Connect with us

Eveniment

VIDEO Stelian Ion spune că nu poate interveni în dosarul ''10 august'': Ar fi foarte grav să se întâmple aşa

Publicat



Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a subliniat vineri că nu poate interveni în dosarul ”10 august” şi că ar fi foarte grav să se întâmple acest lucru, adăugând că răspunsurile în ceea ce priveşte clasarea acestui dosar ar trebui să vină din partea sistemului judiciar.

„Potrivit legii, ministrul Justiţiei nu poate interveni, ar fi foarte grav să se întâmple aşa şi ar fi foarte grav să avem o lege care să permită să intervină în dosare aflate în curs de soluţionare în urmărirea penală sau în instanţele de judecată. Deci, dacă există vreo aşteptare din partea cuiva, în sensul în care ministrul Justiţiei ar putea interveni în vreun fel în acest dosar, le spun foarte clar că nu se poate întâmpla, şi foarte bine că nu e aşa, altfel am avea o reîntoarcere în nişte vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere”, a spus Stelian Ion într-o conferinţă de presă la sediul MJ.

 

El a precizat că răspunsurile în acest caz ar trebui să vină exclusiv din partea sistemului judiciar.

„Exact în această linie vreau să vă reamintesc că ieri am participat la o şedinţă a CSM, în care am ridicat problema de a veni sistemul judiciar cu un răspuns faţă de situaţia creată. S-a înţeles că opinia publică aşteaptă un răspuns mai ales din partea sistemului judiciar – o solicitare în care să primim un astfel de răspuns şi după verificarea Inspecţiei Judiciare a fost admisă de către CSM (…), lucru pe care-l consider pozitiv”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion a adăugat că ar putea exercita, potrivit legii, un control prin procurori anume desemnaţi cu privire la activitatea generală a procurorilor, pentru că nu poate interveni în dosare.

„De-a lungul timpului, am observat că multe dosare au avut o soartă nu tocmai fericită, s-au împotmolit de-a lungul anilor, prin nişte mecanisme care trebuie verificate foarte atent şi care trebuie înlăturate – printr-un gen de declinări de competenţă dintr-o parte în alta, printr-un gen de smulgere a dosarelor de la o direcţie sau alta a Parchetelor şi lucrul acesta nu e deloc de bun augur”, a afirmat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a anunţat că, în această privinţă, va solicita un control pentru a vedea ce remedii legislative pot fi propuse Parlamentului.

„Este foarte important să nu existe portiţe ca un dosar de o anumită compentenţă să fie pur şi simplu smuls, dintr-o parte în alta, prin nişte artificii”, a subliniat Stelian Ion.

Ministerul Justiţiei mai poate formula sesizări către Inspecţia Judiciară, a amintit el, însă acum este prematură o astfel de acţiune, deoarece nu s-a publicat motivarea judecătorului în acest dosar.

„După ce primim motivarea judecătorului de cameră preliminară, voi analiza dacă este cazul să formulez o astfel de sesizare. Este foarte important să vedem şi alte lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului. De exemplu, după anumite soluţii date în unele dosare, subit s-a ieşit la pensie de către unii magistraţi. În situaţii de genul acesta, evident, Inspecţia Judiciară nu mai poate acţiona”, a precizat Stelian Ion. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

* VIDEO Stelian Ion: Dosarul ”10 august” nu se termină aici; solicit public aşteptarea motivării 

 

* VIDEO Stelian Ion: Nu pot considera că preşedintele Iohannis este responsabil de ce s-a întâmplat cu dosarul ”10 august”

 

* CSM cere Inspecţiei Judiciare să verifice declaraţiile publice privind instrumentarea dosarului ”10 august” 

 

* Dosar 10 august/Discutarea apărării independenţei justiţiei legat de suspiciunile lipsei unei anchete – respinsă de CSM 

 

* Iohannis: Ministrul Justiţiei să explice urgent cum s-a ajuns ca dosarul „10 august” să fie clasat 

 

* Dosar 10 august/ Ministrul Justiţiei: CSM să apere independenţa justiţiei legat de suspiciunile lipsei unei anchete 

 

* Cîţu, despre clasarea dosarului ”10 august”: Actul de justiţie este un serviciu public

 

* Protest în faţa Tribunalului Bucureşti după decizia de respingere a redeschiderii anchetei în dosarul ’10 august’

 

* Dosar 10 august/Secţia pentru judecători a CSM condamnă ‘derapajele’ de limbaj după decizia Tribunalului

 

* Dosar 10 august/TMB le cere politicienilor să respecte separarea puterilor în stat; deciziile se iau pe probe, nu pe emoţii şi sentimente

 

* VIDEO Cîţu: Sunt dezamăgit de decizia în dosarul ”10 august”; vom vedea dacă mai există căi de atac 

 

* Dosar ’10 august’/Grupuri civice – protest anunţat în faţa tribunalului: Ne vedem la CEDO

 

* Cioloş vrea comisie parlamentară pentru 10 august: Cetăţenii trebuie să ştie cine sunt responsabilii politici 

 

* Tribunalul Bucureşti respinge cererea DIICOT de redeschidere a dosarului ’10 august’; decizia este definitivă 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Peste 3 milioane de lei din fonduri nerambursabile pentru dotarea a 11 centre din cadrul DGASPC Cluj

Publicat

11 centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj vor fi dotate în cadrul unor programe cu finanțare nerambursabilă.

Consiliul Județean Cluj a aprobat în ședința…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor primi bani de la Guvern. Ce sume vor fi acordate

Publicat

Guvernul vrea să dea premii în bani elevilor care au obținut note de 10 la examenele naționale. La nivel național sunt  74 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională și 80 de absolvenţi de liceu, care au luat media 10 la Bacalaureat.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, fiecare elev care a a obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Caz de înșelăciune petrecut într-o zonă centrală din Alba Iulia, închis din lipsă de probe. Camerele video din zonă nu funcționau

Publicat

Un dosar de înșelăciune petrecut într-o zonă centrală din Alba Iulia a fost închis din lipsă de probe. Este vorba despre o înșelăciune ce a avut loc într-un autoturism în zona Hotelului Cetate din Alba Iulia.

Un bărbat i-a dat unei persoane pe care o transporta către o localitate suma de 700 de lei pentru a achiziționa un echipament sportiv, dar persoana în cauză după ce a ieșit din mașină nu s-a mai întors la păgubit. 

Deși polițiștii au cercetat cazul, aceștia s-au lovit de o mare problemă:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Alimentarea cu gaz, sistată joi pe zeci de străzi din cartierul Șarât din Câmpia Turzii

Publicat

Alimentarea cu gaz va fi sistată temporar, joi, 19 septembrie, pe mai multe străzi din municipiul Câmpia Turzii, anunță Delgaz Grid.

Compania arată că serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe
Publicitate