Connect with us

Alba

VIDEO Premieră mondială: Transplant de inimă de la porc la om. Pacientul, un american în vârstă de 57 de ani

Publicat



Un american cu o afecțiune cardiacă în stadiu terminal a primit inima unui porc modificat genetic, fiind prima procedură din lume de acest fel. La trei zile de la transplant, pacientul este în recuperare și se simte bine.

Operația a fost efectuată vineri și a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată, a anunțat luni Școala de Medicină a Universității din Maryland. 

David Bennett, 57 de ani, care a primit inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman. Acum este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcționează corect.

„Am avut de ales să mor sau să fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este destul de greșit, dar a fost ultima mea opțiune”, a spus rezidentul din Maryland cu o zi înainte de operație, potrivit școlii de Medicină.

„Abia aștept să pot să mă dau jos din pat odată ce sunt bine”, a spus Bennett, care a petrecut ultimele luni țintuit la pat și conectat la un aparat care l-a ținut în viață.

Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde operației în ajunul Anului Nou.

„Acesta este o descoperire…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

ACCIDENT rutier la Alba Iulia. O persoană rănită după ce două mașini s-au lovit, în zona gării CFR

Publicat

Un accident rutier s-a produs duminică după-amiaza, în jurul orei 14:50, în zona gării CFR din municipiul Alba Iulia. O persoană a fost rănită după ce două mașini s-au lovit.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, zona Gării.

Este vorba despre două autoturisme implicate în care se aflau șase persoane.

Salvatorii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid și-a desemnat câștigătorii. Șahiștii premiați la Alba Iulia

Publicat

Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid, desfășurată în perioada 11-12 mai la Alba Iulia, și-a desemnat câștigătorii. La turneu au participat peste 130 de jucători din cinci țări, între aceștia fiind și nouă Mari Maeștri Internaționali. 

La competiție au participat doar jucători FIDE. Formatul de joc în turneu a fost pe sistem elvețian rapid, 9 runde, 15 min+5 sec/mutare.

Clasament Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid, Alba Iulia:

  • Locul 1 – Momchil Petkov – Bulgaria
  • Locul 2 – Vladimir-Alexandru Cnejev – România
  • Locul 3 – Andrei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Alba Etnografică – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună. Lansarea proiectului, la Blaj

Publicat

Cu ocazia organizării manifestărilor dedicate „Sărbătorii Libertății de la Blaj”, eveniment aflat sub semnul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu, județul Alba scrie istorie prin lansarea și promovarea proiectului Alba Etnografică – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună (83 de expoziții etnografice în cele 67 de comune ale județului Alba).

Pe Câmpia Libertății din Blaj, în zilele de 18 și 19 mai 2024, se va desfășura proiecția a nu mai puțin de 83 de producții audiovizuale, realizate cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Lucrările continuă la noua sală de sport din comuna Șpring. Când ar putea fi gata

Publicat

Lucrările continuă la noua sală de sport din comuna Șpring. Clădirea este ridicată în satul Drașov și va avea o suprafață sportivă de joc dimensionată pentru basket, tenis, volei și o tribună de 102 locuri.

Reamintim faptul că amplasamentul a fost predat la sfârșitul lunii februarie 2024. Potrivit documentației, durata de execuție a lucrărilor este de zece luni și jumătate, ceea ce înseamnă că noua sală de sport ar urma să fie gata la începutul anului viitor. 

„Lucrările continuă pentru sala de sport cu tribune de 102 locuri, sală atât de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe