Connect with us

Eveniment

VIDEO Ghinea: Pe langă investiţii, PNRR este despre reforme; fără reforme, cu bani nu rezolvi totul

Published

on



Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă este, pe lângă investiţii, despre reforme, iar acest document include nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României, a declarat vineri, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„Pe lângă investiţii, PNRR este despre reforme. Este un plan naţional de relansare şi, fără reforme, cu bani nu rezolvi totul, trebuie şi schimbări. De asta sunt mândru că am inclus în această versiune a documentului nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României”, a spus Ghinea.

 

El a menţionat, în context, reforma sistemului de pensii, care printr-o nouă legislaţie trebuie să aşeze sistemul pe baze echitabile.

„Mă aştept de la această reformă să diminueze problema pe care toţi românii o resimt, a pensiilor speciale, mă aştept să ne îndreptăm spre acel principiu care trebuie să fie sfânt: pensie după contributivitate”, a punctat ministrul.

Ghinea a vorbit şi despre reforme fiscale, precum conectarea caselor electronice de marcat astfel încât să se poată avea, în timp real, prin mijloace digitale, volumul de încasări şi veniturile la bugetul de stat să crească fără ca impozitele să fie majorate.

Pe partea de Educaţie, el a dat ca exemplu o reformă a guvernanţei şcolilor, de atribuţii mutate spre nivelul şcolilor, astfel încât iniţiativa locală „să vină cu priorităţile adevărate”, iar pe partea de Sănătate reforma Casei Naţionale de Asigurări, o digitalizare completă a relaţiei dintre pacient şi medic.

În ceea ce priveşte formalizarea muncii, Cristian Ghinea a semnalat că încă suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare grad de muncă în zona gri sau zona neagră şi, de aceea, trebuie creat un sistem de stimulare a acestor oameni să poată să muncească legal, să beneficieze de asigurare de sănătate şi pensii. Totodată, vor fi legiferate tichetele de muncă, care sunt o metodă flexibilă, nebirocratică, de a-i plăti pe oamenii care muncesc în zona de zilieri în agricultură, în servicii prestate la domiciliu.

„De asemenea, implementăm în sfârşit reforma profundă a asistenţei sociale, care este legea venitului minim de incluziune şi care creează practic stimulentele pentru oamenii aflaţi la baza de jos a veniturilor ca să intre în câmpul muncii formalizate. Este o lege dată de Parlament în 2016, care nu a fost implementată, o reformă socială lucrată împreună cu Comisia Europeană şi Banca Mondială şi pe care vom începe să o implementăm prin acest program prin care acoperim o parte din şocul bugetar pe primii 3 ani”, a adăugat ministrul Proiectelor Europene.

O altă reformă la care a făcut referire ministrul vizează partea de păduri şi are în vedere instalarea unor mijloace moderne, digitale, de urmărire a masei lemnoase, a camioanelor care transporta lemnul. În plus, va fi reorganizat sistemul astfel încât companiile prelucrătoare să nu mai intre ele în pădure să taie lemn, ci vor fi organizate depozite şi o bursă a lemnului, pentru ca „tăierile ilegale să nu mai intre în industrie”. Totodată, va fi realizată „o reformă profundă a companiei Romsilva, la care Ministerul Mediului s-a angajat”.

Guvernul a discutat în şedinţa de vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a subliniat că, după bugetul de stat, acesta a fost „al doilea test” al coaliţiei guvernamentale, care arată „foarte clar” că aceasta este „unită, puternică şi pusă pe treabă pentru următorii ani de zile”. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Alstom – Arcada, în topul constructorilor de cale ferată, în decembrie. Progres semnificativ pe un lot al liniei Cluj – Oradea

Published

on

Asocierea Alstom – Arcada se situează pe primul loc în topul constructorilor de cale ferată pentru luna decembrie, datorită progresului înregistrat pe șantierul liniei Cluj-Napoca – Oradea – Frontiera cu Ungaria.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Vremea se încălzește în județul Cluj. Prognoza meteo pe localități între 27 și 30 ianuarie

Published

on

În săptămâna 27-30 ianuarie, vremea va aduce, în județul Cluj, temperaturi mai ridicate decât media perioadei, dar și o alternanță între soare și ploi izolate.

Luni, 27 ianuarie, temperaturile vor oscila între…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Vremea în Alba în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie. Prognoza meteo pe localități din județ

Published

on

Vremea în Alba în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie. Prognoza meteo pe localități din județ. Ultimele zile ale lunii ianuarie aduc o vreme mai caldă decât ce ar trebui să avem în această perioadă din an. În prima parte a săptămânii vom avea parte de soare și temperaturi pozitive, care urcă până la valori de 10-13 grade Celsius. Apoi, la finalul săptămânii sunt anunțate câteva ploi slabe, iar la munte ninsori…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Horoscop săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2025. Oportunități de carieră, relații și dezvoltare personală

Published

on

Horoscop săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2025: Săptămâna aceasta aduce oportunități diverse pentru toate zodiile, fie că este vorba despre carieră, relații sau dezvoltare personală.

Energia generală a perioadei este una pozitivă, dar accentul cade pe răbdare, comunicare sinceră și echilibru.

Zodiile de foc (Berbec, Leu, Săgetător) se bucură de o săptămână dinamică, plină de energie și creativitate,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading