Alba
VIDEO: Tulnicul, „telefonul mobil“ străvechi folosit de moţii din Apuseni. Cum ajunge o bucată de lemn, un instrument muzical
Tulnicul este un simbol al moţilor, denumire sub care este cunoscută populaţia care locuieşte în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului. În trecut, în fiecare casă exista cel puţin un tulnic, la care ştia să cânte fiecare membru al familiei.
Instrumentul muzical era utilizat în trecut ca și un „telefon mobil”, pentru anunţul unor evenimente sau chemări.
Tradiția confecționării tulnicelor se păstrează încă în satul Pătrăhăițești din comuna Arieșeni, la poalele Vârfului Curcubăta Mică. În acest sat se găsesc meșteri populari care confecționează tulnice, donițe, ciubere și alte obiecte din lemn.
Meșterul tradițional Ionel Gligor, coordonator al clasei de „Confecționare Tulnice” din Arieșeni, a prezentat într-un material video realizat de Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba cum sunt făcute instrumentele muzicale.
„Tulnicul în Apuseni provine din moși strămoși. Am auzit de la bunici, de la părinți, s-a folosit aici ca și un înlocuitor al telefonului mobil de azi. Se anunțau, își dau fel și fel de semnale, când să vină de la pădure acasă, când era o problemă în sat, când se întâmpla ceva, aveau fiecare cântări specifice ca să știe pentru ce îi cheamă acasă.
De mic copil…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Produse tradiționale din Alba, promovate de Ministerul Agriculturii la ”Săptămâna verde” din Berlin. Care este oferta prezentată
Produse tradiționale din Alba sunt promovate la expoziția ”Săptămâna verde” 2025 de la Berlin. Ministerul Agriculturii participă la eveniment cu un stand de informare, la care sunt oferite spre degustare mostre din produse românești.
Din județul Alba, sunt promovate brânzeturile de Colțești, iaurtul de oaie din Câlnic, vinarsul și vinuri Jidvei și siropurile de Șugag. De asemenea, sunt prezentate produse din carne…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Evoluția pieței terenurilor în România. Tranzacții de 450 milioane de euro, anul trecut. Ce caută investitorii
Evoluția pieței terenurilor în România. În 2024, au fost înregistrate tranzacții de aproximativ 450 milioane euro. Datele sunt publicate de o companie ce contorizează vânzări sau cumpărări de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.
Nivelul tranzacțiilor de anul trecut este comparabil cu cel din 2023.
Consultanții Colliers consideră că piața de terenuri continuă să aibă o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Casele pe un nivel și alte construcții ar putea fi EXCEPTATE de la autorizația de construire. Codul Urbanistic, în adoptare
Casele pe un nivel și alte construcții ar putea fi EXCEPTATE de la autorizația de construire, spune ministrul Cseke Attila. Ar fi vorba despre case de până la 10 de metri pătrați și alte construcții cum sunt garajele, bucătăriile de vară sau terasele.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil birocrația….
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Incendiu la Câmpeni. Focul a fost stins de pompieri înainte să ajungă la un bloc de locuințe
VIDEO: Incendiu la Câmpeni. Secția de pompieri Câmpeni a fost solicitată sa intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în oraș, pe Strada Teilor.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără, la aproximativ 4 metri pătrați de materiale de construcție, depozitate în proximitatea unui bloc, au anunțat pompierii.
La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de stingere cu apă și…
Citește mai mult pe Alba24.ro