Connect with us

Harghita

Premieră în Harghita, de Ziua Națională a României: Avioane şi elicoptere de luptă, în premieră la parada de la Miercurea-Ciuc

Published

on



Avioane şi elicoptere de luptă vor fi prezente, pentru prima oară, la parada organizată la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Naţionale a României, acestea urmând să survoleze cerul oraşului, dacă vremea o va permite.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Nicolae-Gabriel Oros, a informat, vineri, că avioanele şi elicopterele vor veni fie de la Baza aeriană Bacău, fie de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, dar prezenţa acestora depinde foarte mult de condiţiile meteo din ziua respectivă.

De asemenea, la parada de 1 Decembrie, din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, vor defila atât aproximativ 200 de militari MApN, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători de la penitenciarul din oraş, precum şi tehnică de luptă.

Totodată, la parada de 1 Decembrie de la Miercurea-Ciuc va defila, în premieră, şi un detaşament al Armatei Franceze, parte a Grupului de Luptă cu Prezenţă Înaintată al NATO (BGFP), dislocat în România.

La fel ca în fiecare an, manifestarea de 1 Decembrie va începe în faţa monumentului Ostaşului Necunoscut, acolo unde se va prezenta onorul, se va intona imnul naţional şi va fi oficiat un serviciu religios, urmând să fie depuse şi coroane de flori.

În cursul serii, la Miercurea-Ciuc va avea loc şi tradiţionala retragere cu torţe a militarilor, aceştia urmând să parcurgă bulevardul principal al oraşului.

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a precizat că mai multe primării din judeţ pregătesc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, amintind comuna Subcetate, unde în data de 26 noiembrie este programat un spectacol folcloric organizat împreună cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România şi Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna.

De asemenea, un spectacol extraordinar dedicat Marii Uniri de la 1918 va avea loc şi la Miercurea-Ciuc, în data de 29 noiembrie.

Prefectul a adăugat că şi Primăria Odorheiu Secuiesc organizează în data de 1 Decembrie un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Cimitirul Ostaşilor Români din municipiu, iar în cursul serii este programat un concert susţinut de Monica Anghel.

În data de 1 Decembrie vor avea loc ceremonii de depuneri de flori la monumente ale ostaşilor români din Voşlăbeni, Subcetate, Tulgheş, Corbu, Sărmaş, Gălăuţaş, Bilbor, precum şi la Troiţa din Parcul Centenar din Topliţa, a mai informat Instituţia Prefectului.

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Recorduri de temperatură fără precedent, înregistrate în 2024 în apa Lacului Sfânta Ana din Harghita

Published

on

Lacul Sfnta Ana Harghita

Recorduri de temperatură fără precedent s-au înregistrat, în 2024, în apa Lacului Sfânta Ana din Harghita. La mijlocul lunii iulie, la o adâncime de jumătate de metru, apa Lacului Sfânta Ana a avut aproape 31 de grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în acest loc.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc, în anul 2024 s-au înregistrat mai multe recorduri de temperatură în apa Lacului Sfânta Ana. De asemenea, tot un record a fost faptul că s-a înregistrat cea , la începutul anului, pentru o perioadă scurtă de timp, lacul a fost îngheţat.

„Pe 15 iulie 2024, la începutul după-amiezii, temperatura apei Lacului Sfânta Ana, la o adâncime de jumătate de metru, a atins 30,9 grade Celsius, ceea ce reprezintă o valoare record pentru ultimele decenii şi, probabil, chiar pentru ultimele secole.

În acelaşi timp, s-a înregistrat şi o altă premieră: diferenţa de temperatură între suprafaţa lacului şi apa de la adâncimea de 6,5 metri, în apropierea fundului lacului, a ajuns la 22 de grade Celsius (…).

De asemenea, este fără precedent faptul că durata perioadei de îngheţ a fost excepţional de scurtă: la începutul lunii ianuarie 2024 suprafaţa lacului a îngheţat, iar până pe 10 martie gheaţa s-a topit complet”, se arată în comunicatul semnat de conf. univ. dr. István Máthé de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-umane şi Inginereşti a Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc – Departamentul de Bioinginerie.

„Similar altor lacuri vara, în Lacul Sfânta Ana apare o stratificare termică directă, adică apa de la suprafaţă este cea mai caldă, iar temperatura scade odată cu adâncimea, fiind cea mai rece aproape de fundul lacului. Algele din apa lacului împiedică pătrunderea razelor solare în straturile mai adânci, ceea ce face ca acestea să se încălzească mai puţin”, a explicat cercetătorul din Miercurea-Ciuc.

Începând cu anul 2012, sub conducerea conf. univ. dr. István Máthé de la Universitatea Sapientia şi a profesorului dr. Lajos Voros de la Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton, se monitorizează calitatea apei Lacului Sfânta Ana cu sprijinul Composesoratului Lăzăreşti şi al Asociaţiei Pro Szent Anna.

Vara anului 2024, una dintre cele mai calde perioade, la nivel global, înregistrate vreodată

Potrivit sursei citate, temperatura record de 30,9 grade Celsius se datorează faptului că vara anului 2024 „a fost una dintre cele mai calde perioade la nivel global de la începutul măsurătorilor meteorologice regulate, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În comunicat se menţionează că, în perioada 1-16 iulie 2024, la mai multe staţii meteorologice din România s-au înregistrat noi maxime ale temperaturii aerului.

„De exemplu, la Odorheiu Secuiesc, pe 12 iulie 2024 s-au înregistrat 34,3 grade Celsius, depăşind recordul zilei de temperatură a aerului din 1951 (33,5 °C). La Miercurea Ciuc, pe 13 iulie 2024 termometrele au arătat un maxim de 33,8 °C, depăşind recordul zilei anterior din 1951 de 32,7 °C”, se arată în comunicatul citat.

sursa: Agerpres

sursa foto: Facebook

Continue Reading

Eveniment

Focar de Covid-19 la o secţie a Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc. Ce măsuri a luat conducerea spitalului

Published

on

Un focar de Covid-19 a fost depistat la secţia de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc. Conducerea spitalului a luat măsurile specifice pentru astfel de situaţii.

Medicul primar epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAM) din cadrul SJU Miercurea-Ciuc, a declarat că este vorba de patru pacienţi care luni dimineaţa au prezentat simptomatologie minimă, iar testele efectuate au ieşit pozitive.

Astfel, pacienţii depistaţi pozitiv au fost izolaţi şi au fost consultaţi de un medic infecţionist, starea acestora fiind bună. Doar un pacient din cei patru a avut nevoie de internare.

De asemenea, persoanele cu care au intrat în contact în salon vor fi supravegheate până la externare şi vor fi testate la apariţia oricărei minime simptomatologii sugestive.

Ca măsuri suplimentare, s-au suspendat vizitele pe secţie timp de o săptămână, aparţinătorii având posibilitatea să afle informaţii doar telefonic despre starea pacienţilor şi să lase pachete la intrarea în secţie, care vor fi înmânate pacienţilor de către personalul secţiei.

Printre măsurile aplicate se mai numără: curăţenia şi dezinfecţia, pentru limitarea răspândirii infecţiei, personalul medical fiind  monitorizat zilnic, prin triaj epidemiologic, la intrarea pe tură.

Dr. Sîngerozan a recomandat utilizarea măştii de protecţie de către cei care vin în ambulatoriu sau vizitează spitalul, dar şi igiena mâinilor şi distanţarea.

Reamintim că este al doilea focar de Covid-19 înregistrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc în ultima lună, primul fiind depistat la secţia de Cardiologie.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat că, timp de mai multe săptămâni, a existat o tendinţă crescătoare a cazurilor de Covid-19, urmată de o scădere, iar în prezent se înregistrează din nou o creştere a acestor cazuri.

În legătură cu cazurile de infecţii ale căilor respiratorii superioare, dr. Tar a precizat că săptămâna trecută s-au înregistrat 3.466 de îmbolnăviri, numărul fiind aproape similar cu săptămâna precedentă.

De asemenea, se înregistrează o creştere a pneumoniilor, 356 de persoane fiind diagnosticate, cu 40 mai multe decât în săptămâna precedentă, dar şi o creştere a cazurilor de gripă, de la 3 la 19 cazuri. Şefa DSP Harghita a arătat că situaţia se încadrează în trendul sezonier şi este de părere că numărul va mai creşte în perioada următoare.

Agerpres

Continue Reading

Eveniment

Haghita: În numai o săptămână, jandarmii au intervenit de șase ori pentru alungarea urşilor din zonele locuite

Published

on

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de şase ori, în ultima săptămână, pentru alungarea unor urşi observaţi în mai multe localităţi din judeţ, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita.

Potrivit sursei citate, cele şase apeluri, primite în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, la dispeceratul instituţiei, prin intermediul numărului de urgenţă 112, anunţau prezenţa unor urşi în localităţile Hagota, Feliceni, Avrămeşti, Harghita Băi, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni.

IJJ Harghita a precizat că urşii au fost găsiţi la locurile indicate de apelanţi în trei cazuri, respectiv la Avrămeşti, Harghita Băi şi Gheorgheni.

„În toate cele trei situaţii, animalele au fost îndepărtate cu ajutorul semnalelor acustice şi luminoase”, a arătat sursa citată.

Totodată, IJJ Harghita a informat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 369 de apeluri privind prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, toate primind răspuns imediat prin trimiterea unui echipaj de intervenţie.

În toate cazurile, patrulele au rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Agerpres

Continue Reading

Actualitate

Femeie din Harghita, dată dispărută de familie, găsită după o săptămână. Unde au găsit-o salvatorii

Published

on

Harghita: O femeie care a dispărut în urmă cu o săptămână în zona Vârfului Liban a fost găsită, miercuri seara, în apropierea carierei Suseni, din Ciumani. Femeia a precizat că a stat în pădure în toată această perioadă, când a fost căutată atât de polițiști, cât și de salvamontiști.

Potrivit IPJ Harghita, miercuri, 24 iulie , în jurul orei 19,30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Gheorgheni au identificat o persoană care a fost dată dispărută în data de 17 iulie.

”Femeia a fost găsită în zona Carierei Suseni, din localitatea Ciumani. La momentul identificării, aceasta le-a declarat poliţiştilor că a plecat voluntar şi că, de la data dispariţiei, a rămas în zone necunoscute din pădurea Liban.

La data de 17 iulie, Poliţia Municipiului Gheorgheni a fost sesizată de către un bărbat care a declarat că sora sa, Bodo Julianna, de 43 de ani, a plecat în jurul orei 06,00 din zona Vârful Liban, de la o casă de vacanţă, şi nu s-a mai întors.

În urma sesizării, poliţiştii au demarat imediat verificările necesare pentru identificarea persoanei şi au dispus darea acesteia în urmărire la nivel naţional”, au transmis reprezentanții IPJ Harghita.

După ce a fost găsită, femeia a fost preluată de ambulanţă şi transportată la spital, unde a fost internată la o secţie de specialitate pentru a primi îngrijirile necesare.

Femeia a fost căutată, în această perioadă, şi de salvamontişti, care au folosit o dronă de mari dimensiuni, dar şi echipe canine.

sursa: Agerpres

Continue Reading