Connect with us

Eveniment

Vortexul polar care străbate România aduce cu el costuri ridicate la energia electrică și la gaze naturale

Publicat


Vortexul polar care străbate Europa, aduce cu el consumuri de energie ce se apropie de un maxim istoric dar și creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Conform Bloomberg, valul de ger cu care se confruntă Europa în această iarnă a dus la creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale. Nivelul prețurilor este cel mai ridicat din ultimii ani, iar impactul va fi resimțit și în lunile urmatoare.

„A fost un început de an foarte palpitant şi există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile”, spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Fenomenul meteo, deși relativ rar, amenință să trimită noi temperaturi scăzute în Europa, dar și în America de Nord si Asia.

Datorită folosirii prelungite a instalațiilor de încălzire, s-ar putea produce o accelerarea ritmului de golire a depozitelor de gaze până în primăvară, iar efectul secundar va fi creșterea prețurilor datorită cererii de umplere a depozitelor înaintea iernii următoare.

„Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piaţă a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului”, susţine Massimo Di Odoardo, director pentru piaţa europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd, conform Agerpress.

Un contract de referinţă pentru piaţa din Europa ar fi piața din Olanda unde analiștii Goldman Sachs Group Inc. și-au majorat cu 19% estimările prețurilor gazelor naturale.

Ca urmare a creșterii cererii datorită vremii friguroase, prețurile energiei electrice în Germania și piața nordică ar putea crește cu 10%, susţine Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Începutul lui 2021 este într-o schimbare radicală față de începutul anului 2020, când pandemia a înghețat activitatea industrială iar la momentul respectiv existau discuții că prețul gazelor naturale ar putea să urmeze cotația petrolului.

„Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă şi umedă. Dacă vremea rece şi uscată va continua preţurile ar trebui să crească”, susţine Arne Bergvik.

Consumul de electricitate al României se apropie de noi recorduri istorice

Consumul de electricitate al României a depășit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW, iar numarul maxim istoric înregistrat este de 9.930 de MW. Importurile sunt de peste 1500 de MW, conform datelor furnizate de sistemul energetic național, prezentate pe site-ul Transelectrica.

Prin urmare, la ora 17:50, consumul total de energie electrică a țării era de 9.562 MW, producția de 8050 MW, diferenta de 1512 MW reprezentîând importuri.

Principala sursă de producţie a energiei erau hidrocentralele – 35%, urmate de centralele pe hidrocarburi – 22%, cărbune – 20%, nuclear – 17%, eolian – 2,5%, biomasa – 1,6%, fotovoltaic – 0%.

Cel mai mare consum de energie electrică instantaneu s-a înregistrat în ianuarie 2017, cu valoarea mai sus pomenită de 9.930 MW.

Ministrul Energiei declară ca nu are probleme cu aprovizionarea energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că nu vor fi probleme în privința aprovizionării populației cu energie electrică în această perioada rece si că rezervele de gaze naturale din depozite sunt încă în limitele normale.

Hidroelectrica funcționează la capacitate maxima, iar în momentul în care nu va mai putea face față, grupurile din cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt pregătite se furnizeze energie pe bază de cărbune.

„Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (…)

Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme”, a spus Popescu, pentru B1TV.

Creșterea prețului gazelor pe bursele spot, cu peste 70%, aduce totusi o veste bună pentru consumatorii casnici care nu vor fi afectați, datorită contractelor cu preț fix cu furnizorii. Creșterea prețului gazelor pe bursele spot, cu peste 70% .

„Este vorba de piaţa zilei următoare. Consumatorii casnici au un contract cu preţ fix cu furnizorii, nu au probleme cu acest preţ. În momentul în care au încheiat acel contract, furnizorii aveau în spate contractele de aprovizionare cu clienţii. Probabil acum este o speculaţie de frig pe piaţa zilei următoare.

Aşa se întâmplă când apar temperaturi foarte scăzute. Vă dau un exemplu din Marea Britanie, nu la gaze, la energie electrică.

A ajuns preţul vineri, când a fost un val de frig în Marea Britanie la 1.000 de euro Kw, un preţ extraordinar de mare pe piaţa zilei următoare. Asta se întâmplă peste tot. Noi am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi le vom ţine sub control”, a adăugat ministrul Energiei.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Vremea în Alba în weekend 19-21 aprilie: Se opresc ploile și se mai încălzește puțin. La munte ninge. Prognoza meteo pe localități

Publicat

vremea alba meteo

Vremea în Alba în weekend 19 – 21 aprilie: Se opresc ploile și mai încălzește puțin. La munte ninge. Prognoza meteo pe localități. Vremea se mai îmbunează puțin. Temperaturile sunt în creștere, iar ploile se răresc. Cu toate acestea, la munte sunt anunțate temperaturi negative și ninsori.

În weekend vremea se mai încălzește, maximele cresc cu câteva grade. Se mai anunță câteva averse, dar vom avea parte și de perioade cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe