Connect with us

Eveniment

VIDEO Ministrul de Interne: Holocaustul – un capitol sumbru din istoria umanităţii, care nu trebuie să se mai repete

Publicat



Ministrul de Interne, Lucian Bode, a caracterizat Holocaustul din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ şase milioane de evrei, drept un capitol sumbru din istoria umanităţii, care nu trebuie să se mai repete.

„În fiecare an, în preajma zilei de 27 ianuarie marcăm, prin evenimente ca cel de azi, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Au trecut 76 de ani de la eliberarea fostului lagăr de la Auschwitz-Birkenau, un reper tragic al dezumanizării, al decăderii din civilizaţie, un capitol sumbru din istoria umanităţii care nu trebuie să se mai repete. După mai bine de şapte decenii de la Holocaust, rememorăm an de an aceste orori, facem apel la reflecţie asupra erorilor trecutului şi îndemn la acţiuni concrete în combaterea tuturor formelor de xenofobie şi intoleranţă. Amintirea Holocaustului nu trebuie să dispară, ea trebuie să să rămână vie şi puternic întipărită în conştiinţa publică, în mentalul colectiv”, a declarat Lucian Bode, duminică, la Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei, la manifestările organizate pentru marcarea Zilei Holocaustului.

 

Ministrul de Interne a adăugat faptul că statele, prin instituţiile lor şi societatea civilă, au obligaţia să menţin vie în conştiinţa publică memoria victimelor Holocaustului şi să educe oamenii pentru a preveni exacerbarea fenomenelor şi a curentelor negaţioniste şi de ignorare a ceea ce a reprezentat Holocaustul.

„Avem datoria morală să ne asigurăm că viitoarele generaţii ştiu să discearnă între regimurile totalitare, extremiste şi cele democratice, între cele care propovăduiesc intoleranţa şi ura şi cele care promovează toleranţa şi respectul faţă de drepturile omului, astfel încât umanitatea să nu se mai confrunte cu ororile războiului şi genocidului”, a subliniat Lucian Bode.

La evenimentul de duminică au fost prezente mai multe personalităţi, precum Adrian Zuckerman – fost ambasador al Satelor Unite ale Americii, Andrei Grinkevich – ambasador Belarus, ministru consilier Igor Iniuskin – Ambasada Federaţiei Rusia şi Virgil Bercea – Episcopia Greco-Catolică Oradea, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, şi prefectul Virgil Ţurcaş.

 

 

Foto: (c) Lucian Bode/facebook

 

În memoria celor şase milioane de vrei care şi-au pierdu viaţa în Holocaust, Adrian Zuckerman a aprins în fosta sinagogă, în prezent muzeu al Holocaustului, şase lumânări.

Tot în cadrul manifestării de comemorare de duminică, Elly Berkovits Gross, una din supravieţuitoarele Holocaustului, originară din Şimleu Silvaniei, a avut o intervenţie online din New York.

Evenimentul comemorativ de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” Bădăcin şi al Primăriei Şimleu Silvaniei şi a fost transmis online, în direct. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Oana Popescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Lucian Bode/facebook
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…
Citește mai mult pe
Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe