Connect with us

Eveniment

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Miercuri și joi, zece țări europene se implică într-un amplu exercițiu de gestionare a situațiilor de urgență legate de afluxul de migranți, în cadrul proiectului ENGAGE – Engage Society for Risk Awareness and Resillience, organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență din România (DSU), la Târgu Mureș.

„În cadrul proiectului ENGAGE avem o prezenţă internaţională a membrilor din acest proiect. Sunt peste 10 ţări participante, printre care amintim Norvegia, Italia, Belgia, Marea Britanie, Spania şi mulţi alţii. Având în vedere situaţia cu care recent ne-am confruntat la nivelul ţării noastre şi la nivelul altor state, în ceea ce priveşte afluxul mare de migranţi intraţi în ţara noastră ca urmare a conflictului militar din Ucraina, în cadrul acestui proces a fost determinată necesitatea îmbunătăţirii soluţiilor de răspuns în ceea ce priveşte gestionarea unei situaţii de urgenţă, în ceea ce priveşte afluxul de migranţi. Astfel, au fost identificate mai multe soluţii la nivelul tuturor statelor participante în acest proiect, la care şi România este parte, iar scopul acestor exerciţii este de a vedea care soluţii pot fi adaptate la sistemul nostru sau parte din soluţiile noastre care pot fi adaptate la nivelul sistemelor lor sau de a îmbunătăţi sistemele pe care deja le avem”, a declarat presei specialistul comunicare al DSU, căpitan Bogdan Toma.

Scopul final al exerciţiului de la Târgu Mureş este de armonizare a cooperării între diferitele structuri, pentru eficientizarea alocării de resurse necesare sprijinirii persoanelor strămutate.

„Mâine, tot aici, la sediul ISU Mureş, va fi prezent şi Centrul Mobil de Instruire a Populaţiei pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă.

Este vorba de o altă caravană a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în care sunt prezentate populaţiei cele mai dese situaţii de urgenţă cu care aceştia se pot confrunta, fie că vorbim de incendii la bucătărie, incendii într-o cameră, incendiu într-un compartiment unde sunt produse inflamabile şi le sunt prezentate tehnici de intervenţie în astfel de situaţii.

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș. Ce susține generalul Handrea

Pentru că una din devizele noastre, a salvatorilor, este mai bine previi decât să intervii.

Ne dorim ca populaţia din România să fie mult mai pregătită în ceea ce priveşte situaţii de urgenţă, pentru că, aşa cum bine ştim, în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, primii care intervin sau care pot interveni pentru limitarea efectelor unei situaţii de urgenţă sunt cetăţenii. Aşadar, cu cât suntem pregătiţi mai bine, cu atât putem salva mai mult”, a arătat căpitanul Toma.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin Handrea, a precizat că, în cadrul exerciţiului, instituţia prezintă tehnica de intervenţie şi va sprijini DSU şi în cadru cursului de pregătire a personalului operativ cu atribuţii de coordonare şi conducere a intervenţiilor (curs de tip COS-DSM – Comandant Operaţiuni de Salvare – Director Salvări Medicale), care reuneşte ofiţeri pompieri din comenzile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă precum şi medici din cadrul unităţilor de primiri urgenţe.

„Ne bucurăm că suntem parte în ambele activităţi şi ca de fiecare dată, cum spuneam, suntem inspectoratul pilot de unde, bineînţeles, că a plecat şi SMURD-ul, unde a fost şi primul dispecerat integrat şi avem ce să prezentăm.

Evident că schimburile de experienţă sunt binevenite.

Totdeauna avem de învăţat unii de la alţii şi niciodată nu putem spune că suntem extraordinar de bine pregătiţi. Totdeauna există loc de mai bine, cu atât mai mult, aceste schimburi de experienţă sunt importante dacă le facem cu persoane din alte state membre ale Uniunii Europene şi nu numai, ci şi cu alte entităţi, ONG-uri, instituţii care pot să-şi aducă contribuţia într-o situaţie de urgenţă reală”, a precizat generalul Handrea.

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România (DSU) efectuează la Târgu Mureş un amplu exerciţiu în vederea testării soluţiilor de rezilienţă a societăţilor şi comunităţilor într-un scenariu axat pe fenomenul migraţiei în România ca parte integrantă a proiectului cu titlul „Engage Society for Risk Awareness and Resillience”, finanţat prin Programul European de Cercetare Dezvoltare şi Inovare „ORIZONT 2020”.

Formatul exerciţiului include workshop-uri şi sesiuni de discuţii structurate cu experţi din domeniul migraţiei, asistenţei sociale şi medicale, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, simulări la scară mică integrate cu tehnici VR, diseminare colectivă a soluţiilor de rezilienţă identificate în cadrul proiectului ENGAGE, vizită la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu-Mureş şi prezentare Caravană SMURD „Fii pregătit!” şi Centru mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă, schimb de bune practici şi lecţii învăţate. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Avertizare de vreme severă imediată: Cod GALBEN de furtuni pentru zone din județele Sibiu, Mureș și Harghita

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi la amiază, 1 iunie 2023, o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județele Sibiu, Harghita și Mureș.

Cod galben până la ora 15.30

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse care vor acumula peste 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Județul Sibiu: Avrig, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Chirpăr, Cârțișoara, Cârța, Bruiu;

Cod galben până ora 16:00

Zona de munte a județului Mureş, respectiv zona de munte a localităților: Ibănești, Lunca Bradului, Răstolița, Stânceni;
Zona de munte a județului Harghita, respectiv zona de munte a localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Bălan, Vlăhița, Praid, Ditrău, Corund, Zetea, Suseni, Lunca de Jos, Ciucsângeorgiu, Lupeni, Dealu, Lueta, Tulgheș, Frumoasa, Lunca de Sus, Plăieșii de Jos, Mărtiniș, Borsec, Bilbor, Mihăileni, Gălăuțaș, Gălăuțaș, Subcetate, Căpâlnița, Sântimbru, Satu Mare, Băile Tușnad, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Corbu, Brădești, Vărșag

Se vor semnala local – averse care vor acumula local peste 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Citește mai departe

Eveniment

FOTO-VIDEO: Un autoturism scăpat de sub control s-a răsturnat în afara drumului, în județul Hunedoara. Două victime

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane a avut loc, joi la amiază în județul Hunedoara.

Potrivit ISU Hunedoara, două persoane au fost transportate astăzi la spital în urma producerii unui accident rutier pe raza stațiunii turistice Obârșia Lotrului.

În urma unui apel la 112 care anunța faptul că un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat, pompierii din cadrul Detașamentului Petroșani s-au deplasat la locul indicat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Totodată, pentru misiune a fost alocat și un echipaj al Serviciului de Ambulanță județean.

Până sosirea echipajelor operative, autoturismul a fost stabilizat de către alți participanți la trafic.

Echipele medicale au asistat la fața locului cele două victime, o femeie în vârstă de 51 de ani care a suferit un atac de panică și un bărbat în vârstă de 57 de ani, ulterior acestea fiind transportate la UPU Petroșani pentru investigații de specialitate.

Pompierii militari au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, specifice în astfel de cazuri.

Citește mai departe

Brasov

Avertizare nowcasting: Zone din județul Brașov, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi la amiază, 1 iunie 2023, o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Brașov.

Avertizarea este valabilă până la ora 14:40.

Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Județul Braşov: Săcele, Prejmer, Tărlungeni, Hărman, Teliu, Sânpetru, Vama Buzăului, Budila

 

Citește mai departe

Eveniment

FOTO: Arme din Al Doilea Război Mondial, confiscate de polițiști, în urma unor percheziții în mai multe localități din Mureș

Publicat

Polițiștii din Mureș au confiscat o carabină și un pistol, precum și mai multe cartușe din Al Doilea Război Mondial, în urma unor percheziții în mai multe localități din județul Mureș. Perchezițiile au fost efectuate într-un dosar penal de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor.

Potrivit IPJ Mureș, polițiștii din Brâncovenești și cei de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Mureș au făcut patru percheziții domociliare în Mureș, într-un dosar penal de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate o carabină militară, 34 de cartușe aferente acesteia, un pistol letal de calibru 9 mm, de proveniență militară, precum și 4 cartușe aferente pistolului. Armele provin din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, a mai fost identificat un cartuș ce provenea tot din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma probatoriului administrat, un bărbat de 53 de ani a fost reținut pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin, au mai precizat reprezentanții IPJ Mureș.

Citește mai departe