Connect with us

Eveniment

Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria. Ce măsuri a luat Consiliul Județean Sălaj

Publicat



Castelul Wesselenyi din Jibou a fost vândut în Ungaria. Consiliul Judeţean Sălaj vrea să recupereze castelul şi a acţionat în instanţă. Proprietatea cu o suprafaţă de peste un hectar a fost vândută cu 800.000 de euro.

De ani de zile, castelul din Jibou a fost lăsat în paragină. Proprietarii nu au mai avut bani să îl întreţină şi au anunţat că vor să îl vândă. Statul român avea prioritate la cumpărare, dar s-a încurcat în birocraţie şi l-a pierdut.

Castelul este de o frumusețe rară

Chiar dacă a fost lăsat în paragină de ani de zile, Castelul Wesselenyi din Jibou este de o frumuseţe rară. Întregul ansamblu are o suprafaţă de peste un hectar, iar castelul construit în stil baroc pe două etaje are peste 2000 de mp.

În 2012, moştenitorii fostului proprietar au recâştigat monumentul istoric, dar pentru că nu au avut bani să îl întreţină l-au scos la vânzare. Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi Consiliul Judeţean aveau prioritate să îl cumpere, dar din cele trei doar Consiliul Judeţean a fost interesat. A făcut demersurile necesare, dar lucrurile au durat mult prea mult, iar castelul a fost vândut în Ungaria.

Castelul a fost vândut în Ungaria

Cei care au moştenit castelul au declarat în presa maghiară că autorităţile din România s-au mişcat mult prea greu şi de aceea au vândut castelul în Ungaria. Consiliul Judeţean spune că a aflat chair înainte să pregătească ultimii paşi pentru cumpărarea castelului că acesta a fost vândut cu 800 000 de euro către o firmă de consultanţă din Cluj.

După câteva zile, aceasta a vândut castelul către o companie din Ungaria, care face parte din portofoliul firmelor deţinute de statul maghiar.

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, consideră ilegală tranzacţia şi spune că a acţionat deja în instanţă pentru a recupera castelul şi a-l plasa în circuitul turistic al zonei.

Anularea contractului de vânzare-cumpărare

„Noi am cerut printr-o acţiune în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat şi deschiderea posibilităţii de a îl cumpăra Consiliul Judeţean Sălaj, aşa cum era corect. Ceea ce ne dorim noi este reabilitarea castelului, renovarea lui şi dezvoltarea unui compelx împreună cu Grădina Botanică din Jibou, care să atragă turişti şi îmbogăţira patrimonului cultural al judeţului Sălaj”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

sursa: mediafax.ro

sursa foto: Consiliul Județean Sălaj / Facebook


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Duel feroviar la Cluj, tranșat de jucătorii lui Dan Petrescu. CFR – Rapid: 3-2

Publicat

CFR Cluj a învins, duminică seara, pe Rapid București, într-un meci disputat pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, partidă din play-off-ul Superligii de fotbal.

Scorul a fost deschis de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile.

În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale.

Se mai ține obiceiul udatului sau stropitului, dar și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Săptămâna Luminată: PROGRAMUL slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când este prima sărbătoare după Paște

Publicat

Săptămâna Luminată: După praznicul Sfintelor Paşti, credincioșii intră în Săptămâna Luminată. Aceasta cuprinde o sărbătoare închinată Maicii Domnului și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). În 10 mai este Izvorul Tămăduirii, cu sfințirea apei – Agheasma Mică.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe