Connect with us

Cluj

VIDEO Expoziție de roboți și simulare pentru liceeni. Ziua Porților Deschise la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN

Published

on



Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN și-a deschis, zilele trecute, porțile, oferindu-le viitorilor studenți șansa de a susține o simulare a examenului de admitere, ale căror rezultate vor fi luate în calcul pentru sesiunea din iulie. Iar după finalizarea probei, liceenii au avut ocazia să exploreze proiectele realizate de studenți, să vadă o expoziție de roboți și drone și să participe la o prezentare amplă a ofertei educaționale, care a inclus discuții cu companii partenere și organizații studențești.

,,Evenimentul este menit tuturor celor interesați de facultatea noastră, atât elevilor și părinților acestora, cât și cadrelor didactice”, susține decanul facultății, Vlad Mureșan.

Astfel, în timp ce liceenii susțineau simularea examenului de admitere, părinții și profesorii de liceu au fost invitați la o întâlnire special organizată, unde au primit informații esențiale despre cele două domenii de la nivel licență, infrastructura facultății, precum și despre oportunitățile de carieră ale absolvenților pe piața muncii.

De altfel, în ceea ce privește simularea, decanul declară pentru Cluj24 că aceasta reprezintă o miză reală pentru participanți: ,,Importanța simulării de admitere este una multiplă – toți elevii care obțin minim 8.80 pot să fie admiși fără a susține examenul din vară, cu condiția ca la proba de matematică a examenului de bacalaureat să obțină o notă peste 8. De altfel, această simulare este foarte motivantă deoarece ei au ocazia de a-și testa cunoștințele și de a vedea cum se organizează un test în condiții de concurs”.

Expoziție de drone și roboți

După finalizarea examenului de simulare, facultatea a pregătit pentru tinerii pasionați diverse activități menite să le ofere o perspectivă mai amplă asupra facilităților și oportunităților pe care le pune la dispoziție. Astfel, aceștia au avut ocazia să asiste la prezentări susținute de reprezentanții companiilor partenere, care au vorbit despre tendințele actuale din domeniul ingineriei și despre colaborările dezvoltate împreună cu Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Iar în completarea prezentărilor teoretice, au fost organizate demonstrații practice ce au oferit o imagine concretă a activității din facultate, printr-o expoziție de echipamente și aplicații — roboți, drone, aplicații VR/AR, soluții de control și altele — utilizate în procesul educațional și cel de cercetare.

Însă, acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea voluntarilor, al căror scop principal a fost acela de a integra viitori studenți în atmosfera universitară, atât prin demonstrațiile expuse, cât și sfaturi și povești reale din viața lor la Cluj. Stelian, student în anul IV pe departamentul Calculatoare, povestește pentru Cluj24 cea mai frumoasă amintire din viața studențească: ,,Primele seri în cămin, când ne întâlneam toți colegii și obișnuiam să stăm de vorbă până târziu”.

Pe de altă parte, Dan de la Inginerie Industrială menționează organizațiile studențești, a căror influență pozitivă își pot pune amprenta asupra oricui: ,, Nu sunt o persoană foarte extrovertită, însă prin implicarea în organizația SAS am avut ocazia de a ieși din zona mea de comfort și recomand tuturor viitorilor studenți să se înscrie într-o astfel de inițiativă”.

Spirit antreprenorial

Societatea Studențească Antreprenorială (SAS) este o organizație inițiată în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, având drept scop sprijinirea și încurajarea spiritului antreprenorial în rândul studenților.

Prin workshop-uri, sesiuni de mentorat și colaborări cu mediul de afaceri, SAS oferă tinerilor oportunitatea de a-și transforma ideile în proiecte concrete și de a înțelege mai bine ecosistemul startup-urilor și al inovației tehnologice.

Pe lângă aceste inițiative, Anca Constantinescu, coordonatoarea SAS, menționează și organizarea unui concurs anual, care le oferă studenților șansa de a-și testa ideile de afaceri în fața unor experți din domeniu, beneficiind totodată de feedback valoros și posibile oportunități de finanțare.

,,Un exemplu de finanțare este acela al unei studente care a obținut 60.000 euro pentru o platformă care oferă educație pentru copiii din zonele rurale, copii care nu au resursele materiale necesare pentru a fi în egală măsură cu cei din zona urbană”, a spus aceasta.

De altfel, coordonatoarea subliniază beneficiile învățării prin joc.

,,Sperăm să stârnim interesul studenților prin prezentarea noțiunilor antreprenoriale sub formă de joc. Spre exemplu, recent am organizat o activitate tip ‘ping-pong antreprenorial’: studenții aruncau mingea într-un pahar, răspundeau la întrebarea din interior, iar punctele acumulate le ofereau posibilitatea de a achiziționa produse marca organizației. De asemenea, doi studenți au câștigat o excursie de 2 zile la Paris în cadrul VivaTech – un salon european de startup-uri inovative”, a explicat Constantinescu.

Organizații studențești

Alte două organizații care și-au prezentat oferta sunt BEST – Board of European Students of Technology și OSUT – Organizația Studenților din Cluj – Napoca.

Stelian, un voluntar, reprezentant al organizației Board of European Students of Technology susține pentru Cluj24 că face din BEST încă din anul II, în care s-a înscris la îndemnul prietenilor săi.

”Odată ce am intrat, am descoperit ce înseamnă să fii în spatele unor proiecte diverse – de la competiții la târguri de cariere – să faci parte dintr-o echipă de organizare și să te implici activ în comunitatea de studenți. A fost un loc în care chiar am reușit să mă dezvolt.

Noi suntem o organizație europeană – de aici și numele BEST, Board of European Students of Technology – cu 83 de grupuri locale în toată Europa.

Ne ocupăm de organizarea unor evenimente atât la nivel local, precum BattleLab Robotica (competiție de sumorobotică), CodeRun (maraton de tip hackathon) sau JobShop (eveniment de carieră), cât și la nivel internațional, prin cursurile de sezon, similare cu programele Erasmus+”, continuă acesta.

Despre OSUT

Pe de altă parte, Ciprian, student în anul I, povestește cum se desfășoară integrarea bobocilor în OSUT : ,,La fiecare început de semestru, după recrutări, organizația dedică două săptămâni noilor veniți prin care se organizează boardgames și seri de socializare. Iar după această perioadă, fiecare își alege câte un departament, care i-a plăcut mai tare.”

De asemenea, OSUT este una dintre cele mai active organizații studențești tehnice din țară, cunoscută pentru numeroasele sale proiecte educaționale, de dezvoltare personală, culturale și profesionale. Printre cele mai cunoscute se numără „UTalks”, „Te facem ingenios”, „Training for Future” sau „Caravana UTCN”.

Despre Facultatea de Automatică și Calculatoare

Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca este una dintre cele mai cunoscute facultăți de profil tehnic din România, recunoscută pentru excelența academică și colaborările strânse cu mediul economic. Toate programele la nivel licență ale Facultății de Automatică și Calculatoare sunt în limbile română și engleză, iar procesul educațional se desfășoară în laboratoare cu echipamente de ultimă generație și săli de curs cu dotări moderne. Specializările gestionate de Facultatea de Automatică și Calculatoare oferă multiple oportunități de carieră pentru studenți, inclusiv prin parteneriatele cu companiile de profil.

De asemenea, specializările gestionate de Facultatea de Automatică și Calculatoare oferă multiple oportunități de carieră pentru studenți, inclusiv prin parteneriatele cu companiile de profil.

,,Pe foștii noștri absolvenți îi găsiți peste tot – în poziții de conducere de top din mari companii sau chiar în companiile proprii. Mulți dintre ei s-au realizat și în străinătate, activând din punct de vedere profesional în Japonia, Australia, Statele Unite, cunoștințele pe care le-a oferit Facultatea de Automatică și Calculatoare oferindu-le o bază suficient de stabilă astfel încât să se descurce peste tot în lume”, a conchis decanul Vlad Mureșan.

Bianca Matei


Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN și-a deschis, zilele trecute, porțile, oferindu-le viitorilor studenți șansa de a susține o simulare a examenului de admitere, ale căror rezultate vor fi luate în calcul pentru…

Citește mai mult pe Cluj24


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Adrian Axinia: Europarlamentarii AUR și ECR au votat pentru prelungirea perioadei de implementare a PNRR cu 18 luni

Published

on

Adrian Axinia, liderul europarlamentarilor AUR, parte a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a salutat aprobarea de către Parlamentul European a Raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Femeia rănită în accidentul de la ieșirea din Apahida spre Corpadea a murit la spital

Published

on

Femeia de 50 de ani, grav rănită în accidentul care a avut loc joi, pe DN16, la ieșirea din Apahida spre Corpadea, a murit la spital, anunță IPJ Cluj.

În același accident, un bărbat, care se afla la volanul mașinii,…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

FRF trage un semnal de alarmă în legătură cu jucătorii români. Echipa din Cluj care respectă regula

Published

on

Minutele de joc acordate fotbaliștilor români în Superliga României sunt în continuă scădere, arată o analiză publicată de Federația Română de Fotbal (FRF).

Universitatea Cluj se află printre puținele echipe…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Motociclist rănit într-un accident pe strada Septimiu Albini din Cluj-Napoca

Published

on

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident rutier produs pe strada Septimiu Albini, în municipiu.

În coliziune au fost implicate o motocicletă și un…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading