Connect with us

Cluj

VIDEO FOTO. Minunatele sculpturi ale lui Brâncuși pot fi admirate la Muzeul de Artă din Timișoara

Publicat



Un an de zile i-a trebuit lui Constantin Brâncuși să ajungă din Hobița, locul unde s-a născut, la Paris. A plecat pe jos, după ce absolvise Școala de Arte Frumoase din București. Pe traseu a tot vândut din lucrurile pe care le avea într-o geantă, pentru a supraviețui, iar în vara lui 1904, mai precis pe 16 iulie, a ajuns în locul mult visat.

La Paris A făcut de toate, a spălat vase în restaurante pentru a-și cumpăra de mâncare, dar s-a și înscris, la 28 de ani, la Școala de Arte. După trei ani în capitala Franței, a primit o șansă mare, aceea de a lucra pe bani frumoși, în atelierul lui Auguste Rodin. Nu a rămas nici acolo.”La umbra copacilor falnici nu crește nimic!”, așa pare că i-a transmis Brâncuși lui Rodin.

Urmează pentru el o perioadă de afirmare, este momentul în care a realizat Rugăciunea, Sărutul și Cumințenia Pământului, opere timpurii, create în tinerețe. În 1910 a început seria Domnișoara Pogany, inspirat fiind de fata cu care servea masa în fiecare zi într-o pensiune din Paris.

Prima expoziție personală în America a avut-o în 1914, de atunci a lăsat în urmă sărăcia, a început să aibă comenzi, să fie apreciat de colecționarii de peste ocean.

Un an de zile i-a trebuit lui Constantin Brâncuși să ajungă din Hobița, locul unde s-a născut, la Paris. A plecat pe jos, după ce absolvise Școala de Arte Frumoase din București. Pe traseu a tot vândut din lucrurile pe care…

Citește mai mult pe Cluj24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Dan Tanasă, candidat AUR la Primăria Brașov: ”Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță”

Publicat

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul Dan Tanasă, le propune brașovenilor singura alternativă serioasă pentru funcția de primar.

„Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Bucură-te de AROME asiatice autentice la noul magazin Taste of Asia, din Iulius Mall Cluj

Publicat

Iulius Mall completează oferta culinară destinată pasionaților de experiențe gastronomice variate cu un nou concept de magazin, inspirat din energia vibrantă a marilor orașe asiatice.

taste of asiataste of asia

Taste of Asia aduce o gamă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Publicat

Zeci de clujeni inimoși s-au mobilizat și au venit în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere care au nevoie de mașini de scris speciale. 
Astfel, la o licitație care a avut loc în weekend, și unde au fost scoase la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Meciul 2 FINALA Ligii Naționale de Baschet. U BT învinge pe CSM Oradea: 74-69

Publicat

Clubul U BT a câștigat, marți, al doilea meci al finalei Ligii Naționale disputat în BT Arena din Cluj-Napoca împotriva echipei CSM Oradea, scor 74-69, după un final cu emoții. 

Clujenii antrenați de Mihai…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe