Eveniment
VIDEO Protest spontan împotriva taxei de salubritate în centrul Sibiului – Următorul va fi duminică
Sibienii nemulțumiți de majorarea taxei de salubritate au anunțat că duminică, în Piața Mare, va avea loc un protest , chiar în fața Primăriei. Câțiva cetățeni au furat însă start-ul și s-au adunat miercuri, sperând că îi va asculta cineva.
Oamenii au cerut lămuriri despre majorarea taxei, încercând să înțeleagă de ce trebuie să plătească și de trei ori mai mult.
„Noua modalitate de calcul a taxei a fost determinată de obligația legala autorității publice de a implementa calculul taxei la volumul deșeurilor sau la greutatea lor. La Sibiu s-a luat decizia calculului la volum pentru că asta fost infrastructura pe care o avem disponibilă. Taxa nu se va calcula la numărul de persoane din locuințe sau gospodărie și se calculează la volumul recipientelor golite, astfel fiecare abonament abonament prevede un număr fix de goliri, respectiv abonamentul pe care l-am propus, care înseamnă aproximativ în 36 RON pe lună pentru o gospodărie nu este discriminatoriu pentru una, două sau trei persoane să ne raportăm la același volum disponibil”, a explicat Popa Marian, director Serviciul de Salubrizare Primăria Sibiu.
Protestul împotriva propunerii Primăriei Sibiu de majorare a taxei de salubritate va avea loc duminică, de la ora 15. Protestul este organizat de grupul „Stop monopol SOMA”.
În câteva ore de la postarea evenimentului pe Facebook, sute de sibieni s-au arătat interesați de eveniment, iar câteva zeci au spus că vor participa.
O voce cunoscută sibienilor, Tudor St. Popa, a salutat inițiativa protestului, dar crede el, nu va rezolva nimic până când sibienii nu vor trece la măsuri radicale. ”Încurajez protestele atunci când se întâmplă nedreptăți. Doar că oamenii pot protesta și altfel, nu doar în Piața Mare/Mică unde (vrei, nu vrei), orice grup de oameni pare nesemnificativ ca număr.
Sunt mulți nemulțumiți, știu (mă număr și eu printre ei) dar mi-e să nu dăm putere tot administrației atunci când la protest se vor prezenta doar 20 de oameni, restul fiind ori confortabili ori speriați în a se arăta public.
Eu, unul, prefer ca două săptămâni Sibiul să fie mizerabil, iar lumea să protesteze aruncându-și gunoiul oriunde, doar la locurile special amenajate nu. Sibiul să devină un mic București mizerabil, nu mă deranjează, atâta timp cât mesajul este transmis puternic și hotărât.
Mai bine așa decât proteste publice unde vor participa oameni educați și liniștiți, ce nu au cum transmite mai departe nemulțumirile reale.”, a scris sibianul.
Cea mai mare taxă din țară
Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din țară, dacă Regulamentul supus votului Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică. Taxa e de trei ori mai mare față de București, Cluj-Napoca sau Iași.
Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari și tarif uriaș, mărit de cel puțin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.
Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toți sibienii va fi de 430 de lei pe an (pentru anul 2021) – abonamentul Practic.
Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deși cantitatea lor de deșeuri nu s-a schimbat.
Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.
Prețul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.
Mai puțin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puțin un kilogram de deșeuri reciclabile.
Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din țară.
Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 și urmează să intre la votul CL Sibiu la ședința din ianuarie 2021.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro