drumul a fost unul clar.

Nu are un idol al șahului, dar îl apreciează pe jucătorul american Bobby Fischer și ceea ce a făcut pentru comunitatea internațională a șahului. Bobby este considerat ca fiind sămânța originală, ”the original seed”, a ceea ce înseamnă modul în care oamenii au văzut șahul înainte și după ce el a devenit o personalitate recunoscută la nivel mondial în șah.

Fischer a fost primul campion mondial al lumii la șah din partea SUA și cel care a ”demolat” școala rusească de șah în anii 60-70.

Cum s-a schimbat lumea șahului după ”The Queen`s Gambit”

Lumea șahului a revenit în atenția publicului după serialul fenomen de pe Netflix, ”The Queen`s Gambit”. Oamenii au putut vedea că șahul poate fi cool, poate fi frumos și că nu este doar un joc al tocilarilor, a explicat Constantin.

Zilnic, un șahist profesionist se antrenează între șase și opt ore, ceea ce este mai mult decât suficient, a precizat Constantin.

Mihnea Costachi, șahul în două cuvinte: pasiune și multă muncă

Cu o privire puternică, de pe un fotoliu așezat în mijlocul unei mari table de șah, flancat de cele 32 de piese în alb și negru, Mihnea spune că șahul profesionist poate fi caracterizat prin pasiune, foarte multă pasiune și muncă, foarte multă muncă.

Însă, chiar dacă muncești foarte mult, dacă nu există pasiune, se ajunge la plafonare, explică Mihnea.

Cum se antrenează un șahist

În primul rând, este vorba despre mult studiu individual. Studiu din cărți de specialitate, dar acum pe calculator sunt programe dedicate prin care un șahist profesionist se poate antrena.

De asemenea, trebuie să lucrezi cu un antrenor, un antrenor care să te ghideze, în principal înseamnă foarte multe ore de muncă pe diverse teme, explică Mihnea Costachi.

Foarte mulți șahiști memorează cât mai multe mutări, însă Mihnea spune că el nu este un adept al tehnicii.

”Prefer să mă ajut de logică, sunt unii jucători care încearcă să memoreze foarte mult, dar, dacă adversarul schimbă, face un mic detaliu, nu mai merge aceeași variantă pe care tu ai memorat-o.

Încerc mereu să gândesc logic posibilitățile și să rețin cât mai puțin””, a mai spus șahistul albaiulian.

De ce să aleagă un tânăr piesele de șah, în locul tablelor din aceeași cutie

O întrebare la care fiecare șahist poate răspunde în mod diferit este cea referitoare la alegerea unui tânăr care pune mâna pe o cutie de șah, pentru prima dată. Ce să aleagă să joace: tablele sau șahul și de ce.

”Eu recomand tuturor copiilor să încerce, să învețe cât mai multe sporturi, așadar și șahul poate fi încercat, iar, dacă le place, să meargă la un club unde este să fie ghidat de un antrenor, iar apoi, poate să continue la concursuri”, a declarat Mihnea Costachi.

Chiar dacă la prima vedere nu pare, șahul este un joc al emoțiilor, iar cea mai mică grimasă poate duce la citirea adversarului și, poate, la înțelegerea strategiei. Din acest motiv, nu este greu de înțeles de ce foarte mulți șahiști, pe lângă șah, mai joacă și alt joc de masă: poker.

Da, deloc suprinzător, o persoană care își poate controla emoțiile într-un joc al minții poate fi un jucător foarte bun de poker, iar în ultima perioadă au fost exemple din ce în ce mai multe de jucători de șah care au făcut tranziția la poker și au rezultate foarte bune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Cei mai buni 16 jucători de șah din țară s-au întâlnit la Alba Iulia pentru finala circuitului Grand Prix România, de altfel și cel mai puternic turneu de șah organizat până în prezent la Alba Iulia. 

Între două meciuri, am avut ocazia să vorbesc cu Mihnea Costachi și Constantin Lupulescu, maeștri internaționali ai sportului pe tabla în alb și negru. Un sport în două culori, dar care are o multitudine de substraturi, de la citirea celor mai fine expresii ale adversarului și până la ”fața de poker” a jucătorilor. 

Am vorbit despre începuturi, despre tabla de șah a bunicului, antrenamente, dar și despre impactul pozitiv pe care l-a avut serialul fenomen de pe Netflix, ”The Queen’s…

Citește mai mult pe Alba24.ro


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

HORA UNIRII: Versurile cântecului – simbol al unității și solidarității românilor. Poezia care marchează Mica Unire de la 1859

Published

on

Versuri Hora Unirii: ”Hai să dăm mână cu mână”. Hora Unirii este un simbol al unității și solidarității românilor, fiind un cântec patriotic și o poezie celebră care marchează momentul Unirii Principatelor Române – Mica Unire de la 24 ianuarie 1859.

Scrisă de Vasile Alecsandri, poezia a devenit emblematică pentru ideea de unire națională, iar versurile sale sunt cunoscute și cântate de generații întregi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

APA CTTA anunță o AVARIE MAJORĂ pe conducta de transport. Mai multe localități din Alba și o zonă industrială au rămas fără apă

Published

on

APA CTTA anunță o avarie majoră pe conducta de transport. Mai multe localități din județ și o zonă industrială au rămas fără apă.

Comunicatul furnizorului de apă:

”Din cauza avariei majore a conductei de transport DN 1200 mm (FIR II), localizată  în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia, și în vederea remedierii acesteia, SC APA CTTA SA ALBA anunță întreruperea furnizării apei potabile în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

CMJ Alba: 21 martie, data limită de înscriere pentru învățământul liceal militar, în anul școlar 2025-2026

Published

on

Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judetean Alba desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în învățământul liceal militar pentru anul de învățământ 2025 – 2026.

Absolvenții de gimnaziu din acest an care doresc să urmeze studiile într-un colegiu militar se vor putea înscrie până la data de 21 martie. 

Citește și Admitere la Colegiul Național Militar din Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859: Cum s-a format țărișoara de la intersecția marilor imperii. Abilitate politică unică în istorie

Published

on

Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este evenimentul istoric prin care Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marcând începutul procesului de formare a statului național român modern.

Mica Unire (după unii istorici un nume impropriu pentru actul de atunci dar care este totuși utilizat în mod comun) a fost primul pas spre unirea tuturor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading