Connect with us

Covasna

Miként vezettek a 2015-ös párizsi merényletek a Görögországba érkező migránsok szigorúbb ellenőrzéséhez

Publicat


Athén, szeptember 19./Agerpres/ – A görögországi Lérosz szigetén lévő migránstábor sátrakkal teli udvarán egy tucatnyi újonnan érkezett várja, hogy regisztrálják őket a COVID-19 miatt elrendelt kéthetes karantén után – számol be az AFP az European Data News Hub (EDNH) internetes platformon szeptember 14-én közzétett cikkben.

‘Menedékjogot kérhetnek, de csak Görögországra vonatkozóan’ – mondja nekik egy fiatal görög köztisztviselő tolmács segítségével, miközben a közelben felfegyverzett rendőrök állnak őrt.

‘Ha ezt nem teszik meg, visszaküldik önöket szülőhazájukba’ – teszi hozzá a hatósági személy.

Miután a csoport tagjai – főként szomáliai menekültek, köztük több nő, egy csecsemő és egy lábprotézist viselő idős férfi – átesnek a motozáson, lefotózzák őket, ujjlenyomatot vesznek tőlük és alaposan kikérdezik őket.

A 2015 novemberében Párizsban történt merényletek után, amikor a dzsihadisták öngyilkos merényletekben és fegyveres támadásokban 130 embert öltek meg, Görögország az Európai Unió segítségével lépéseket tett biztonságának megerősítésére.

A Szíriában megtervezett merényleteket utólag az Iszlám Állam vállalta fel. Az utolsó életben maradt merénylő pere a múlt héten kezdődött el Franciaországban.

Két merénylő 2015. október 3-án jutott tovább Nyugat-Európa felé a görög Lérosz szigeten keresztül, hamis szír útlevéllel, menekültnek adva ki magát.

Most, hat évvel később, a görög hatóságok azt mondják, lezárták az illegális beutazási útvonalakat.

– Új menekülttáborok, szigorú ellenőrzések –

Filio Kiprizoglou, a léroszi tábor vezetője azt mondja, ‘100%-ban’ biztos abban, hogy ki tudnak szúrni minden potenciális szélsőségest.

„Az eljárások azonnaliak’, mondta a táborvezető, aki szerint minden gyanús személyt ‘öt perc alatt’ ellenőrizni tudnak a görög és az európai biztonsági adatbázisok segítségével.

Az Európai Unió 276 millió eurót (326 millió dollár) folyósított az Égei-tenger szigetein – Lérosz, Leszbosz, Kosz, Számosz és Híosz – kialakítandó új, biztonságosabb táborokra. A bevándorlók zöme ugyanis erre az öt szigetre érkezik a tengeren keresztül, a szomszédos Törökország felől.

A Léroszon levő új menekülttábort, amely jövő hónapban készül el teljes egészében, mágneses kapukkal, röntgenberendezésekkel, biztonsági kamerákkal szerelik fel, mondta Kiprizoglou.

Az európai migránsválság 2015-ös tetőzése óta a görög partokra érkező menedékkérők más uniós országokba történő áttelepítésére vonatkozó eljárásokat is korszerűsítették.

„Amikor a csónak megérkezik az emberekkel, mindegyik személyt külön-külön kell kihallgatni’ – jelentette ki Mireille Girard, az ENSZ görögországi menekültügyi képviselője. ‘Lehet, hogy egyik-másik nem menekült, de az egyetlen mód, hogy ez kiderüljön, a kihallgatás’ – tette hozzá.

Taher, egy fiatal aleppói szír az AFP-nek elmondta, hogy amikor 2016-ban Franciaországba történő áttelepítésére nyújtott be kérést, egy kimerítő, hatórás kihallgatásban volt része francia ügynökökkel, akik azért repültek Görögországba, hogy igénylését felmérjék.

– Megrovás az EU részéről –

„Olyan dolgokat akartak velem beismertetni, amelyeket én soha nem követtem el…, információkat akartak tőlem a szír hadsereg által használt fegyverekről, megkérdezték tőlem, hogy ismertem-e olyan személyt, aki később radikalizálódott. Egy adott ponton már azt sugallták, hogy már jártam Franciaországban, ami egyáltalán nem volt igaz’ – nyilatkozta nemrég az AFP-nek.

Taher beutazását Franciaországba végül ‘biztonsági okokból’ elutasították. Emiatt kénytelen volt Görögországban menedékjogot kérni, amit meg is kapott, és jelenleg tolmácsként dolgozik Athénban.

2016 februárjában az EU „súlyos” hiányosságokat állapított meg Görögország részéről az országba érkező migránsok beáramlásának ellenőrzését illetően.

A több mint egymillió menedékkérő – főként szíriaiak, irakiak és afgánok – ugyanis főként Görögországon keresztül érkezett Európába egy évvel korábban.

Azonban a görög hivatalosságok nagy részét még mindig felháborítják azok a vádak, amelyek szerint 2015-ben, a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb migrációs hulláma idején nem őrizték megfelelően Európa határát.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint abban az évben több mint 800.000 személy érkezett a kontinensre Görögországon keresztül.

Abban az időszakban az ország még a gazdaságát megbénító hitelek okozta válsággal küzdött.

Zaharoula Tsirigoti nyugalmazott rendőrségi tábornok, aki abban az időben az ország migrációs politikájáért felelt, kifejtette, nem volt elég, hogy a görög államot nemzetközi hitelezői arra kényszerítették, hogy drasztikusan csökkentse a köztisztviselők – különösen a menekültügyekkel foglalkozó személyzet – számát, még az uniós tagállamok is figyelmen kívül hagyták kezdetben a segítségkéréseket.

2015 nyarán naponta akár ezer bevándorló is érkezett a Dodekanészosz-szigetcsoport egyik legkisebb szigete, Lérosz partjaihoz – mesélte Tsirigoti az AFP-nek.

‘Az Európai Unió elmarasztalt bennünket, azonban minket senki nem támogatott személyzettel és infrastruktúrával’ – mondta a nyugalmazott rendőrnő.

Lérosz szigetén akkoriban egyetlen olyan Eurodac-terminál létezett, amely lehetővé tette a digitális ujjlenyomatok összehasonlítását és lekérdezését, és két napba telt, amíg egy azonosítást végrehajtottak – magyarázta még Tsirigoti.

2015 októberében, néhány nappal azután, hogy a merénylők bejutottak Európába Lérosz szigetén keresztül, Németország egy tucat Eurodac-egységet adományozott Görögországnak, majd más európai országok is követték példáját.

Az elkövetkező években a görög tengeri őrjáratokat a Frontex uniós határvédelmi ügynökség legénységével is megerősítették.
AGERPRES/(RO – szerző: Mariana IONESCU, szerkesztő: Gabriela IONESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Restricţii în Stațiunea Covasna și în alte trei localități, unde incidenţa a depăşit 6 la mia de locuitori

Publicat

Noi restricţii se vor aplica, începând de miercuri, 19 octombrie 2021, în mai multe localităţi din judeţul Covasna unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit pragul de 6 la 1.000 de locuitori, informează Instituţia Prefectului.

Conform hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă adoptate marţi, sunt vizate staţiunea Covasna, unde incidenţa este de 9,76 la mia de locuitori şi comunele Valea Mare (8,7 la mie), Arcuş (7,57 la mie) şi Bodoc (6,19 la mie).

Carantină în week-end și circulație cu declarație pe timp de noapte

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern 1.090/06.10.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, localităţile cu incidenţa de peste 6 la mie intră în carantină în weekend.

De asemenea, circulaţia între orele 20 şi 5 dimineaţa se face doar cu declaraţie pe proprie răspundere, excepţie făcând persoanele care au schema completă de vaccinare sau au trecut prin boală.

În localităţile în care incidenţa este de peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Programul activităţilor economice

Programul activităţilor economice este permis până la ora 24,00 şi în weekend, până la ora 22,00, când incidenţa este cuprinsă între 6 şi 7,5 la mie iar când depăşeşte acest prag, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22,00.

Masca devine obligatorie şi în spaţii deschise în localităţile în care rata de infectare este de peste 6 la mie şi şcolile rămân deschise chiar dacă incidenţa trece de acest prag, urmând să fie închise clase sau şcoli, individual, în funcţie de apariţia cazurilor de COVID-19.

Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile

Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile, urmând să fie reevaluate după expirarea acestora în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Potrivit Prefecturii Covasna, incidenţa cazurilor de COVID-19 în judeţ este de 3,77 la mia de locuitori, fiind înregistrate 854 de cazuri active.

Agerpres

[Romania24.ro

Citește mai departe

Covasna

Accident cu patru autoturisme implicate pe DN 11, în județul Bacău. Două persoane au fost rănite

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane s-a produs, duminică la amiază pe DN 11, în județul Bacău. În eveniment au fost implicate patru autoturisme.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că pe DN 11 Onești-Târgu Secuiesc, în localitatea Bogdănești, județul Bacău a avut loc un accident rutier.

Din primele date s-a produs o coliziune în care au fost implicate patru autovehicule.

În urma evenimentului rutier, două persoane au fost rănite ușor și au fost evaluate medical la fața locului.

Conform sursei citate, traficul rutier este oprit pe ambele sensuri, pentru aproximativ 30 de minute, până la finalizarea cercetării la fața locului, însă circulația se dirijează pe acostament.

[Romania24.ro

Citește mai departe

Covasna

Coliziune între un autocamion și două autoturisme pe DN 11, în județul Covasna. Două persoane au fost rănite

Publicat

Un accident rutier a avut loc, vineri după-amiază pe DN 11, în județul Covasna. Din primele date, două persoane au fost rănite după impactul dintre un autocamion și două autoturisme.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că pe DN 11 Brașov – Târgu Secuiesc, între localitățile Reci și Moacșa, județul Covasna a avut loc un accident rutier.

În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme și un autocamion.

În urma impactului, două persoane au fost rănite.

Se estimează reluarea traficului în 30 de minute.

Circulația rutieră a fost întreruptă.

[Romania24.ro

Citește mai departe

Covasna

AVERTIZARE METEO: Cod galben de ceață DENSĂ în localități din 6 județe

Publicat

Administrația Națională de Metrorologie a emis, marți dimineață, avertizări nowcasting cod galben de ceață densă în localități din județele: Alba, Brașov, Covasna, Sibiu, Suceava și Harghita.

Potrivit metrorologilor, până la ora 10.00, se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Zone vizate:

Județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Șpring, Sântimbru, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Rădești, Cut;
Județul Covasna: zona depresionară, loclaitatea Hăghig;
Județul Braşov:
Făgăraș, Codlea, Feldioara, Ghimbav, Hălchiu, Cristian, Mândra, Voila, Șercaia, Viștea, Măieruș, Ucea, Beclean;
Județul Sibiu:
Avrig, Tălmaciu, Săliște, Miercurea Sibiului, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Tilișca, Apoldu de Jos, Cârța;

Județul Suceava: Vatra Dornei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Dorna-Arini, Iacobeni, Poiana Stampei, Coșna;

Județul Harghita: zona depresionară.

[Romania24.ro

Citește mai departe