Eveniment
VIDEO Iohannis: Vreau să construim în România industrii performante şi nepoluante; pădurea – aurul de mâine
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că pădurea este „aurul de mâine” şi a punctat că în România trebuie să existe industrii performante şi nepoluante.
Şeful statului a participat la un eveniment organizat la Bolintin Vale cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naţionale de împădurire „O pădure cât o ţară!”.
El a arătat că a acordat patronajul campaniei „O pădure cât o ţară!”, care a debutat în primăvară, deoarece a crezut în acest obiectiv.
„S-au plantat 50 de milioane de puieţi. S-au plantat pe diverse terenuri, în zone montane, în zone de câmpie foarte multe, în jur de 3.000 de parcele s-au plantat de la zero, deci unde nu a existat pădure. Este un rezultat notabil şi vreau în această zi să-i felicit pe toţi cei care au participat, începând de la ministrul Mediului, cei de la Regie, cei care au plantat efectiv, muncitorii din diferitele ocoluri silvice, dar şi voluntarilor. Cred că nu sunt doar rezultate statistic foarte bune, ci care ne încurajează (…)”, a spus Iohannis.
El a menţionat că în judeţul Giurgiu s-au plantat peste 200 de hectare de pădure.
„Este bine, dar eu cred că este nevoie de mult mai mult”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a subliniat beneficiile pe care le au pădurile.
„Pădurea nu degeaba se spune că este aurul de mâine, pădurea este plămânul verde al Pământului. Pot să spun că noi, în România, avem o relaţie specială cu pădurea. Se ştie (…) că pădurea generează aer curat şi absoarbe emisiile. Pădurea este sănătoasă pentru mediu şi cu toţii ne dorim un mediu sănătos. Pădurea adaugă valoare terenului, (…) o parcelă de pădure este incomparabil mai valoroasă decât o parcelă de teren agricol şi aici trebuie să spunem că de multe ori pădurile au fost plantate în locuri în care nici nu se făcea agricultură. Pur şi simplu, au fost terenuri virane sau terenuri degradate. O pădure absoarbe foarte mult dioxid de carbon şi în acest fel absoarbe carbonul care este emis de maşini, de centrale de încălzire, de industrie în general. De ce ne interesează asta – păi, dragii mei, este foarte simplu: dacă vrem să avem un mediu curat, şi vrem, şi dacă vrem să prevenim schimbările climatice, şi vrem, atunci trebuie să facem ceva să se reducă emisiile care încălzesc întreg globul”, a spus Iohannis.
Foto (c): CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
El a indicat că există măsuri de diverse tipuri pentru a obţine acest rezultat, dând ca exemple renunţarea la carburantul fosil şi folosirea altor surse de energie, renunţarea în următoarele decenii la maşinile pe benzină şi folosirea celor electrice sau pe hidrogen.
„Trebuie să facem ca aceste gaze care încălzesc atmosfera, în special dioxidul de carbon care există deja, să fie absorbite. Cea mai eficientă, cea mai bună – şi de ce să nu spunem – cea mai plăcută măsură este extinderea suprafeţei plantate cu pădure. Este o măsură activă, bună, folositoare şi cred că vă daţi seama că este o măsură cu multiple beneficii pentru România. Sigur, în afară de a planta păduri şi de a economisi energie, trebuie să facem multe alte lucruri pentru a preveni schimbările climatice. Ne dorim acest lucru, avem bani europeni pentru astfel de măsuri şi voi insista ca următorul Guvern să dea o atenţie deosebită şi să creeze structurile adecvate pentru a avea o politică naţională care protejează mediul, îmbunătăţeşte mediul şi previne schimbările climatice”, a afirmat Iohannis.
Foto (c): CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
El a precizat că seceta din primăvară sau multiplele inundaţii sunt urmări ale încălzirii globale.
„Şi aici, stăm în mijlocul lui decembrie şi parcă ar fi noiembrie. Unde-i zăpada? Probabil, vă daţi seama, este tot un indiciu că încălzirea globală nu este o poveste de gazetă, ci este un efect absolut nedorit al dezvoltării industriale. Nu vreau să oprim dezvoltarea industrială, dimpotrivă, dar vreau să avem şi să construim în România industrii performante, industrii nepoluante, industrii inteligente şi, în general, o economie circulară. Asta înseamnă să folosim tot ce poate fi refolosit, pentru a proteja, iarăşi, mediul şi, în final, de ce să nu o spunem, să ducem în general o viaţă mai sănătoasă, o viaţă mai bună. Aceste lucruri trebuie să le facem împreună şi asta este o provocare şi pentru Guvernul care se va forma şi pentru următorul şi următorul. Este o provocare pentru generaţii întregi. Eu mă declar un adept al acestor politici şi le voi promova permanent şi cu toate guvernele pe care mai prind eu”, a mai spus Iohannis.
El a afirmat că a botezat copacul plantat „România de mâine”. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Te-ai pregătit de sesiuni intensive de cumpărături? Iulius Mall Cluj te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate.
Cel mai așteptat eveniment de shopping este și momentul perfect pentru a…
Citește mai mult pe Cluj24