Eveniment
Vortexul polar care străbate România aduce cu el costuri ridicate la energia electrică și la gaze naturale
Vortexul polar care străbate Europa, aduce cu el consumuri de energie ce se apropie de un maxim istoric dar și creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Conform Bloomberg, valul de ger cu care se confruntă Europa în această iarnă a dus la creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale. Nivelul prețurilor este cel mai ridicat din ultimii ani, iar impactul va fi resimțit și în lunile urmatoare.
„A fost un început de an foarte palpitant şi există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile”, spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.
Fenomenul meteo, deși relativ rar, amenință să trimită noi temperaturi scăzute în Europa, dar și în America de Nord si Asia.
Datorită folosirii prelungite a instalațiilor de încălzire, s-ar putea produce o accelerarea ritmului de golire a depozitelor de gaze până în primăvară, iar efectul secundar va fi creșterea prețurilor datorită cererii de umplere a depozitelor înaintea iernii următoare.
„Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piaţă a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului”, susţine Massimo Di Odoardo, director pentru piaţa europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd, conform Agerpress.
Un contract de referinţă pentru piaţa din Europa ar fi piața din Olanda unde analiștii Goldman Sachs Group Inc. și-au majorat cu 19% estimările prețurilor gazelor naturale.
Ca urmare a creșterii cererii datorită vremii friguroase, prețurile energiei electrice în Germania și piața nordică ar putea crește cu 10%, susţine Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.
Începutul lui 2021 este într-o schimbare radicală față de începutul anului 2020, când pandemia a înghețat activitatea industrială iar la momentul respectiv existau discuții că prețul gazelor naturale ar putea să urmeze cotația petrolului.
„Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă şi umedă. Dacă vremea rece şi uscată va continua preţurile ar trebui să crească”, susţine Arne Bergvik.
Consumul de electricitate al României se apropie de noi recorduri istorice
Consumul de electricitate al României a depășit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW, iar numarul maxim istoric înregistrat este de 9.930 de MW. Importurile sunt de peste 1500 de MW, conform datelor furnizate de sistemul energetic național, prezentate pe site-ul Transelectrica.
Prin urmare, la ora 17:50, consumul total de energie electrică a țării era de 9.562 MW, producția de 8050 MW, diferenta de 1512 MW reprezentîând importuri.
Principala sursă de producţie a energiei erau hidrocentralele – 35%, urmate de centralele pe hidrocarburi – 22%, cărbune – 20%, nuclear – 17%, eolian – 2,5%, biomasa – 1,6%, fotovoltaic – 0%.
Cel mai mare consum de energie electrică instantaneu s-a înregistrat în ianuarie 2017, cu valoarea mai sus pomenită de 9.930 MW.
Ministrul Energiei declară ca nu are probleme cu aprovizionarea energiei electrice
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că nu vor fi probleme în privința aprovizionării populației cu energie electrică în această perioada rece si că rezervele de gaze naturale din depozite sunt încă în limitele normale.
Hidroelectrica funcționează la capacitate maxima, iar în momentul în care nu va mai putea face față, grupurile din cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt pregătite se furnizeze energie pe bază de cărbune.
„Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (…)
Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme”, a spus Popescu, pentru B1TV.
Creșterea prețului gazelor pe bursele spot, cu peste 70%, aduce totusi o veste bună pentru consumatorii casnici care nu vor fi afectați, datorită contractelor cu preț fix cu furnizorii. Creșterea prețului gazelor pe bursele spot, cu peste 70% .
„Este vorba de piaţa zilei următoare. Consumatorii casnici au un contract cu preţ fix cu furnizorii, nu au probleme cu acest preţ. În momentul în care au încheiat acel contract, furnizorii aveau în spate contractele de aprovizionare cu clienţii. Probabil acum este o speculaţie de frig pe piaţa zilei următoare.
Aşa se întâmplă când apar temperaturi foarte scăzute. Vă dau un exemplu din Marea Britanie, nu la gaze, la energie electrică.
A ajuns preţul vineri, când a fost un val de frig în Marea Britanie la 1.000 de euro Kw, un preţ extraordinar de mare pe piaţa zilei următoare. Asta se întâmplă peste tot. Noi am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi le vom ţine sub control”, a adăugat ministrul Energiei.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Parchetul General, după desecretizarea documentelor legate de Călin Georgescu: Analizăm declanșarea unei investigaţii penale
Parchetul General, după desecretizarea legată de Călin Georgescu: CSAT a trimis PÎCCJ doar Hotărârea adoptată fără documentele care au fost desecretizate miercuri, dar analizează în acest moment elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale, infracţiunile faţă de care se vor face cercetări şi structura de parchet competentă.
„Consilul Suprem de Apărare a Ţării a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024, fără…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să…
Citește mai mult pe Cluj24
Un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din Alba Iulia a surprins și accidentat mai multe ovine care se aflau pe partea carosabilă, au transmis reprezentanții IPJ Alba.
Accidentul s-a produs miercuri seară pe șoseaua ocolitoare a localității Vinerea (Cugir). În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale la autovehicul și mai multe oi au murit.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilo-test, rezultatul fiind negativ.
Persoana care avea ovinele în supraveghere va fi sancționată conform Legii 61/1991.
Alba
Marcel Ciolacu: Am fost cel mai afectat în campania electorală de modul în care Georgescu și-a mărit expunerea. Apelul partidelor
Marcel Ciolacu a reacționat după dezvăluirile legate de Rețaua Georgescu în contextul desecretizării unor documente secrete de către președintele Klaus Iohannis. Totodată, miercuri seară a avut loc un apel comun PSD, PNL, USR și UDMR către alegători, pentru susținerea Elenei Lasconi.
”În competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea” a transmis Ciolacu și a adăugat că speră ”ca autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească”.
Postarea lui…
Citește mai mult pe Alba24.ro