Eveniment
VIDEO Ministrul Cercetării: Statul trebuie să fie partener, nu adversar al mediului antreprenorial, al societăţii civile
Bucureştiul va fi gazda Solar Decathlon Europe 2023, o competiţie internaţională pe tema caselor solare, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, subliniind la o conferinţă de presă faptul că statul român trebuie să susţină iniţiativele de acest fel ale ONG-urilor.
România va fi reprezentată la ediţia din acest an a concursului, care va avea loc în Germania, la Wuppertal, de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani.
EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.
Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii Solar Decathlon: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).
„Acest proiect este un cartonaş galben arătat clasei politice şi în principal administraţiei şi mesajul politic este că împreună şi cu ajutorul unor astfel de organizaţii trebuie să învăţăm să avem un stat partener şi nu un stat adversar, un stat adversar pentru mediul antreprenorial, pentru societate civilă şi la urma urmei pentru propriii cetăţeni, care cumva îi justifică existenţa şi activitatea”, a spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.
Potrivit acestuia, astfel de parteneriate trebuie învăţate „pas cu pas” şi iniţiativele de acest tip trebuie finanţate.
„Să le fim recunoscători celor care ne pun pe poziţii foarte expuse pozitive în lume şi ar trebui să fim mândri că avem astfel de iniţiative, pentru că acesta este fermentul care ne poate duce în următorii ani, pe de o parte, pe primele locuri din punct de vedere al tehnologiilor viitorului, pe de altă parte, încet-încet, să consolideze antreprenoriatul, care ar trebui să fie fundaţia unei economii sănătoase. În Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării veţi avea un sprijin şi mai mult decât atât. Aşa cum am găsit până acum soluţii pentru diverse piedici pe care le întâlnim zi de zi, o să căutăm soluţii împreună cu ceilalţi colegi din Guvern pentru a deveni o obişnuinţă susţinerea publică a unor astfel de proiecte. Am mare încredere că provocarea pe care v-aţi asumat-o o să fie un succes şi că trebuie să vă fim recunoscători, să vă mulţumim pentru ce faceţi pentru România”, a afirmat ministrul Cercetării despre proiectul care va reprezenta România la competiţia din acest an din Germania.
La ediţia anterioară a Solar Decathlon, ce a avut loc în noiembrie 2018, în Dubai, EFdeN a participat cu proiectul de casă solară EFdeN Signature, realizată de o echipă formată în special din studenţi. Casa are o suprafaţă de 75 de metri pătraţi utili şi este compusă din dining, living, un dormitor, o baie şi o bucătărie. Imobilul este 100% electric, iar energia este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperişul casei. Preţul casei se ridică la 300.000 de euro.
Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014, echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.
Până în prezent, echipa EFdeN a câştigat peste 35 de premii.
ONG-ul a fost fondat în anul 2013 de către un grup de tineri pasionaţi, alături de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Româncă în finala de dublu de la Transylvania Open: Jaqueline Cristian/Angelica Moratelli împotriva Magali Kempen/Anna Siskova.
Perechea Jaqueline Cristian/Angelica Moratelli (România/Italia) s-a calificat sâmbătă seara în finala turneului de tenis feminin Transylvania Open la dublu de la Cluj-Napoca, după ce a trecut de perechea Katarzyna…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
FOTO-VIDEO: Balul vânătorilor și pescarilor din Alba. Preparate gustoase, tombolă și premii speciale
Sâmbătă seara, peste 250 de vânători și pescari din Alba s-au reunit la evenimentul devenit tradiție în fiecare an. Este vorba despre Balul Vânătorilor, prilej de distracție și socializare în comunitatea acestora.
Au fost servite preparate specific vânătorești și atmosfera a fost completată de muzică oferită de formație și soliști vocali.
La tombolă, au fost puse în joc trofee de vânătoare – un porc…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Finala turneului de tenis Transylvania Open de la Cluj-Napoca la simplu: Brozetti (Italia) – Potapova (Rusia)
Finala de simplu turneului de tenis feminin Transylvania Open WTA250 de la Cluj-Napoca se va disputa, duminică, în BT Arena, între jucătoarele Lucia Bronzetti (Italia) și Anastasia Potapova (Rusia), considerată favorita…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Drumuri de pământ sau pietruite în 2025 în județul Alba. LISTA drumurilor județene și starea acestora la începutul anului
În județul Alba, la începutul anului 2025 erau 94,601 kilometri de drumuri județene doar pietruite, respectiv 12,116 km de drumuri de pământ.
Comparativ, cu un an în urmă, erau 107,3 km de drumuri pietruite, iar cele de pământ au rămas aceleași.
În ceea ce privește starea de viabilitate, 50 de kilometri de drum sunt în stare ”rea”. Alți 5,5 kilometri sunt impracticabili. La începutul anului 2024, 45,37 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro