Eveniment
VIDEO: Petiție pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos. „Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri”
O asociație din România a lansat o petiție prin care solicită Guvernului să garanteze respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de Constituție.
„Karma nu poate să lucreze singură atunci când îi ia în vizor pe oamenii care aruncă gunoaie la întâmplare. Nu, are nevoie de noi. Și musai de mai multă implicare din partea autorităților”, este mesajul inițiatorilor petiției.
Mai exact, aceștia solicită Guvernului măsuri concrete prin care să rezolve urgent următoarele cinci necesități fundamentale:
- Fără gunoaie în natură, pe șosea, lângă drumuri, la marginea satelor!
- Sortare și colectare selectivă a deșeurilor oriunde în România!
- Sisteme de management integrat al deșeurilor accesibil pentru toate comunitățile din România!
- Stop arderilor ilegale a gunoaielor!
- Stop poluării aerului și apei!
„Cerem Guvernului României să garanteze respectarea articolului 35 din Constituția României:
Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos
(1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și a ameliora mediu înconjurător”, se precizează în textul petiției.
„România are dificultăți serioase în ceea ce privește gestionarea problemelor de mediu. Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri, aerul și apa devin din ce în ce mai poluate, iar măsurile întârzie să apară.
Odată cu sfârșitul iernii, ies la iveală mormane întregi de gunoaie la marginea orașelor și satelor, de-a lungul drumurilor și al căilor ferate , în păduri și pe malurile apelor.
România își pierde din frumusețe, fiind îngropată în pet-uri, doze și mucuri de țigară. Aerul din orașe devine greu de respirat, iar apa fântânilor adeseori nu mai este potabilă. Imaginea noastră de țară are cumplit de suferit, iar brand-ul turistic Grădina Carpaților se transformă într-o glumă proastă.
Adeseori, ne petrecem timpul într-un mediu poluat și murdar, deși Constituția României, prin articolul 35, ne spune că avem dreptul la un mediu sănătos”, au mai explicat reprezentanții Asociației de Ecoturism din România.
Petiția poate fi semnată AICI.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
FOTO: „Poezia Toamnei”, la Liceul Teoretic din Teiuș. Elevii au realizat poezii, desene, machete sau obiecte decorative
Elevii Liceului Teoretic Teiuș coordonați de prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Romina Pop, prof. Simona Oltean, au realizat o activitate care și-a propus să aducă în prim-plan, prin intermediul unor creații literare, picturi, desene, machete, obiecte decorative, realizate din materiale reciclabile, probleme legate de mediu.
Cea de-a doua ediție a Proiectului „Poezia toamnei” dorește, așadar, să revigoreze interesul elevilor pentru opera lirică, stimulându-le creativitatea și abilitățile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO. Peste 150 de puncte gospodărești inestetice din Cluj-Napoca vor fi demolate și înlocuite cu puncte moderne
Primăria Cluj-Napoca va demola 153 de puncte gospodărești inestetice din cartierele municipiului și le va înlocui cu puncte moderne. Licitația este în desfășurare.
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi accesată AICI: Lista sectiilor de votare din străinătate
Totodată, MAE în parteneriat cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.
Majorarea indemnizației sociale vine…
Citește mai mult pe Alba24.ro