Connect with us

Alba

Kelemen Hunor, la Alba Iulia: ”în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun”

Publicat


Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a fost prezent sâmbătă, alături de președintele Ungariei, Katalin Novak, la Ziua Unității reformate maghiare sărbătorită la Alba Iulia.

A susținut un discurs, după momentul de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor în Piața Cetății.

Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

Liderul UDMR a spus că ”faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș a acceptat eroul unei comunități minoritare” și că ”trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și, dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun”.

Declarația integrală a liderului UDMR, Kelemen Hunor, la Alba Iulia

”Atunci când de zilele noastre inaugurăm o statuie în cinstea cuiva trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie și de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată.

Se spune că ridicăm statuie în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităților ale căror fapte sunt demne de a rămâne pentru posteritate. Monumentele…

Citește mai mult pe Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba

VIDEO: Sute de studenți absolvenți ai Universității din Alba Iulia, în marș ceremonial, prin Cetatea Alba Carolina

Publicat

Sute de studenți absolvenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pornesc într-un marș ceremonial pe porțile Cetăți Alba Carolina, sâmbătă, 25 iunie. 

Este vorba despre parada ceremonii de absolvire a Promoției 2022. Absolvenții pornesc din fața Casei de Cultură a Studenților, iar când vor ajunge la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina vor fi întâmpinați de Garda Cetății.

De asemenea, festivitatea va include și momentul simbolic de predare a Cheii Promoției, precum și decernarea diplomelor pentru cei mai merituoși dintre absolvenții tuturor programelor de licență și de masterat.


Ceremonia de premiere va avea loc în Piața Cetății Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Un bărbat din Alba, trimis în judecată după ce a amenințat un polițist în secția de poliție: I-a spus că o să îl bage în spital

Publicat

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată, pentru ultraj după ce a amenințat un polițist, chiar în secția de poliție. Dosarul a fost înregistrat în data de 21 iunie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, însă momentan nu a primit un prim termen de judecată. 

Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată de magistrați s-au petrecut la sfârștiul lunii martie a anului 2020.

”La data de 31.03.2020, persoana vătămată, având calitatea de  ofiţer de poliţie în cadrul Poliției orașului Cugir, se afla la sediul poliției fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ocazie cu care inculpatul V. a amenințat-o cu acte de violenţă spunându-i că o va urmări și o va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Comuna Săsciori asaltată de daci, în acest weekend: Cel mai mare festival dacic din România. PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Publicat

Comuna Săsciori, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna, se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri, găzduind  o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice – cel mai important și cel mai mare festival dacic din România.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, se va desfășura în perioada 24 – 26 iunie și va cuprinde expoziții, lupte între daci și romani, ateliere antice și spectacole în aer liber de folclor şi muzică uşoară,

Festivalul Cetăților Dacice a început, vineri, cu vernisajul expoziției „Cetatea dacică de la Căpâlna în timpul războaielor daco-romane”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Rețea de apă potabilă într-o localitate din Apuseni, printr-o investiție de 2 milioane de lei. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Primăria comunei Ocoliș vrea să înființeze o rețea de apă în localitaea Vidolm, printr-o investiție de peste 2 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 23 iunie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea de apă în localitatea Vidolm, comuna Ocoliș, județul Alba”, titular comuna Ocoliș.

Potrivit memoriului tehnic, în prezent localitatea Vidolm din comuna Ocoliș nu beneficiază de un sistem de alimentare cu apă. Primăria comunei vrea astfel să construiască un sistem de alimentare cu apă compus din:

  • dren pentru captare apă, amplasat la 4 m pe malul drept a pârâului Vidolm pe o lungime de 18…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe