Connect with us

Alba

VIDEO: Istoria ”Bisericii grecilor” din Alba Iulia, construită prin contribuția negustorilor aromâni

Publicat



„Biserica grecilor” este unul dintre cele patru lăcașuri de cult ridicate pentru românii din „Orașul de Jos” în secolul al XVIII-lea.

Denumirea de „Biserica grecilor” face trimitere la contribuția negustorilor aromâni la ridicarea ei. Între ctitori s-ar afla și numele preotului Nicolae Raț, ultimul duhovnic al lui Horea și Cloșca.

În documente se mai menționează și calitatea de biserică „neunită”, adică ortodoxă, spre deosebire de lăcașurile greco-catolice.

Nevoia ridicării lăcașului de cult pare să aibă legătură cu preluarea Bisericii ortodoxe din actualul cartier Lipoveni de către uniți, după 1760.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, la momentul construcției, „Biserica grecilor” se afla la marginea orașului Alba Iulia, în câmp. Pe măsură ce au fost construite noi și noi case și urbea s-a extins, lăcașul de cult a ajuns să aibă o poziție centrală.

Planul edificiului este de biserică-sală. Turnul cu două intrări se deosebește de al celorlalte Biserici ortodoxe din Orașul de Jos, în sensul că nu dă impresia de masivitate, ci de armonie deplină cu corpul bisericii.

  • Biserica a fost ridicată între anii 1782-1784, după edictul de toleranță din 1781….

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: Ce posturi au fost oferite de angajatori la Bursa locurilor de muncă de la Alba Iulia. În ce domenii se fac angajări

Publicat

Bursa locurilor de muncă de la Alba Iulia, organizată vineri, 17 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a atras câteva sute de persoane. Acestea au fost interesate să se angajeze sau să-și schimbe locul de muncă.

Firmele prezente au oferit, în marea majoritate, posturi pentru absolvenți de studii medii, cu diferite calificări. Mai puține posturi au fost pentru absolvenți de studii superioare.

Bursa locurilor de muncă a fost organizată pentru a da ocazia angajatorilor și persoanelor aflate în căutarea unui job să comunice și să fie create oportunități de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Scandal la Alba Iulia. O femeie a fost agresată de iubit și l-a reclamat la Poliție

Publicat

Scandal la Alba Iulia. O femeie a fost agresată de iubit și l-a reclamat la Poliție. Bărbatul s-a ales cu dosar penal. 

La data de 16 mai 2024, în jurul orei 18.40, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată, prin 112, de către o femeie de 47 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, în după amiaza zilei de 16 mai, în timp ce se afla la locuința sa, femeia ar fi fost agresată de către concubinul său, pe fondul unor discuții contradictorii.

Față de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Accident între două autoturisme, la Aiud: Un tânăr de 20 de ani a fost rănit

Publicat

Accident între două autoturisme, la Aiud: Un tânăr de 20 de ani a fost rănit și a fost transportat la spital. 

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, accidentul s-a produs la data de 16 mai 2024, în jurul orei 15.00.

Un bărbat de 38 de ani, din municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism pe strada Transilvaniei din municipiul Aiud, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, din Aiud.

În urma accidentului, șoferul celui de-al doilea autoturism, tânărul de 20 de ani, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

(P.E.) Traian Gligor, primarul comunei Bistra: Peste 16 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea comunei Bistra

Publicat

Dragi locuitori ai comunei Bistra,

În primul rând, vreau să vă mulțumesc că mi-ați acordat sprijinul și încrederea dumneavoastră, în acești ani, în care am construit împreună o comună frumoasă.

De asemenea, le mulțumesc colegilor din Primărie, consilierilor locali și tuturor partenerilor cu care am lucrat în echipă și am pus în practică proiecte care poate pentru mulți păreau imposibil de realizat.

Peste 16 milioane de euro este suma pe care am atras-o pentru modernizarea comunei noastre. Am investit în infrastructura rutieră, educație, sport,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe