Connect with us

Eveniment

VIDEO: Leopardul de Amur, singurul exemplar din România, poate fi admirat la Grădina Zoologică din Sibiu

Publicat


YouTube video

Singurul exemplar din România de leopard de Amur, considerat cea mai rară felină mare din lume de către World Wildlife Fund (WWF), poate fi admirat la Grădina Zoologică din Sibiu, potrivit medicului veterinar Liviu Todescu.

Cunoscut şi sub numele de „leopardul de Orientul Îndepărtat”, „leopardul manciurian” sau „leopardul coreean”, leopardul de Amur este o subspecie a leopardului şi, în 2022, se credea că că mai există în libertate aproximativ o sută de exemplare, în toată lumea, potrivit WWF.

Leopardul de Amur este un animal solitar. Are o greutate între 32 şi 48 de kilograme, poate atinge viteza de 60 de km/h şi poate sări şase metri în plan orizontal şi trei metri în plan vertical. Puterea lor imensă le permite să vâneze o pradă cu o greutate de până la 10 de ori mai mare decât propria lor greutate.

Leoparzii de Amur au o blană mai pală comparativ cu alte specii de leoparzi, cu pete mari, de culoare închisă, situate la distanţă unele de altele. Adaptaţi să trăiască în climatul aspru şi rece din Orientul Îndepărtat Rus, aceste feline au blana lungă, care poate ajunge la şapte centimetri în timpul iernii.

Leoparzii de Amur trăiesc în medie 10-15 ani în sălbăticie şi până la 20 de ani în captivitate.

sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Atenție, șoferi. Restricții de circulație duminică, cu ocazia Maratonului Internațional. Ce străzi vor fi închise

Publicat

Mai multe restricții de circulație vor fi instituite duminică, 2 aprilie, anunță Primăria Cluj-Napoca. Circulația auto va fi restricționată, cu ocazia Wizz Air Cluj-Napoca Marathon.

Restricțiile de circulație vor fi în vigoare în intervalul orar 05.00 – 15.00.

Atenție, șoferi. Restricții de circulație duminică, cu ocazia Maratonului Internațional. Ce străzi vor fi închise

Restricțiile vor fi impuse pe următorul traseu: Cluj Arena – Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. G. Coșbuc – str. Moților – str. P. Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str. Universității – str. I.C. Brătianu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Imagini cu IMPACT emoțional. Câine SPÂNZURAT și animale în PUTREFACȚIE la o fermă de lângă Gherla

Publicat

Imagini greu de digerat au fost filmate de un clujean la o fermă de lângă Gherla.

Acesta a transmis imaginile cu „locul morții” Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB Cluj.

Imagini cu impact emoțional. Câine spînzurat și animale în putrefacție la o fermă de lângă Gherla

În imagini se poate observa un câine spânzurat la intrarea în hambar, un alt câine legat peste un cadavru și câteva leșuri de animale mari, probabil bivoli, potrivit OPMCB Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

Un copilaș și o femeie, duși la spital după un incendiu cu degajări mari de fum la o casă din Târgu Mureș

Publicat

Un incendiu cu degajări mari de fum, a izbucnit, marți la amiază, produs la o locuință din Târgu Mureș. O femeie și un copil au ajuns la spital.

Potrivit ISU Mureș, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați să intervină marți, 28 martie 2023, în jurul orei 13:00, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul panoului electric unei locuințe din municipiul Târgu Mureș, strada Prietenie.

La sosirea forțelor la locul evenimentului incendiul se manifesta izolat, fără flacără, cu degajări mari de fum, la panoul electric al casei, două victime (un adult de sex feminin, 36 de ani și un minor de sex masculin, în vârstă de 3 ani) fiind preluate de echipajul SMURD și transportate la UPU Târgu Mureș cu suspiciune de intoxicație cu fum, pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare.

Se intervine pentru lichidarea incendiului și pentru ventilarea încăperilor inundate cu fum.

La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe

Brasov

ONG-urile din domeniul social mai au 3 zile la dispoziție pentru a obține finanțare nerambursabilă de la Primăria Brașov

Publicat

sursa foto: Primăria Brașov

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, mai sunt 3 zile până când operatorii din domeniul social mai pot depune solicitări de finanțare nerambursabilă prin Ghidul de finanțare aprobat de Consiliul Local.

Asociațiile, fundațiile sau cultele religioase acreditate ca furnizori de servicii sociale sau care au activitate în domeniul social pot depune solicitările de finanțare până în data de 31 martie. Suma alocată de municipalitate pentru finanțarea acestor proiecte este de 600.000 de lei.

,,Până pe 31 martie, furnizorii de servicii care prestează activități în municipiu în domenii precum lupta împotriva violenței domestice, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, proiecte despre și pentru sănătate mintală și pentru tineri dezinstituționalizați pot depune proiecte de până la 50.000 de lei.

Având în vedere experiența din anii trecuți, nevoia tot mai mare de a asigura servicii sociale cât mai diversificate la nivelul orașului și discuțiile cu ONG-urile din domeniu, anul acesta am reușit să majorăm bugetul programului cu încă 100.000 de lei, ajungând la 600.000 de lei, disponibili pentru cei care vor să se implice activ în sprijinirea acestor categorii de persoane.

Modul în care noi toți ne implicăm în rezolvarea problemelor sociale este unul dintre reperele după care poate fi evaluată o comunitate”, declara viceprimarul Flavia Boghiu, la lansarea ghidului de finanțare.

Municipalitatea, împreună cu furnizorii de servicii sociale, a stabilit 5 arii prioritare pentru care se alocă finanțare în acest an, respectiv:

– victime ale violenței în familie;

– vârstnici aflați în situație de risc social (fără suport material și familial, cu venituri mici și cu susținători legali fără posibilități materiale, bolnavi sau care au capacitate redusă de realizare a unor activități de auto-gospodărire, fără adăpost etc);

– persoane cu dizabilități sau cu întârzieri în dezvoltare;

– tineri dezinstituționalizați;

– servicii sociale despre și pentru sănătate mintală.

Criteriile pe baza cărora se va face evaluarea și selecția proiectelor sociale

  • să fie programe și proiecte de interes public local;
  • să promoveze și să adauge identitate imaginii municipiului Brașov (la nivel național și internațional);
  • buna capacitate organizatorică și funcțională a beneficiarului finanțării să fie dovedită prin: experiență în domeniul administrării altor programe și proiecte similare, capacitatea resurselor umane de a asigura desfășurarea programului sau proiectului la nivelul propus, experiență în colaborare/parteneriat cu autoritățile publice sau cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și din străinătate, după caz.

Conform ghidului, valoarea maximă a finanțării pe care municipalitatea o acordă este de 50.000 de lei, sumă ce reprezintă maxim 90% din valoarea proiectului; restul sumei trebuie asigurată de solicitant.

Depunerea proiectelor se poate face fie aplicând direct pe platforma www.primariabrasovenilor.ro, fie depunând solicitările prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poștal 50007, Brașov, program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).

Calendarul pentru implementarea ghidului de finanțare al proiectelor sociale

  • perioada de depunere a cererilor de finanțare: 02 – 31 martie 2023;
  • evaluarea și selecția proiectelor: 03 – 12 aprilie 2023;
  • publicarea rezultatelor preliminare: 13 aprilie 2023;
  • contestații: 18 – 20 aprilie 2023;
  • evaluarea contestațiilor: 21 – 27 aprilie 2023;
  • afișarea rezultatelor finale: 28 aprilie 2023;
  • perioada de implementare a proiectelor: 15 mai 2023 – 15 noiembrie 2023.

sursa foto: Primăria Brașov

 

Citește mai departe