Eveniment
Sesizările asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, la CCR
Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare.
Pe 17 decembrie, Instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.
Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite că se impune a se examina de către Curtea Constituţională dacă adoptarea actului normativ în discuţie s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr. 679/2020 a CCR, dar şi prin jurisprudenţa anterioară a acesteia, întrucât forma adoptată de Camera Deputaţilor (Cameră decizională) modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecţie.
Totodată, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudenţa CCR şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, întrucât, contrar cerinţelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, dispoziţiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de dispoziţiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul:
* art. 10, alin. (1): În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.
* în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
* dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) şi (1 prim).
Ministerul Justiţiei a anunţat la rândul său că va propune Guvernului atacarea la Curtea Constituţională a acestei prevederi din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Potrivit MJ, proiectul a fost avizat negativ de Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său.
Astfel, iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr. 147/2019.
La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Şi Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
CCR s-ar putea pronunţa miercuri cu privire la trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Produse tradiționale din Alba, promovate de Ministerul Agriculturii la ”Săptămâna verde” din Berlin. Care este oferta prezentată
Produse tradiționale din Alba sunt promovate la expoziția ”Săptămâna verde” 2025 de la Berlin. Ministerul Agriculturii participă la eveniment cu un stand de informare, la care sunt oferite spre degustare mostre din produse românești.
Din județul Alba, sunt promovate brânzeturile de Colțești, iaurtul de oaie din Câlnic, vinarsul și vinuri Jidvei și siropurile de Șugag. De asemenea, sunt prezentate produse din carne…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Evoluția pieței terenurilor în România. Tranzacții de 450 milioane de euro, anul trecut. Ce caută investitorii
Evoluția pieței terenurilor în România. În 2024, au fost înregistrate tranzacții de aproximativ 450 milioane euro. Datele sunt publicate de o companie ce contorizează vânzări sau cumpărări de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.
Nivelul tranzacțiilor de anul trecut este comparabil cu cel din 2023.
Consultanții Colliers consideră că piața de terenuri continuă să aibă o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Casele pe un nivel și alte construcții ar putea fi EXCEPTATE de la autorizația de construire. Codul Urbanistic, în adoptare
Casele pe un nivel și alte construcții ar putea fi EXCEPTATE de la autorizația de construire, spune ministrul Cseke Attila. Ar fi vorba despre case de până la 10 de metri pătrați și alte construcții cum sunt garajele, bucătăriile de vară sau terasele.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil birocrația….
Citește mai mult pe Alba24.ro
Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital după ce a susținut un recital la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani. Artistul s-a simțit rău imediat după ce a…
Citește mai mult pe Cluj24