Connect with us

Eveniment

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Miercuri și joi, zece țări europene se implică într-un amplu exercițiu de gestionare a situațiilor de urgență legate de afluxul de migranți, în cadrul proiectului ENGAGE – Engage Society for Risk Awareness and Resillience, organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență din România (DSU), la Târgu Mureș.

„În cadrul proiectului ENGAGE avem o prezenţă internaţională a membrilor din acest proiect. Sunt peste 10 ţări participante, printre care amintim Norvegia, Italia, Belgia, Marea Britanie, Spania şi mulţi alţii. Având în vedere situaţia cu care recent ne-am confruntat la nivelul ţării noastre şi la nivelul altor state, în ceea ce priveşte afluxul mare de migranţi intraţi în ţara noastră ca urmare a conflictului militar din Ucraina, în cadrul acestui proces a fost determinată necesitatea îmbunătăţirii soluţiilor de răspuns în ceea ce priveşte gestionarea unei situaţii de urgenţă, în ceea ce priveşte afluxul de migranţi. Astfel, au fost identificate mai multe soluţii la nivelul tuturor statelor participante în acest proiect, la care şi România este parte, iar scopul acestor exerciţii este de a vedea care soluţii pot fi adaptate la sistemul nostru sau parte din soluţiile noastre care pot fi adaptate la nivelul sistemelor lor sau de a îmbunătăţi sistemele pe care deja le avem”, a declarat presei specialistul comunicare al DSU, căpitan Bogdan Toma.

Scopul final al exerciţiului de la Târgu Mureş este de armonizare a cooperării între diferitele structuri, pentru eficientizarea alocării de resurse necesare sprijinirii persoanelor strămutate.

„Mâine, tot aici, la sediul ISU Mureş, va fi prezent şi Centrul Mobil de Instruire a Populaţiei pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă.

Este vorba de o altă caravană a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în care sunt prezentate populaţiei cele mai dese situaţii de urgenţă cu care aceştia se pot confrunta, fie că vorbim de incendii la bucătărie, incendii într-o cameră, incendiu într-un compartiment unde sunt produse inflamabile şi le sunt prezentate tehnici de intervenţie în astfel de situaţii.

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș. Ce susține generalul Handrea

Pentru că una din devizele noastre, a salvatorilor, este mai bine previi decât să intervii.

Ne dorim ca populaţia din România să fie mult mai pregătită în ceea ce priveşte situaţii de urgenţă, pentru că, aşa cum bine ştim, în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, primii care intervin sau care pot interveni pentru limitarea efectelor unei situaţii de urgenţă sunt cetăţenii. Aşadar, cu cât suntem pregătiţi mai bine, cu atât putem salva mai mult”, a arătat căpitanul Toma.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin Handrea, a precizat că, în cadrul exerciţiului, instituţia prezintă tehnica de intervenţie şi va sprijini DSU şi în cadru cursului de pregătire a personalului operativ cu atribuţii de coordonare şi conducere a intervenţiilor (curs de tip COS-DSM – Comandant Operaţiuni de Salvare – Director Salvări Medicale), care reuneşte ofiţeri pompieri din comenzile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă precum şi medici din cadrul unităţilor de primiri urgenţe.

„Ne bucurăm că suntem parte în ambele activităţi şi ca de fiecare dată, cum spuneam, suntem inspectoratul pilot de unde, bineînţeles, că a plecat şi SMURD-ul, unde a fost şi primul dispecerat integrat şi avem ce să prezentăm.

Evident că schimburile de experienţă sunt binevenite.

Totdeauna avem de învăţat unii de la alţii şi niciodată nu putem spune că suntem extraordinar de bine pregătiţi. Totdeauna există loc de mai bine, cu atât mai mult, aceste schimburi de experienţă sunt importante dacă le facem cu persoane din alte state membre ale Uniunii Europene şi nu numai, ci şi cu alte entităţi, ONG-uri, instituţii care pot să-şi aducă contribuţia într-o situaţie de urgenţă reală”, a precizat generalul Handrea.

Zece țări europene se unesc într-un exercițiu DSU de gestionare a situațiilor de urgență în fața afluxului de migranți la Târgu Mureș.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România (DSU) efectuează la Târgu Mureş un amplu exerciţiu în vederea testării soluţiilor de rezilienţă a societăţilor şi comunităţilor într-un scenariu axat pe fenomenul migraţiei în România ca parte integrantă a proiectului cu titlul „Engage Society for Risk Awareness and Resillience”, finanţat prin Programul European de Cercetare Dezvoltare şi Inovare „ORIZONT 2020”.

Formatul exerciţiului include workshop-uri şi sesiuni de discuţii structurate cu experţi din domeniul migraţiei, asistenţei sociale şi medicale, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, simulări la scară mică integrate cu tehnici VR, diseminare colectivă a soluţiilor de rezilienţă identificate în cadrul proiectului ENGAGE, vizită la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu-Mureş şi prezentare Caravană SMURD „Fii pregătit!” şi Centru mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă, schimb de bune practici şi lecţii învăţate. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

TOP salarii pe județe. Cele mai mari și cele mai mici salarii medii din România. Pe ce loc se află Alba. HARTĂ

Publicat

TOP salarii pe județe: București, Cluj și Timiș sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale.

Alba se află aproape de jumătatea clasamentului, cu o medie de 4.287 de lei, mai puțin decât Cluj și Sibiu, dar mai mult decât Mureș, Hunedoara și Vâșcea. 

Acestea au și cele mai mult locuri de muncă postate, după cum arată datele centralizate de o platformă de recrutare, citate de Alba24.ro

Citește mai departe