Connect with us

Alba

VIDEO: Tulnicul, „telefonul mobil“ străvechi folosit de moţii din Apuseni. Cum ajunge o bucată de lemn, un instrument muzical

Publicat



YouTube video

Tulnicul este un simbol al moţilor, denumire sub care este cunoscută populaţia care locuieşte în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului. În trecut, în fiecare casă exista cel puţin un tulnic, la care ştia să cânte fiecare membru al familiei. 

Instrumentul muzical era utilizat în trecut ca și un „telefon mobil”, pentru anunţul unor evenimente sau chemări.

Tradiția confecționării tulnicelor se păstrează încă în satul Pătrăhăițești din comuna Arieșeni, la poalele Vârfului Curcubăta Mică. În acest sat se găsesc meșteri populari care confecționează tulnice, donițe, ciubere și alte obiecte din lemn. 

Meșterul tradițional Ionel Gligor, coordonator al clasei de „Confecționare Tulnice” din Arieșeni, a prezentat într-un material video realizat de Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba cum sunt făcute instrumentele muzicale.

„Tulnicul în Apuseni provine din moși strămoși. Am auzit de la bunici, de la părinți, s-a folosit aici ca și un înlocuitor al telefonului mobil de azi. Se anunțau, își dau fel și fel de semnale, când să vină de la pădure acasă, când era o problemă în sat, când se întâmpla ceva, aveau fiecare cântări specifice ca să știe pentru ce îi cheamă acasă.

De mic copil…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO Lecție de simț civic și implicare, la Uioara de Sus: un grup de tineri au vopsit elementele ce compun un loc de joacă

Publicat

O lecție frumoasă despre simț civic și implicare vine de la Uioara de Sus, localitate ce aparține de orașul Ocna Mureș. Un grup de tineri voluntari au vopsit sâmbătă, de dimineața până seara, elementele ce compun locul de joacă din localitate.

Vopseaua și cele necesare au fost asigurate de Primăria Ocna Mureş.

„Locul de joacă, vandalizat de nenumărate ori în ultimul timp a fost reparat și iată, câțiva tineri inimoși au sacrificat o zi întreagă pentru a da o nouă înfățișare locului.

Tineri responsabili și cu mult bun simț cărora le…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Lista PSD pentru Consiliul Județean Alba. Cine sunt candidații social-democrați la alegerile locale 2024

Publicat

PSD Alba a depus la Biroul electoral lista de candidați pentru Consiliul Județean Alba, la alegerile din vară. Fostul subprefect Corneliu Mureșan candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

În lista pentru CJ Alba din partea PSD pe locul doi se află Beniamin Todosiu, în prezent deputat, care s-a alăturat social-democraților, în martie, de la USR.

Urmează Iulia Fabian-Mărincean (avocat), Adrian Bara (medic stomatolog), Octavian-Horațiu Rusu, Ioan Matei (în prezent consilier județean) și Bogdan Medrea (în prezent consilier local).

Pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2024, în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

Serbarea Narciselor de la Negrileasa se va desfășura în acest an, în perioada 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

Organizatorii evenimentului sunt autoritățile locale: Primăria și Consiliul Local al comunei Bucium. În fiecare an, aceștia pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale.

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

PAȘTE 2024: PROGRAM liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în Săptămâna Patimilor. Semnificația slujbelor

Publicat

PAȘTE 2024. Program liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în Săptămâna Patimilor.

În perioada 29 aprilie – 3 mai, Săptămâna Patimilor, în bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbele numite denii. Prin acestea sunt evidenţiate momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa lui Hristos.

Deniile au început din seara de Florii și continuă până în Vinerea Mare.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe