Connect with us

Eveniment

VIDEO Sălaj: Demersuri pentru acordarea titlului 'Drept între Popoare' lui Iuliu Maniu

Publicat


„Iuliu Maniu – Drept între Popoare” a fost tema principală a evenimentului organizat, duminică, de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 

Demersurile pentru acordarea acestui titlu fostului mare om politic au fost iniţiate de Asociaţia „Casa Memorială” Iuliu Maniu şi Muzeul Holocaustului, deoarece datele istorice arată faptul că Iuliu Maniu a contribuit la salvarea vieţilor a mii de evrei prin memoriile depuse, întâlnirile şi intervenţiile avute la autorităţile din perioada respectivă, dar şi prin politica dusă de Partidul Naţional Ţărănesc, partid pe care l-a condus.

„Una dintre acuzaţiile de care s-a folosit propaganda comunistă de-a lungul timpului pentru a denigra personalitatea lui Iuliu Maniu a fost cea de naţionalism excesiv şi antisemitism. Datele pe care le deţinem demonstrează contrariul şi anume că atitudinea lui Iuliu Maniu faţă de minorităţile etnice nu a fost niciodată discriminatorie”, a precizat, duminică, în argumentaţia susţinută la Muzeul Holocaustului, preotul Cristian Borz din Bădăcin.

Potrivit acestuia, Iuliu Maniu a contribuit la înfiinţarea, în 1919, a primului liceu evreiesc din Banat, iar la primele alegeri pentru primul Parlament al României Mari, a fost singurul lider politic care a oferit pe listele partidului locuri eligibile pentru evrei.

„Surse arhivistice care au putut fi consultate în ultima vreme atestă că intervenţia lui Iuliu Maniu din septembrie 1942 pe lângă Ion Antonescu a fost decisivă pentru oprirea planului de deportare a evreilor din România în lagărele de exterminare din Polonia”, a precizat Cristian Borz.

De asemenea, o altă întâlnire pe care Maniu a avut-o pe 20 decembrie 1942 cu Ion Antonescu, liderul ţărănist a reuşit să îl convingă pe mareşal să pună în libertate un grup de 38 de evrei, pasibili de condamnarea la moarte.

„În încheiere, considerăm că Iuliu Maniu se poate număra printre salvatorii români din timpul Holocaustului şi merită să fie recunoscut oficial pentru actele lui curajoase primind post-mortem din partea Statului Israel şi a Institutului Yad Vashem Titlul şi Medalia ‘Drept între popoare'”, a conchis Cristian Borz.

Demersul menţionat a fost susţinut, la evenimentul de duminică, şi de pledoariile preşedintelui Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, şi ministrului de Interne, Lucian Bode.

„În galeria marilor figuri politice care au luptat pentru unitatea românilor, pentru libertăţi fundamentale şi pentru respectarea valorilor democratice şi umane se numără liderul politic ardelean Iuliu Maniu. Demersul pentru conferirea titlului ‘Drept între popoare’ marchează recunoaşterea eforturilor sale dedicate democraţiei, bunei convieţuiri între oameni, armoniei şi înţelegerii între popoare. (…) Dârzenia, demnitatea, iubirea de neam şi de oameni au fost cele mari calităţi ale ‘Sfinxului de la Bădăcin’ care nu a încetat nicio clipă să-şi facă datoria faţă de patrie”, a precizat Lucian Bode.

Singurul deţinător al distincţiei „Drept între popoare” din Sălaj este Alexandru Cherecheş, din Şimleu Silvaniei, care a decedat în 2013, la vârsta de 86 de ani. În 2009, Jonathan Rosenzweig, secretar în cadrul Ambasadei Israelului la Bucureşti, i-a oferit înalta distincţie lui Alexandru Cherecheş, care a reuşit, în 1944, să salveze viaţa a trei evrei care erau condamnaţi să fie deportaţi în lagărele de exterminare naziste. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Oana Popescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c)  Casa Memorială Iuliu Maniu/facebook

 

Citiţi şi:

 

VIDEO Ministrul de Interne: Holocaustul – un capitol sumbru din istoria umanităţii, care nu trebuie să se mai repete
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba

ANOSR susține în continuare limitarea numărului de mandate ale rectorilor, prin lege. Care sunt motivele studenților

Publicat

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la proiectul care, în esență, propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Poziția federației cu privire la acest subiect a fost constant prezentă în spațiul public încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 și până la actualul proiect al Legii Învățământului Superior, în sensul în care limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic.

În plus, asociația spune că este necesar pentru a preveni orice abuz de putere în acest mediu și ”pentru a ne asigura că interesul primordial…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Scandalul INTERETNIC de la grădiniţa din Huedin. Ce propune Forumul Româno-Maghiar Cluj

Publicat

cresa 1 e1664981221679.jpg

În data de 31 august 2022, Consiliul Local Huedin nu a adoptat proiectul de Hotărâre privind „preluarea în folosință gratuită, în baza unui contract de comodat a imobilului Creșă-grădiniță 5 grupe cu program prelungit aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal” inițiat de consilierii locali membri ai UDMR.

Citește și: PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin. Se anunță o ședință cu SCÂNTEI a Consiliul Local

Forumul Româno-Maghiar (Román-Magyar Fórum) a luat la cunoștință, cu tristețe, de incidentul survenit în Consiliul Local Huedin, iar în data de 7…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Vești bune pentru Fabrica de Arme Cugir: Aport de capital gigant pentru retehnologizare și un contract de 18 milioane de dolari

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Fabrica de Arme Cugir SA a făcut demersuri pentru a obține 120.000.000 lei, aport de capital, a transmis Ministerul Economiei, într-un răspuns pentru Alba24.

”În acest sens a fost înaintată spre aprobare către ministerul Economiei lista de investiții și notele de fundamentare privind această solicitare.

Suma va fi folosită pentru retehnologizare, ținând cont de cele mai moderne tehnologii de fabricație din acest domeniu, conform listei de investiții înaintată spre aprobare” au răspuns reprezentanții Ministerului Economiei.

O altă veste bună vine dinspre partea de contractare. Ministerul Economiei a mai transmis Alba24.co că pe parcursul anului 2022 Fabrica de Arme Cugir SA împreună…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primăria Cluj SUSȚINE producătorii locali de produse agroalimentare. Noi PIEȚE cu produse locale în cartiere

Publicat

Primăria Cluj-Napoca susține producătorii locali de produse agroalimentare, deschizând noi piețe cu produse locale în cartiere, pe modelul finlandez tip REKO pentru consum responsabil. Conceptul ROA Cluj – Roade Online Ardelenești – se extinde în cartierul Iris.

piata 12

„În fiecare miercuri de acum, producătorii locali ai grupului ROA Cluj distribuie produsele (pre)comandate de clujeni în două noi locații din oraș: Piața Karl Liebknecht (17:45-18:30) și Piața 1 Mai, zona străzii Tăbăcarilor (18:45-19:30) din cartierul Iris.piata 11

Roade Online Ardelenești – ROA Cluj, inițiativa unui grup de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe