Connect with us

Alba

VIDEO: Viperă Berus, filmată pe un drum din Luncile Prigoanei. Cum ne ferim de șerpii veninoși. Sfaturi de la salvamontiști

Publicat



O viperă comună (Berus) a fost filmată și fotografiată duminică, în jurul orei 20:00, în zona Luncile Prigoanei din Munții Șureanu, de către proprietarul unei cabane din zonă.

Șarpele a fost surprins în mișcare, în apropierea unui drum din forestier.

Dintre cele trei specii de vipere (singurii șerpi veninosi de la noi), vipera Berus este cea mai răspândită.

O întâlnim mai peste tot, atât în luminișurile de la marginile pădurilor de foioase dar și de brad, pe pajiști alpine, până la altitudini de peste 2000 de metri.

Sfaturi pentru a evita mușcătura de viperă

Pentru a evita muşcătura de viperă, salvamontiștii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.

Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.

Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate.

Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

Cutia neagră la mașini: EDR, prescurtarea pentru event data recorder, denumit popular și cutia neagră, este un dispozitiv care va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VREMEA în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Două zile calde, apoi mai frig, cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe localități

Publicat

Vremea în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Temperaturile cresc în următoarele două zile, până la valori de 25-26 de grade Celsius. Apoi vremea se răcește și sunt anunțate ploi și furtuni.

Valorile maxime vor coborî la 19-20 de grade Celsius, în a doua parte a săptămânii viitoare. Va ploua în majoritatea zonelor din județ, inclusiv la munte.

La altitudini mai mari, temperaturile vor scădea de la 17-18 grade, la 11-12 grade Celsius.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Elevii din Alba, pe podium la etapa națională a Olimpiadei limbi romanice – spaniolă. Rezultate bune și la italiană. PREMIILE

Publicat

Elevii din Alba au obținut rezultate foarte bune la Olimpiada națională de limbi romanice – spaniolă și italiană. La limba spaniolă, s-au întors cu premiile I, II și mențiuni, iar la italiană au obținut mențiuni.

Etapa națională a olimpiadei s-a desfășurat în perioada 26-30 aprilie, la Iași. Județul Alba a fost reprezentat de 13 elevi. Șapte dintre ei au câștigat distincții la competiția națională.

Rezultatele elevilor din Alba la Olimpiada de limbi romanice 2024 – etapa națională

Limba spaniolă:

  • Premiul I: Bianca Maria Grosu, Colegiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO-VIDEO: Cum se sărbătorește Paștele la Benic. ”Competiția” de ciocnit ouă. Locuitorii păstrează o tradiție de peste 100 de ani

Publicat

În satul Benic, comuna Galda de Jos, locuitorii păstrează o tradiție veche de peste 100 de ani. În ziua de Paște, se adună în centrul localității și ciocnesc ouă roșii. Este prilej de voie bună, dar și de socializare.

În Duminica Paștelui din acest an, cam 50 de oameni s-au adunat după slujba de la biserică în centrul satului, ”la troiță”.

Au venit cu mic, cu mare, tineri, copii sau oameni mai în vârstă. Au adus coșuri cu ouă roșii sau încondeiate.

 

Apoi au început ”competiția” de ciocnit ouă. Fiecare localnic ciocnește oul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe