Alba
VIDEO REPORTAJ în lumea crescătorilor de păsări și iepuri de rasă, la Sebeș: Decât să țin o găină urâtă, mai bine țin una frumoasă
Cu pene, gălăgioși, sfioase, cântătoare, cu blană sau uriași: așa se prezintă cocoșii, găinile, porumbeii și iepurii care participă alături de crescătorii lor la expoziția din Sebeș, eveniment care are loc în acest weekend.
Sâmbătă dimineață discuțiile celor prezenți în sala de sport a liceului Sportiv din Sebeș erau acoperite de cântecul cocoșilor aduși la expoziție.
Din toate părțile și direcțile se auzea câte un cântec de cocoș sau de găină.
Pe lângă cuștile în care animalele stăteau la expoziție, copiii veniți alături de părinți se minunau de penajul animalelor.
În spatele sălii, zona era ocupată de cele mai simpatice animale prezente la expoziție și care îi atrăgeau cei mai mult pe cei mici: iepurii.
Am stat de vorbă cu mai mulți crescători de găini, porumbei și iepuri și am aflat un lucru pe care îl bănuiam deja: fac asta din pasiune, dar au reușit să îmbine pasiunea cu afacerea, însă totul vine cu un preț, unul destul de ridicat, deoarece au investit sume destul de mari în hobby-ul lor.
Profesorul de geografie din Alba care crește o găini din rasa ”mii de flori”
Dan Popescu este profesor de Geografie la Școala Gimnazială din Săsciori, iar de peste 20 de ani crește găini din rasa ”mii de flori”.
Este o rasă din Belgia, nu este o rasă foarte cunoscută, dar în România, în ultima perioadă au apărut crescători care au început să aducă găinile în țară.
Este o rasă care are foarte multe variațiuni de culoare și care trebuie crescută în condiții mai călduroase. Este o găină foarte curioasă explică Dan Popescu.
Găinile crescute de acesta sunt mai mult de ornament, dar fac ouă, în jur de două, trei ouă pe săptămână. Profesorul de Geografie are în jur de 50 de exemplare în crescătoria sa.
Nicu Țăran și ”Uriașul de Transilvania”, iepurele său cu care a devenit vicecampion național
Este din Săliștea și se ocupă de iepuri. Știe cam tot despre ei și la o simplă privire poate să îți spună multe despre un animal pe care îl are în față.
Nicu Țăran se ocupă de iepuri de când încă era copil, dar acum a ajuns să fie expert într-o rasă făcută de un genetician român.
Uriașul de Transilvania a fost făcut de un profesor din Cluj Napoca, geneticianul Valentin Petrescu Mag.
La expoziția de la Sebeș, crescătorul de iepuri a venit alături de un exemplar cu care de curând a devenit vicecampion național.
Criteriile de jurizare sunt destul de complexe: de la greutate animalului, lungimea urechilor, forma botului și culoarea animalului.
Iepurii crescuți de Nicu Țăran sunt iepuri de carne, iepuri masivi, iar un pui costă în jur de 100 – 150 de lei, dar un exemplar matur poate ajunge chiar și la 100 de euro.
Tibi Ordean, organizatorul evenimentului și crescător de porumbei
Evenimentul care se desfășoară în acest weekend la Sebeș a ajuns la a XV-a ediție. Tibi Ordean este organizatorul și crescător de porumbei.
Anul acesta au fost porumbei de expoziție. ”Găini frumoase” cum le numește organizatorul evenimentului.
”Decât să țin o găină urâtă, mai bine țin o găină frumoasă și când ieși în curte îi place ochiului”, râde Tibi Ordean când explică de ce s-a apucat de crescut porumbei.
Mai în glumă mai în serios, întrebat de reporterul alba24.ro dacă a făcut un calcul la cât a investit până în prezent în pasiunea sa, acesta a răspuns: ”Am făcut, dar nu spun că aude nevasta și am probleme”, iar apoi râde copios.
Cei dornici să vadă iepuri, porumbei, găini și cocoși o pot face și duminică, la Sebeș, la sala de sport a liceului Sportiv. Programul de vizită duminică, 29 ianuarie este de la ora 8:00 – 13:00.
Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cu pene, gălăgioși, sfioase, cântătoare, cu blană sau uriași: așa se prezintă cocoșii, găinile, porumbeii și iepurii care participă alături de crescătorii lor la expoziția din Sebeș, eveniment care are loc în acest weekend.
Sâmbătă dimineață discuțiile celor prezenți în sala de sport a liceului Sportiv din Sebeș erau acoperite de cântecul cocoșilor aduși la expoziție.
Din toate părțile și direcțile se auzea câte un cântec de cocoș sau de găină.
Pe lângă cuștile în care animalele stăteau la expoziție, copiii veniți alături de părinți se minunau de penajul animalelor.
În spatele sălii, zona era ocupată de cele mai simpatice animale prezente la expoziție…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Poliţele RCA de la Euroins rămân VALABILE, însă pot fi denunţate în orice moment. Ce se întâmplă în cazul unui accident

Poliţele de asigurare emise de Euroins România rămân valabile, dar pot fi denunţate în orice moment, potrivit Ghidului informativ UNSAR – BAAR. În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de Euroins România poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele.
”Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Elevii din clasele 0-IV se vor putea înscrie în acest an la Festivalul „Alba Chess”. Cum se va desfășura competiția de șah

În județul Alba urmează să se desfășoare în acest an o competiție de șah dedicată elevilor din clasele 0-IV. Festivalul „Alba Chess” își propune să stimuleze interesul copiilor pentru acest sport și să le ofere posibilitatea să-și demonstreze abilitățile într-un cadru competitiv.
Consilierii județeni din Alba vor vota în ședința de joi, 23 martie, aprobarea regulamentului competiției Festivalul „Alba Chess” șah 2023 și alocarea sumei de 35.000 lei din bugetul local al județului pentru desfășurarea activității.
Festivalul „Alba Chess” va avea ca scop promovarea șahului în rândul elevilor din județul Alba. Finala competiƫiei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
„Muzeul Cătunelor”, în incinta vechii școli din Gârda de Sus. Acord de parteneriat între CJ Alba și Primăria comunei

„Muzeul Cătunelor” ar putea fi realizat în curând în incinta vechii școli din Gârda de Sus, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primăria comunei.
Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat în ședința de joi, 23 martie, încheierea unui acord de asociere între CJ Alba şi Primăria comunei Gârda de Sus pentru realizarea în comun a proiectului „Muzeul Cătunelor”.
Potrivit referatului de aprobare, expoziţiile etnografice pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al unei comunităţi, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru comunităţile locale, dar şi pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Se toarnă primul strat de asfalt în zona centrală din Alba Iulia. Lucrările de infrastructură continuă în municipiu

Muncitorii toarnă sâmbătă primul strat de asfalt pe sectorul de drum aflat în lucru în zona centrală din municipiul Alba Iulia, pe strada I.C. Brătianu și strada Ardealului, a transmis primarul Gabriel Pleșa.
Reamintim faptul că lucrările de modernizare și reabilitare în cadrul primului proiect de mobilitate urbană au început în centrul municipiului Alba Iulia pe 30 ianuarie. Circulația a fost restricționată pe două benzi, pe sensul Casa de Cultură a Studenților – Prefectura Alba. Lucrările la primul tronson au început încă din luna noiembrie, pe strada Regimentul V Vânători, din cartierul Partoș.
Vezi și FOTO-VIDEO: Modificări de…
Citește mai mult pe Alba24.ro