Connect with us

Harghita

Premieră în Harghita, de Ziua Națională a României: Avioane şi elicoptere de luptă, în premieră la parada de la Miercurea-Ciuc

Publicat



Avioane şi elicoptere de luptă vor fi prezente, pentru prima oară, la parada organizată la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Naţionale a României, acestea urmând să survoleze cerul oraşului, dacă vremea o va permite.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Nicolae-Gabriel Oros, a informat, vineri, că avioanele şi elicopterele vor veni fie de la Baza aeriană Bacău, fie de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, dar prezenţa acestora depinde foarte mult de condiţiile meteo din ziua respectivă.

De asemenea, la parada de 1 Decembrie, din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, vor defila atât aproximativ 200 de militari MApN, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători de la penitenciarul din oraş, precum şi tehnică de luptă.

Totodată, la parada de 1 Decembrie de la Miercurea-Ciuc va defila, în premieră, şi un detaşament al Armatei Franceze, parte a Grupului de Luptă cu Prezenţă Înaintată al NATO (BGFP), dislocat în România.

La fel ca în fiecare an, manifestarea de 1 Decembrie va începe în faţa monumentului Ostaşului Necunoscut, acolo unde se va prezenta onorul, se va intona imnul naţional şi va fi oficiat un serviciu religios, urmând să fie depuse şi coroane de flori.

În cursul serii, la Miercurea-Ciuc va avea loc şi tradiţionala retragere cu torţe a militarilor, aceştia urmând să parcurgă bulevardul principal al oraşului.

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a precizat că mai multe primării din judeţ pregătesc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, amintind comuna Subcetate, unde în data de 26 noiembrie este programat un spectacol folcloric organizat împreună cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România şi Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna.

De asemenea, un spectacol extraordinar dedicat Marii Uniri de la 1918 va avea loc şi la Miercurea-Ciuc, în data de 29 noiembrie.

Prefectul a adăugat că şi Primăria Odorheiu Secuiesc organizează în data de 1 Decembrie un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Cimitirul Ostaşilor Români din municipiu, iar în cursul serii este programat un concert susţinut de Monica Anghel.

În data de 1 Decembrie vor avea loc ceremonii de depuneri de flori la monumente ale ostaşilor români din Voşlăbeni, Subcetate, Tulgheş, Corbu, Sărmaş, Gălăuţaş, Bilbor, precum şi la Troiţa din Parcul Centenar din Topliţa, a mai informat Instituţia Prefectului.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Harghita: Instructor auto cercetat de poliţişti într-un caz de conducere fără permis

Publicat

Arhivă foto

Polițiștii cercetează un instructor auto și un tânăr de 17 ani într-un caz de conducere fără permis. Instructorul este acuzat că i-a permis tânărului, care nu avea permis, să conducă autovehiculul școlii de șoferi din Odorheiu Secuiesc.

Biroul de Presă al IPJ Harghita a informat într-un comunicat transmis marţi că, în cursul zilei de luni, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Odorheiu Secuiesc au demarat cercetări împotriva unui tânăr de 17 ani şi a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, „pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi încredinţarea unui vehicul pentru care legea impune obligativitatea deţinerii permisului de conducere”.

Sursa citată a precizat că în data de 17 februarie, poliţiştii rutieri au oprit în trafic, pe DJ 137 – Feliceni, un autovehicul inscripţionat cu sigla unei şcoli de şoferi din Odorheiu Secuiesc.

Conducătorul auto, un tânăr din oraşul Cristuru Secuiesc, însoţit de un bărbat din Zetea, instructor auto, a fost oprit pentru depăşirea limitei legale de viteză.

În timpul controlului, tânărul nu a putut prezenta documente care să ateste că se afla în timpul efectuării orelor de conducere în vederea obţinerii permisului de conducere.

Ulterior, s-a constatat că acesta nu este înregistrat în evidenţele şcolii de şoferi, iar autovehiculul condus i-ar fi fost încredinţat de către instructorul auto.

„Investigaţiile sunt continuate de către poliţişti pentru a stabili cu exactitate condiţiile comiterii faptelor şi a lua măsurile corespunzătoare în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a precizat IPJ Harghita. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Doi tineri sub influenţa substanţelor interzise, depistaţi la volanul aceleiaşi maşini, în aceeaşi zi

Publicat

Arhivă foto

Marți, IPJ Harghita a informat că polițiștii din Miercurea-Ciuc au identificat, în urma unei acțiuni pe DN 12, doi șoferi aflați sub influența substanțelor interzise. Unul dintre aceștia încerca să-i ofere sprijin celuilalt pentru a-l conduce acasă cu autoturismul.

Sursa citată precizează că un tânăr de 19 ani, din Ciumani, a fost oprit în trafic în localitatea Ciceu, iar testările efectuate au indicat prezenţa unei substanţe psihoactive interzise în organismul său.

De asemenea, în autoturismul său au fost descoperite două dispozitive tip grinder şi o ţigară confecţionată artizanal.

Ulterior, acelaşi autoturism a fost identificat în trafic, dar de această dată la volan se afla un alt tânăr de 18 ani, din aceeaşi localitate.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieşit indicii cu privire la posibila prezenţă a substanţelor psihoactive.

Precizările IPJ Harghita

„Persoana a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanţe interzise şi a alcoolemiei în sânge.

Poliţiştii au descoperit că acesta a fost solicitat de către primul tânăr pentru a-i duce autoturismul acasă, deşi chiar el se afla sub influenţa substanţelor interzise.

Faţă de cei doi, poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive”, se arată în informarea IPJ Harghita.

În data de 17 februarie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi Biroului Rutier Miercurea Ciuc au desfăşurat o acţiune pe DN 12, în zona Miercurea Ciuc, pentru combaterea consumului de băuturi alcoolice şi substanţe psihoactive în rândul conducătorilor auto. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Expoziţia „Zestrea minerală a României” va fi vernisată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

Publicat

sursa foto: Facebook / MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Expoziția „Zestrea minerală a României”, care prezintă mineralele descrise pentru prima dată în țara noastră, precum și cele mai rare și spectaculoase asocieri minerale găsite pe teritoriul României, va fi deschisă oficial la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc.

Potrivit unui comunicat de presă, expoziţia este organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi de Muzeul de Mineralogie ‘Victor Gorduza’ din Baia Mare, alături de mai mulţi colaboratori, vernisajul urmând să aibă loc în data de 23 februarie, ora 12:00.

„S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association.

La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).

Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti.

Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră.

Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României.

Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române

„Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul”, se menţionează în comunicat.

Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice.

Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanţa ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa, mai precizează sursa citată.

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc este a 15-a locaţie pe harta expoziţiei, care va rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie. Agerpres

sursa foto: Facebook / MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Primăria Odorheiu Secuiesc, amendată în cazul autorizaţiei emise pentru lucrările la internatul Liceului „Tamási Aron”

Publicat

sursa foto:  Facebook / Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc

În a doua parte a anului trecut, un angajat al unui ocol silvic privat din Sălaj a fost identificat de polițiștii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Acesta a efectuat 43 de transporturi ilegale de material lemnos, totalizând 64 de metri cubi.

Potrivit sursei citate, a avut loc şedinţa de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a informat şi că s-au finalizat lucrările de degajare a incintei de moloz şi de punere în siguranţă interioară, iar lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare.

”Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita a informat comisia asupra faptului că au fost finalizate lucrările de degajare a incintei de moloz şi lucrările de punere în siguranţă interioară.

Se efectuează lucrările de punere în siguranţă exterioare, fiind turnate pavelele de sprijin a structurii şi s-au efectuat lucrări de consolidare a taluzului pe secţiunea dintre internat şi drumul de acces.

Lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare.

S-a finalizat controlul la Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, privind emiterea autorizaţiei de construire de către aceasta.

În urma celor constatate, a fost întocmit procesul verbal de contravenţie, prin care primarului, secretarului general al u.a.t. şi arhitectului şef li s-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 10 mii lei.

Pentru lucrările de reabilitare a internatului, va nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, în baza expertizei tehnice şi a unui proiect tehnic de reabilitare”, se menţionează în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Ce a susținut Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita

Totodată, sursa citată precizează că Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a informat că a fost finalizat raportul corpului de control al ministrului Educaţiei, prin care au fost dispuse „raportarea semestrială a tuturor activităţilor realizate în unitatea de învăţământ, respectiv efectuarea unei inspecţii generale la această instituţie, activitate care se va efectua în a doua parte a lunii martie”.

În comunicat se mai arată că o comisie disciplinară a Inspectoratului Şcolar a finalizat un control „pe linia respectării procedurilor proprii în cadrul sistemului de control intern managerial”, raportul urmând a fi analizat de către Consiliul de Administraţiei al ISJ Harghita săptămâna viitoare.

„În continuare, instituţiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităţilor de punere în siguranţă a imobilului în care a funcţionat internatul Liceului Teoretic ‘Tamási Aron’ Odorheiu Secuiesc”, mai subliniază sursa citată. Agerpres

sursa foto:  Facebook / Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc

Citește mai departe