Connect with us

Eveniment

VIDEO Eveniment dedicat comemorării Holocaustului, organizat de ambasadorul Israelului în România

Publicat


Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a organizat joi, la reşedinţa sa, un eveniment dedicat comemorăƒrii Holocaustului, la care l-a invitat să-şi spună povestea pe unul dintre supravieţuitorii lagărelor Germaniei naziste, Octavian Fulop.

 

„Astăzi, ziua de amintire a Holocaustului în Israel, onorăm memoria celor 6 milioane de evrei umiliţi, torturaţi şi ucişi în urmă cu opt decenii. (…) Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la începutul operaţiunilor de ucidere în masă a evreilor. Memoria rămâne vie doar dacă o persoană o transformă în ceva relevant pentru sine. (…) Astăzi am organizat acest eveniment special, ‘Zikaron BaSalon’, care se traduce prin ‘Amintiri din sufragerie’. Într-un cadru intim, un supravieţuitor al Holocaustului este invitat să îşi spună povestea pentru ca memoria acestei tragedii să fie transmisă mai departe generaţiilor tinere. Povestea sa este despre un trecut teribil pe care noi avem datoria să îl aducem mai departe”, a spus Saranga.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Octavian Fulop, supravieţuitor al lagărelor de concentrare şi exterminare ale Germaniei naziste, a evocat momentele grele prin care a trecut în anii Holocaustului. Acesta este originar din Transilvania, iar când a ajuns în lagăr era copil, avea 13 ani şi jumătate. Părinţii lui au murit în acele lagăre.

„Pentru mine acest eveniment a fost un dezastru. Am pierdut părinţii, am pierdut rudele, am pierdut prietenii, singurul din toată familia mea, nu ştiu câţi sunt, 50 – 60, sunt singurul supravieţuitor care a fost în lagăr. (…) Am realizat o familie, am un fiu, am doi nepoţi, soţia am pierdut-o anul trecut după 66 de ani de căsătorie. Una din marile mele mândrii e că sunt contemporan al renaşterii poporului meu din cenuşă, ăsta e un lucru mare, că după două milenii s-a refăcut Statul Israel, visul nostru milenar, sigur, prin jertfă mare a fiilor săi, din care foarte mulţi au dat jertfa supremă. Acest cămin al nostru pe care îl avem astăzi ocupă un loc mândru în marea familie a popoarelor şi ne asigură că ce s-a întâmplat, acea crimă odioasă, Holocaustul, unicul în istoria omenirii, nu se va mai putea întâmpla”, a afirmat Fulop.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


El a menţionat că din Transilvania de Nord au fost deportaţi circa 140.000 de evrei, din care au supravieţuit 10%, iar la ora actuală în România mai sunt 25 de supravieţuitori ai lagărelor germane.

„Mi s-a pus întrebarea dacă atunci când eram în lagăr mi-am pierdut sau nu mi-am pierdut credinţa. Credinţa nu am pierdut-o niciodată în Dumnezeu. (…) Am avut convingerea că voi supravieţui. Veneau femei la sârma ghimpată, care era încărcată cu curent electric şi puneau mâna şi se sinucideau. Foarte multe sinucideri erau, dar niciodată nu mi-am pus problema să mă sinucid, nici în cele mai grele condiţii, copil fiind. M-a ajutat Dumnezeu şi niciodată nu am fost singur, întotdeauna am avut un fel de echipă, colectiv, şi după eliberare şi înainte de eliberare. Asta era salvarea. Dacă eşti singur eşti pierdut, eram convins”, a spus Octavian Fulop.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Întrebat dacă i-a iertat pe cei care au făcut acele atrocităţi, Fulop a răspuns: „În acel moment, când eram acolo, pierzi părinţii, pierzi rudele, pierzi prietenii, şi nu în orice fel, prin gazare, nevinovaţi, ei nu au morminte (…), sigur că în acea judecată, spun ce am simţit în acel moment, după eliberare aveam o ură în mine, să fiu sincer. Acum judec altfel. La ora actuală nu pot considera vinovat întregul popor german. (…) Dar cei care au ordonat, cei care au fost călăi, pe aceştia nu îi pot ierta niciodată, toată viaţa. Adică sunt oameni nevinovaţi, dar pe cei care au fost călăi, cei care au dat ordin, că şi călăul a mers pe baza unui ordin, asta nu am putut ierta şi nu iert. Pentru mine e imposibil”.

La eveniment au participat, printre alţii, preşedintele Senatului, Anca Dragu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, senatorul PSD Titus Corlăţean şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Spitalul din Alba Iulia cumpără paturi electrice și noptiere pentru secțiile Neurologie și ORL. Valoarea investiției

Publicat

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Alba Iulia cumpără peste 90 de paturi electrice și noptiere pentru secțiile Neurologie și ORL. Investiția este de peste 470.000 de lei, fără TVA. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat vineri, 16 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția de paturi de spital și noptiere.

Valoarea totală estimată este de 476.850 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, este vorba despre:

  • pat de spital cu trei motoare pentru secția Neurologie – 68 buc.
  • pat de spital cu două motoare pentru secția ORL – 25 buc.
  • noptieră cu măsuță de servit la pat pentru secțiile Neurologie și ORL – 93 buc.

Echipamentele solicitate sunt necesare pentru a fi înlocuite cele care urmează a fi scoase din funcțiune, ca urmare a îndeplinirii duratei de viață legală și pentru a suplimenta numărul de paturi existent.

Produsele solicitate vor duce la îmbunătățirea activității medicale din cadrul secțiilor/compartimentelor, ceea ce va duce la creșterea satisfacției pacienților.

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Eveniment

FC Hermannstadt începe cursa imposibilă – Sibiul joacă la Chindia în primul meci din play out

Publicat

FC Hermannstadt debutează sâmbătă în play-out-ul Ligii 1, sezonul 2020-2021, într-un meci disputat în deplasare, contra celor de la Chindia Târgoviște. FCH pornește de pe locul 9 în clasament, cu 13 puncte după înjumătățirea punctelor obținute în sezonul regulat. De cealaltă parte, gazdele din Târgoviște încep play-out-ul de pe locul 3, cu 20 de puncte.

Pentru această confruntare, antrenorul principal al A.F.C.Hermannstadt, Eugen Beza, nu se va putea baza pe serviciile fundașului central argentinian, Patricio Matricardi – suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. De asemenea, mijlocașul ghanez Bright Addae, extrema olandeză Stanley Elbers și fundașul central Ionuț Stoica sunt indisponibili datorită unor accidentări la antrenamente.
,,Începem…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe

Eveniment

Trif, interpelare către Ministrul Educației – ”Care a fost procedura de achiziție a panourilor de plexiglas din școli?”

Publicat

Bogdan Trif, deputatul PSD de Sibiu, i-a cerut Ministrului Educației să îi răspundă la câteva întrebări. Acestea au fost cuprinse într-una din cele trei interpelări pe care sibianul le-a avut săptămâna trecută în Parlament. Trif vrea să afle detalii despre achiziția panourilor de plexiglas instalate în școli și studii despre eficiența acestora.

Bogdan Trif spune că măsura montării panourilor de plexiglas a fost una controversată, de aceea dorește să afle mai multe detalii. Îl întreabă pe Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, dacă ”A existat un studiu științific care a stat la baza aplicării acestei metode de prevenție și protecție a copiilor împotriva infecției cu SARS-CoV-2? Dacă da, vă rog să îl atașați, în copie, la răspunsul…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe

Eveniment

Mesaj de la Guvern pe Facebook: Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria

Publicat

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul VictoriaFacebook / Guvernul României

Citește mai departe