Connect with us

Cluj

VIDEO. La mulți ani, salvatori. 175 de ani de la lupta pompierilor din Dealul Spirii. Când s-a înființat serviciul de la Cluj

Publicat



13 septembrie este Ziua pompierilor români. Astăzi se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oștiri otomane venită să înfrângă mișcarea revoluționară de la 1848.

Ziua de 13 septembrie reprezintă, pentru salvatorii clujeni și cei din întreaga țară, un moment de sărbătoare și de rememorare a faptelor de vitejie a înaintașilor lor care au purtat cu cinste blazonul de pompier și care, de-a lungul timpului, au dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu în activitatea desfășurată sub aripa acestei nobile arme.

La mulți ani, salvatori. 175 de ani de la lupta pompierilor din Dealul Spirii. Când s-a înființat serviciul de la Cluj

Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale, arată IGSU, cu ocazia Zilei pompierilor.

În 1884, primăria orașului Cluj hotăra înființarea primei formațiuni de pompieri angajați, plătiți practic de municipalitate. Sediul era în incinta primariei, iar aceasta a forma de organizare în care pompierii clujeni și-au desfășurat activitatea pâna în 1936, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

13 septembrie este Ziua pompierilor români. Astăzi se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei…

Citește mai mult pe Cluj24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Publicat

Problema traficului pe șoseaua care leagă Florești de Cluj-Napoca trebuie rezolvată rapid. Zilnic, zeci de oameni petrec ore în șir în trafic pentru că autoritățile locale nu au găsit încă o soluție.

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Publicat

Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de noapte care conectează centrul orașului cu principalele cartiere, anunță CTP Cluj.

„Evenimentul Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 18 Mai la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe