Connect with us

Eveniment

Retrospectiva evenimentelor interne 1-5 februarie 2021

Publicat



CORONAVIRUS

* 3 februarie – Vaccinul Moderna a fost distribuit, în Bucureşti, la centrele de vaccinare de la spitalele Ana Aslan, Floreasca, Malaxa, Elias, Colentina, Agrippa Ionescu, Sfântul Ioan, precum şi în alte centre medicale militare din reţeaua sanitară a MAI şi MApN.
* 4 februarie – Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că a început administrarea vaccinului Moderna la nivel naţional.
* 4 februarie – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat printr-o hotărâre, obligaţia ca, la intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/ zonele/ teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară.
* 4 februarie – Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a informat că, până la această dată, au fost vaccinate 629.279 de persoane. Dintre persoanele vaccinate, 463.763 au primit prima doză, iar 165.516 – doza de rapel cu vaccin Pfizer, iar 6.443 au fost vaccinate cu prima doza cu vaccin Moderna.
* 5 februarie – Grupul de Comunicare Strategică a informat că, până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 740.732 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 686.692 au fost declarate vindecate. La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 5.548.136 teste RT-PCR şi 151.566 teste rapide antigenice. 18.748 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat. De la începutul epidemiei de COVID-19, 151 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au decedat.

POLITIC

* 1 februarie – Camera Deputaţilor a ales membrii Biroului Permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii – pentru prima sesiune parlamentară din acest an. S-au înregistrat 302 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere pentru lista de candidaţi la aceste funcţii. Votul a fost secret, cu bile. Vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor sunt: Marius Budăi şi Alexandru Rafila (PSD), Laurenţiu Leoreanu (PNL) şi Cristina Prună (USR).
* 2 februarie – Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol. Iohannis a anunţat că şcolile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor. El a explicat că în scenariul verde, adică în localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID-19, toţi copiii merg fizic la şcoală, în scenariul galben – cei de grădiniţă, din clasele I-IV şi din clasa a VIII-a şi a XII-a, în scenariul roşu – copiii de grădiniţă şi clasele I-IV, restul făcând şcoala online. Klaus Iohannis a precizat că s-a făcut o analiză a contextului pandemic, arătând că trendul este unul descendent.
* 3 februarie – Premierul Florin Cîţu a cerut Corpului său de control să investigheze situaţia de la Apele Române, în urma apariţiei în presă a unor informaţii privind angajarea unei tinere fără a avea cunoştinţe minime în domeniu.

AFACERI EXTERNE

* 3 februarie – Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, Arancha Gonzalez Laya, care a efectuat o vizită oficială la Bucureşti, cei doi oficiali subliniind nivelul excelent al relaţiei bilaterale, marcat, în 2021, de aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.
* 3 februarie – Premierul Florin Cîţu a avut o întrevedere cu ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya, cu prilejul vizitei la Bucureşti, în cadrul discuţiilor fiind evidenţiat caracterul substanţial al Parteneriatului Strategic dintre România şi Spania şi oportunităţile pentru dezvoltarea de proiecte strategice comune.
* 3 februarie – Premierul Florin Cîţu a discutat la telefon cu omologul său portughez, Antonio Costa, fiind abordate subiecte privind evoluţia pandemiei în cele două state şi dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.
* 3 februarie – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, referindu-se la cei peste 100 de cetăţeni români blocaţi pe aeroportul din Cancun, că este „o atitudine neprietenoasă” din partea autorităţilor mexicane şi a subliniat că a solicitat în regim de urgenţă clarificarea motivelor acestor decizii. Aurescu a spus că în acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun, iar 102 au fost întorşi în ţară. La 5 februarie, cetăţenilor români blocaţi în aeroportul din Cancun li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepţia a cinci dintre ei, din cauza existenţei unei alerte de securitate individuală, aceştia urmând a se întoarce în România, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.
* 4 februarie – Premierul Florin Cîţu a avut o convorbire cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, reiterând în acest context susţinerea României pentru obiectivele de integrare europeană şi euro-atlantică ale Ucrainei.

JUSTIŢIE

* 2 februarie – Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea procurorilor privind arestarea preventivă pentru 30 de zile a actorului Alexander Zudor, în vârstă de 46 de ani, acuzat de viol şi tentativă de viol, după ce a agresat sexual mai multe femei pe străzi din sectorul 5 al Capitalei, sub ameninţarea cuţitului.
* 3 februarie – Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, constatând că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 82/1993 este neconstituţională.
* 4 februarie – Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în SRI, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la un an şi o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru infracţiunea de negare a Holocaustului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Este prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului.
* 4 februarie – Doi dintre cei şapte bărbaţi acuzaţi că au lovit-o pe jandarmeriţa Ştefania Nistor şi pe un coleg al acesteia, în timpul protestului din 10 august 2018, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti. Pedepsele sunt de 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani şi 9 luni.

APĂRARE

* 2 februarie – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Drapelului de luptă al Comandamentului Flotei. Potrivit decretului, şeful statului a conferit Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Comandamentului Flotei cu prilejul aniversării a 125 de ani de la înfiinţare, în semn de „apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute, de-a lungul timpului, de personalul unităţii, pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.

ECONOMIE

* 1 februarie – Premierul Florin Cîţu a declarat că adoptarea proiectului legii bugetului de stat în Guvern va mai întârzia câteva zile, întrucât aşteaptă de la miniştri propuneri de reforme privind companiile de stat, subliniind că, în cazul în care nu se va veni cu soluţii, acestea vor fi forţate prin limitele din buget.
* 2 februarie – Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat, în regim de videoconferinţă, la o întrevedere cu comisarii europeni Valdis Dombrovskis şi Paolo Gentiloni pe tema bugetului României pentru anul 2021 şi stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Nazare a prezentat o situaţie actualizată a economiei, precum şi perspectivele de creştere, subliniind totodată importanţa unei bune cooperări şi a unui dialog deschis cu Comisia Europeană pentru atingerea ţintelor economice agreate.
* 3 februarie – Premierul Florin Cîţu a declarat că guvernul a finalizat o analiză privind sporurile acordate în sectorul bugetar, care va fi prezentată în perioada următoare, subliniind că se are în vedere modificarea legislaţiei în acest an, astfel încât să existe o legătură între „performanţă şi venit”.
* 3 februarie – Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă, în valoare de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată, pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
* 4 februarie – Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

SĂNĂTATE

* 1 februarie – O echipă mixtă formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani a continuat cercetările la faţa locului în cazul incendiului izbucnit la un pavilion al Institutului „Matei Balş”, unde erau trataţi pacienţi cu COVID-19. Au fost reluate audierile de martori, fiind chemate cadre medicale, dar şi rude ale victimelor. Anchetatorii au desfăşurat şi verificări referitoare la activitatea privind serviciile de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi de pază a spitalului. La 4 februarie, un alt pacient care fusese internat la Institutul „Matei Balş” în pavilionul afectat de incendiu a murit, bilanţul total al deceselor ajungând la 12.
* 3 februarie – Guvernul a aprobat în şedinţă un memorandum propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătăţii care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale.

EDUCAŢIE

* 2 februarie – Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui „plan bine stabilit de măsuri” elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ, a afirmat pe pagina sa de Facebook prim-ministrul Florin Cîţu. Premierul a punctat şi faptul că există un grad mare de disponibilitate la vaccinare în rândul personalului din învăţământ.
* 2 februarie – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a precizat la un post TV că elevii şi profesorii vor purta mască de protecţie permanent în şcoală din 8 februarie 2021.
* 3 februarie – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că în localităţile cu o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată pe 14 zile, mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori vor fi deschise cu prezenţă fizică toate şcolile, creşele şi grădiniţele. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dădârlat)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

De ce este realist Planul SIMION? EXPLICAȚIILE unui specialist

Publicat

Imediat după ce președintele AUR, George Simion, și-a prezentat programul pentru alegerile prezidențiale din acest an, atât de la PSD, cât și de la PNL, s-a dat comanda în spațiul public ca toți cei din zona lor de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Clujul, al treilea cel mai vizitat județ din țară. Peste 230.000 de turiști în structurile de primire

Publicat

Județul Cluj s-a numărat, în primele cinci luni ale anului, printre cele mai atractive destinații pentru turiști. Numărul de sosiri în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare a fost peste 230.000 în această…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Rute ocolitoare după închiderea circulației pe Valea Oltului (DN7) în perioada defrișării versantului, anunțate OFICIAL de CNAIR

Publicat

Rute ocolitoare după închiderea circulației pe Valea Oltului (DN7) în perioada defrișării versantului au fost anunțate vineri OFICIAL de CNAIR. 

Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Urs observat în localitatea Măgina, Aiud. Locuitorii din zonă, avertizați prin mesaj RO-Alert

Publicat

A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Măgina, municipiul Aiud, a anunțat ISU Alba, vineri seara.

Aceștia sunt atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie de acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate