Connect with us

Eveniment

VIDEO Ministrul Justiţiei: Am trimis Guvernului propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ

Published

on



Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, anunţă că a trimis, vineri dimineaţă, la Guvern proiectul legislativ pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, subliniind că avizul negativ dat de CSM este unul consultativ.

 

„În această dimineaţă, am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de proiect legislativ de desfiinţare a SIIJ. După cum ştiţi, ieri a fost o şedinţă în cadrul CSM, o şedinţă lungă, în care s-a dezbătut acest proiect. S-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul este consultativ şi am decis, în urma analizării tuturor argumentelor, să trimit mai departe acest proiect de desfiinţare a SIIJ. Este important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei Secţii înseamnă o normalizare. Este o promisiune pe care am făcut-o, este un punct foarte clar şi bine definit în programul de guvernare şi ne respectăm toate aceste promisiuni. Bineînţeles, am ascultat toate argumentele, dar argumentele acelea pot fi avute în vedere într-un alt context. Vom discuta pe legile justiţiei şi vom vedea dacă este nevoie de alte ajustări”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Stelian Ion.

Stelian Ion a spus că au fost „anomalii inimaginabile” în funcţionarea Secţiei speciale, făcând referire la ancheta împotriva unor oficiali europeni sau dosarul deschis pe numele Laurei Codruţa Kovesi.

„Aşa cum funcţionează acum SIIJ, este clar că magistraţii nu mai ajung să răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea, pentru că SIIJ este un organ absolut ineficient, conceput greşit de la început ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanţele şi parchetele din ţară şi are în lucru aproape 6.000 de dosare. Este relevant de spus că, în aceşti ani, SIIJ a avut o medie de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce este puţin. Niciun rechizitoriu pe fapte de corupţie. Nu ne închipuim că, deodată, de la înfiinţarea SIIJ, au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor”, a adăugat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, sunt chestiuni puse sub semnul întrebării, cum ar fi renunţarea la căi de atac, neexplicate în niciun fel, în favoarea unor politicieni şi magistraţi.

„Au fost chestiuni legate de promovarea şi începerea urmăririi penale faţă de nişte magistraţi care nu au fost de acord, în perioada promovării legilor justiţiei, 2017-2018, cu acele prevederi. Rând pe rând, au fost chemaţi la SIIJ, ceea ce demonstrează că scopul acestei Secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care au avut un cuvânt de spus cu privire la acele legi. Am văzut şi anomalii inimaginabile, cum ar fi anchetarea unor înalţi funcţionari europeni, deşi nu exista competenţă pe această zonă. De asemenea, încercări de oprire a accederii la o anumită funcţie europeană, într-o anumită situaţie, prin nişte acte care au fost declarate de către instanţă ilegale. De asemenea, magistraţi de la CSM chemaţi ca intimidare la această Secţie”, a explicat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a afirmat că este dezamăgit de avizul negativ dat de CSM pe proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că membrii Consiliului nu au venit în şedinţa de joi cu propuneri concrete, iar el nu este de acord cu acordarea de „super-imunităţi” pentru magistraţi.

„Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire. Vreau să vă spun că nu am fost niciodată obtuz la ideea de garanţie şi de întărire a independenţei magistraţilor. Dimpotrivă, am avut în analiză anumite variante, însă ele nu s-au concretizat, pentru că nu s-a găsit o formulă constituţională pentru a le promova. În acelaşi timp, din partea membrilor CSM nu au venit propuneri concrete, altele decât cele pe care le-am eliminat din textul iniţial, acele imunităţi suplimentare, ca să le spun aşa, cu care nu am fost şi nu voi fi de acord”, a spus ministrul.

Spre deosebire de alte categorii, a arătat el, magistraţii au deja un fel de imunitate, prin articolul 42 din Legea 317/2004, unde sunt prevederi care se referă la percheziţii, arestări, reţineri şi măsuri preventive, care nu pot fi făcute fără avizul secţiei corespunzătoare din CSM.

„A introduce acum alte imunităţi, în sensul în care nici măcar punerea în mişcare a acţiunii penale să nu poată fi făcută decât cu acordul prealabil al procurorului general, care – în paranteză spus – doamna procuror în funcţie nici nu a dorit o asemenea variantă a legii. A avea un alt element suplimentar, acela al unui aviz pentru trimiterile în judecată din partea secţiei pentru judecători şi secţiei pentru procurori din CSM, aceasta înseamnă imunităţi sau, cum s-a numit în public, super-imunităţi”, a mai declarat Stelian Ion. AGERPRES/(A – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Daniel David, ministrul Educației: Lucrăm la noul curriculum pentru liceu. Manualele vor fi regândite

Published

on

Noul ministru al Educației, clujeanul Daniel David, anunță că prioritățile pentru învățământul preuniversitar privesc și cadrele didactice, nu doar elevii.

Schimbări dramatice nu vor fi în prima parte a…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Andrei Rațiu a fost desemnat ”tricolorul lunii decembrie” prin voturile fanilor Echipei Naționale de Fotbal

Published

on

Fotbalistul originar din Aiud, Andrei Rațiu, a fost desemnat ”tricolorul lunii decembrie”, a anunțat Echipa Națională de Fotbal a României. 

Andrei a obținut 48,7% din voturile fanilor, depășindu-i pe Darius Olaru (25,5%) și Daniel Bîrligea (20,7%).

Jucătorul român este curtat în aceste zile de Real Madrid.

”Fundașul dreapta al lui Rayo Vallecano, Andrei Rațiu, le-a atras atenția nu numai celor Real Madrid,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Proiectul aquapark-ului din Cluj-Napoca ajunge pe masa consilierilor locali

Published

on

Planul urbanistic zonal PUZ – Aquapark ștrand Grigorescu ajunge pe masa consilierilor locali din municipiul Cluj-Napoca în ședința de vineri, 17 ianuarie.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

ANAF se încurcă în cota de TVA la bateriile de stocare ale sistemelor fotovoltaice. Acuzații de tratament discriminatoriu

Published

on

ANAF se încurcă în cota de TVA la bateriile de stocare: Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra a ceea ce numește tratament fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori.

”Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează confuzie și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading