Connect with us

Eveniment

Retrospectiva evenimentelor interne: 15-19 februarie 2021

Published

on



Adoptarea de către Senat a proiectului privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, respingerea în Parlament a moţiunii simple pe Sănătate, demararea procedurii privitoare la revocarea Avocatului Poporului, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, precum şi condamnarea patronului grupului Interagro, Ioan Niculae, sunt câteva din principalele evenimente interne desfăşurate în intervalul 15-19 februarie 2021.

CORONAVIRUS
* 18 februarie - Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) a informat că, de la debutul campaniei de vaccinare pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.280.228 doze unui număr de 753.753 persoane, dintre care 227.277 cu o doză, iar 526.476 - şi cu doza a doua.
* 19 februarie - Până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 774.555 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS) (ora 13.00). Dintre acestea, 719.693 au fost declarate vindecate. Un număr de 2.712 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a peste 33.000 de teste la nivel naţional. Alte 79 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore. Un număr de 6.982 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 949 la terapie intensivă. Pe teritoriul României, 40.138 persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 10.145 se află în izolare instituţionalizată.

POLITIC
* 15 februarie - Senatul a adoptat cu 84 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă", proiectul iniţiat de Guvern privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
* 15/17 februarie - Dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate "Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!", iniţiată de 109 deputaţi PSD, a fost dezbătută în Parlament. După două zile, plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea simplă pe Sănătate, cu 140 de voturi "pentru", 161 "împotrivă" şi o abţinere.
* 15 februarie - Liderul grupului parlamentar senatorial AUR, Claudiu Târziu, a anunţat, în plen, excluderea din partid a senatoarei Diana Şoşoacă şi revocarea acesteia din funcţia de preşedintă a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi din cea de membră a Comisiei juridice.
* 16 februarie - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, că Parlamentul a demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului.
* 17 februarie - Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi "pentru". Un număr de 30 de parlamentari nu au votat. Parlamentarii au adoptat, cu amendamente, proiectul iniţiat de PSD şi au respins proiectele USR PLUS şi PNL pe aceeaşi temă.
* 18 februarie - Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor structurale, care prevede, printre altele, eliminarea sporului de COVID de 30% acordat personalului din Prefecturi şi menţinerea valorii punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, a anunţat premierul Florin Cîţu. Premierul a precizat că se realizează, astfel, o economie la bugetul de stat de aproape 9 miliarde de lei.

SĂNĂTATE
* 15 februarie - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că vor sosi în curând, în România, cantităţi suficiente de Euthyrox şi Siofor. Precizările au fost făcute în contextul în care pe piaţă există un deficit de astfel de medicamente folosite de bolnavii cu afecţiuni tiroidiene şi de cei cu diabet.

JUSTIŢIE
* 17 februarie - Curtea Constituţională a României a respins sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituţional.
* 17 februarie - Judecătorii au respins cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai" din Bucureşti, pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului unde funcţionează liceul, într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa II de risc seismic. Administraţia locală a propus ca, pe durata lucrărilor (22 de luni), activitatea didactică să se desfăşoare temporar în altă parte, însă elevii şi profesorii au refuzat. Decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu este definitivă.
* 18 februarie - Guvernul a adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat premierul Florin Cîţu.
* 18 februarie - Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani şi a fost dat în urmărire naţională de Poliţia Română. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

ECONOMIC
* 18 februarie - Proiectul legii bugetului de stat va fi aprobat cu o ţintă de deficit de 7,16% şi cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu. "Este un buget care se axează pe investiţii şi, veţi vedea, şi anul acesta execuţia va fi una foarte bună", a transmis Florin Cîţu. Proiectul legii bugetului de stat pe 2021, lansat pe 11 februarie în dezbatere publică, este configurat pe o creştere economică de 4,3%.

SOCIAL
* 17 februarie - Reprezentanţii Federaţiei Publisind au protestat în faţa Guvernului faţă de îngheţarea salariilor şi a sporurilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi pentru o creştere a salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.
* 17 februarie - Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni şi Lupeni, din Valea Jiului, au protestat, nemulţumiţi de întârzierea salariilor şi de situaţia economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), societatea fiind în insolvenţă.
* 17 februarie - Realizatorul celebrelor documentare "Wild Carpathia" şi "Flavours of Romania", Charlie Ottley, a început filmările pentru un film despre Dunăre şi viaţa pescarilor din Deltă, noul proiect urmând să fie lansat de Ziua Naţională a României.

EDUCAŢIE
* 16 februarie - Ordinul ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2021-2022 a fost publicat în Monitorul Oficial. Cursurile respectivului an şcolar se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.
* 16 februarie - Simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va începe pe 29 martie, cu proba la Limba şi literatura română, informează Ministerul Educaţiei. Simularea examenului naţional de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a va începe pe 22 martie, cu proba la Limba şi literatura română.

CULTE
* 16 februarie - Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Reşedinţa Patriarhală. Întâlnirea preşedintelui cu Patriarhul se înscrie în seria dialogurilor periodice pe care şeful statului le are cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat, după o zi, Administraţia Prezidenţială. Sursa citată arată că preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa respectării măsurilor de siguranţă sanitară şi a continuării procesului de vaccinare, singurele modalităţi pentru revenirea la o viaţă normală.

SPORT
* 16 februarie - Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a fost învinsă de americanca Serena Williams cu 6-3, 6-3, la Melbourne, în sferturile de finală ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului. Românca a jucat finala la Melbourne în 2018, în 2020 a disputat o semifinală, iar acesta a fost al treilea sfert de finală, după cele din 2014 şi 2015.
* 16 februarie - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a încheiat parteneriate cu Agenţia Naţională de Presă - AGERPRES, cu Societatea Română de Televiziune - SRTV şi Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, în perspectiva participării Echipei Olimpice Team România la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. AUR suspendă activitățile de campanie și este PREZENT la lucrări de reconstrucție a caselor stricate de inundații

Published

on

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis suspendarea tuturor activităților de campanie în perioada următoare, singura activitatea pe care candidații și conducerea AUR urmează să o desfășoare fiind aceea de a veni în...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

SCAD temperaturile! Cum va fi VREMEA în intervalul 23–29 septembrie 2024

Published

on

Vremea se va schimba radical. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade. Cum va fi vremea în săptămâna 23 – 29 septembrie?

Ultima săptămână a lunii septembrie va fi una foarte caldă, cu...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Fosta șefă a Secției Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, condamnată definitiv la închisoare cu executare

Published

on

Fosta șefă a Secției Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, Anca Dumitrovici, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare, după ce judecătorii au constatat că a luat mită de 280 de ori, în 2022, sub forma unor sume de bani sau alimente.

Fosta şefă a Secţiei de oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, acuzată de fapte de corupţie, a fost condamnată definitiv, luni, la trei ani de închisoare cu executare.

Decizia vine dintr-o sentință...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

Published

on

Claca este un obicei vechi în satul românesc. Era vorba despre muncă, dar și ospitalitate și joc.

În satele de odinioară, oamenii erau mereu atenți la starea vremii, fiind strâns legați de ritmul naturii în...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement