Connect with us

Actualitate

Consiliul Județean Brașov pe Facebook: Excelența Sa domnul Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene în Români…

Publicat


Excelența Sa domnul Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a avut în această dimineaţă o întâlnire cu prefectul judeţului, Cătălin Văsii, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Discuţiile au vizat finanţările nerambursabile pe care statul elveţian le acordă României şi altor 14 state pentru susţinerea dezvoltării şi reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, cât şi între diferitele regiuni de dezvoltare ale statelor beneficiare.

Dacă în exerciţiul financiar precedent România a beneficiat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, de finanţări nerambursabile totalizând 181 de milioane de franci elveţieni, care s-au regăsit şi la nivelul municipiului Braşov în proiectele de modernizare a Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi a Şcolii Generale nr. 4, pentru perioada următoare există intenţia de majorare a fondurilor destinate ţării noastre, până la aproximativ 220 de milioane de franci elveţieni, după cum a menţionat ambasadorul.

„Ministerul de Finanţe va decide ce fonduri vor fi alocate şi ce tipuri de proiecte vor fi finanţate. Fondurile elveţiene sunt complementare finanţărilor europene şi ne dorim să contribuim, prin acestea, la dezvoltarea unor proiecte durabile. Cu fonduri elveţiene au fost implementate două proiecte-pilot, la Cluj-Napoca şi la Suceava, însă am susţinut şi proiecte mici, vocaţionale. De altfel, proiectele vocaţionale s-au născut la Braşov, mai precis la Hărman, unde acum 20 de ani a fost deschisă o şcoală de meserii în domeniul reparării orgilor din biserici. An de an, de pe băncile şcolii ies 2-3 meseriaşi de care cele 1200 de orgi istorice din Transilvania au mare nevoie”, a spus ambasadorul Arthur Mattli.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a prezentat înaltului oaspete proiectul Aeroportului Internaţional Braşov şi a opinat că fondurile elveţiene ar putea să fie utilizate în lucrările care mai sunt de realizat.

„Pentru viitorul exerciţiu financiar, i-am propus domnului ambasador să aibă în vedere proiectul Aeroportului Internaţional Braşov, în vederea obţinerii de finanţări prin mecanismele financiare elveţiene. Noi construim primul aeroport realizat de la zero, din anul 1974 încoace. Este al treilea aeroport ca dimensiuni la nivel naţional, dar va fi cu siguranţă cel mai modern din punctul de vedere al tehnologiilor pe care le implementăm în ceea ce priveşte funcţionalizarea lui. Avem în plan iniţierea unui proiect în colaborare cu Universitatea Transilvania, pe care îl estimăm la 2 milioane de euro, prin care ne propunem să obţinem autonomia totală a aeroportului din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, prin amplasarea de panouri fotovoltaice. Studiile în acest sens vor fi realizate gratuit de un grup de profesori ai Universităţii, iar finanţarea implementării proiectului ar putea fi realizată din fonduri elveţiene”, a menţionat şeful administraţiei judeţene.

Totodată, preşedintele CJ a adus în discuţie un proiect discutat anul trecut de către autorităţile publice braşovene cu oficiali elveţieni, respectiv deschiderea unei școli hoteliere în sistem dual, sub licența Universității Hoteliere din Lausanne (EHL), cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ în domeniul turistic din lume.

„În ceea ce priveşte concretizarea acestui proiect, s-au făcut paşi înainte şi sunt convins că Primăria Braşov va susţine înființarea acestui centru de inovare și antreprenoriat în turism și ospitalitate, care să fie în directă legătură cu mediul de afaceri care activează în Brașov. Noi vom sprijini orice iniţiativă menită să contribuie la dezvoltarea economică, socială, culturală a judeţului Braşov”, a mai spus Adrian-Ioan Veştea.

La vizita ambasadorului a fost prezent şi un oficial din cadrul Camerei de Comerţ Elveţia-România, care a menţionat că Braşovul este în atenţia oamenilor de afaceri din Ţara Cantoanelor.

Prefectul Cătălin Văsii a întărit ideea necesităţii colaborării bilaterale în cât mai multe domenii de activitate, precum şi a transferului de bune practici, astfel încât specialiştii braşoveni să înveţe din experienţa omologilor elveţieni. În acest sens, prefectul i-a propus ambasadorului facilitarea unui transfer de know-how în domeniul siguranţei sanitare practicate de autorităţile elveţiene în această perioadă de pandemie, de care să beneficieze autorităţile braşovene din domeniul sănătăţii publice.






Facebook / Consiliul Județean Brașov


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Saşii şi maghiarii din judeţ sărbătoresc la acest sfârşit de săptămână, cu întârziere, Fărşangul

Publicat

Arhivă foto

Comunităţile de saşi şi maghiari din judeţul Bistriţa-Năsăud sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Fărşangul – sărbătoare care marchează sfârşitul iernii şi pregătirea pentru noul an agricol -, fiind organizate baluri mascate, de la care nu vor lipsi dansurile şi costumele tradiţionale.

Manifestările programate pentru a marca Fărşangul au întârziat în acest an, de obicei acestea având loc înainte de a începe Postul Paştelui catolic.

Primii care vor sărbători în cadrul unui bal organizat la un hotel din municipiul Bistriţa sunt saşii, evenimentul fiind programat pentru vineri, începând cu ora 17,00.

„Sunt aşteptate peste 120 de persoane.

Dansatorii mari, dansatorii mici şi copiii care cântă la cor vor fi sigur mascaţi, poate şi dintre adulţi. Ne va încânta formaţia Trio Saxones Plus, formată din trei preoţi luterani”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross.

Sâmbătă, 24 februarie, va fi rândul maghiarilor din judeţ să petreacă, aceştia organizând evenimentele de Fărşang în satul Tonciu.

Potrivit anunţului făcut de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a implicat în organizarea manifestărilor, de la ora 16,00 va porni alaiul cu cei mascaţi, din centrul satului, iar de-a lungul drumului se vor oferi gogoşi, ceai şi alte bunătăţi de carnaval tuturor participanţilor.

De la ora 18,00, căminul cultural din Tonciu va găzdui un spectacol cu ansambluri folclorice maghiare din judeţ, iar de la ora 20,00 va începe balul de Fărşang, alături de formaţia Harmony Bandd. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Preşedintele CJ Brașov spune că pentru rezolvarea problemei datoriilor spitalului judeţean trebuie modificată legislaţiei

Publicat

Arhivă foto

Vineri, președintele Consiliului Județean Brașov, Tudorică Șerban, a anunțat că va propune Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) să inițieze împreună un demers pentru a solicita modificarea legislației privind finanțarea spitalelor de urgență din județe. Acest demers vine în contextul în care spitalul din Brașov nu este singurul care se confruntă cu problemele datoriei.

Pentru rezolvarea imediată a problemei privind datoriile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Şerban a menţionat că va transmite luni o solicitare pentru alocarea, de la fondul de urgenţă al Guvernului, a sumei necesare pentru plata acestora, respectiv aproximativ 40 de milioane de lei.

„Trebuie să facem demersuri pentru schimbarea legislaţiei de aşa manieră încât finanţarea să fie reală, pe cazuistica şi pe numărul de pacienţi pe care îl are o astfel de unitate medicală.

Pentru că faţă de numărul real de beneficiari, suma nu este acoperitoare şi de acolo aceste arierate care se adună de la an la an. (…)

Dacă vom plăti la acest moment doar 20 de milioane, peste două luni vom ajunge în aceeaşi situaţie în care suntem azi. (…)

Procent de între 65%-70% pe tipuri de furnizori de servicii medicale

Am văzut că nu doar Braşovul este în această situaţie şi atunci putem face un demers comun prin asociaţia consiliilor judeţene”, a mai afirmat Tudorică Şerban, la o dezbatere referitoare la strategia de sănătate a judeţului organizată de CJ Braşov.

Totodată, referitor la solicitarea managerului SCJU Braşov, Emil Mailat, privind renegocierea contractului cu Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Braşov, directoarea acesteia, Ancuţa Daisa, a precizat că acest lucru va fi posibil începând cu 1 aprilie.

„În ceea ce priveşte plăţile pe care Casa le face prin raportare la contractele în derulare cu toţi furnizorii de servicii medicale, pentru serviciile medicale contractate, realizate, raportate şi validate, confirm faptul că sunt sincope în efectuarea acestora, sincope care vin din octombrie anul trecut, create de aplicarea la nivel naţional a unui act normativ care impune limite de credite de angajament şi de credite bugetare, situaţie de anul trecut şi care continuă cumva şi în acest an, chiar până la 31 decembrie 2025 (…)

Dacă, matematic, putem să plătim într-o lună o sumă ce reprezintă 100% a unui contract realizat cu Casa, această sumă reprezintă datoria parţială din luna anterioară plus un procent din facturile scadente în luna curentă.

Să vă dau un exemplu: în februarie am plătit un procent de între 65%-70% pe tipuri de furnizori de servicii medicale la facturile scadente în luna februarie”, a declarat directoarea CAS Braşov, în cadrul dezbaterii organizate de CJ Braşov.

Care este singura soluție

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov se află într-o situaţie „dezastruoasă”, cu datorii de peste 40 milioane de lei către furnizori, cel mai grav risc fiind acela că ar putea fi afectată activitatea pe partea de urgenţe, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul unităţii sanitare, Emil Mailat.

În aceste condiţii, dincolo de o eficientizare a cheltuielilor, singura soluţie este renegocierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, spitalul şi-a îmbunătăţit performanţele la toţi indicatorii în baza cărora se face finanţarea.

Conform managerului SCJU Braşov, spitalul are datorii atât la furnizorii de materiale sanitare şi de medicamente, cât şi la cel de hrană, astfel că există posibilitatea ca pacienţii să fie nevoiţi, dacă nu se găsesc cât mai repede soluţii, să îşi cumpere unele medicamente şi eventual să vină cu propria mâncare.

Din suma globală de 41 milioane de lei, mai mult de jumătate – 26 de milioane – reprezintă datorii mai vechi de 60 de zile.

La sfârşitul lunii trecute, blocul operator al SCJU Braşov a fost închis pentru trei zile, pacienţii fără urgenţe fiind reprogramaţi la date ulterioare, din cauza demisiei şefului de secţie, pe fondul situaţiei financiare critice în care se află spitalul, cauzată inclusiv de întârzierile în decontarea sumelor pe care ar fi trebuit să le vireze CAS Braşov unităţii sanitare. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Șofer de 22 de ani din Hunedoara, suspectat de polițiști că ar fi consumat substanțe interzise

Publicat

Un tânăr de 22 de ani din Hunedoara este cercetat de polițiști, după ce a fost testat cu aparatul drugtest, indicând că există posibilitatea ca acesta să fii consumat substanțe interzise.  

Potrivit IPJ Hunedoara, joi, 22 februarie 2024, ora 20:17, un tânăr de 22 ani, din municipiul Hunedoara, a fost depistat de către polițiști în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul 1848 din municipiul Hunedoara, iar în urma testării acestuia de către polițiști cu aparatul din dotare și în urma testării, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

„Menționăm că, aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citește mai departe

Actualitate

Sibiu: Seminar dedicat ofiţerilor în rezervă din statele NATO, la Academia Forţelor Terestre

Publicat

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, arhivă foto

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va fi gazda „Seminarului internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere – YROS 2024”, care va avea loc în perioada 26 februarie – 1 martie.

Evenimentul este organizat de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), cu sprijinul Statului Major al Apărării, conform unui comunicat de presă transmis joi de către AGERPRES.

„Seminarul face parte din sfera activităţilor pe care Conferinţa Interaliată a Ofiţerilor în Rezervă din NATO (CIOR) le desfăşoară anual pentru pregătirea rezerviştilor din statele membre şi partenere în scopul familiarizării acestora cu specificul, organizarea şi funcţionarea Alianţei, cu procedurile aplicate de aceasta în situaţii de criză şi oferă un bun prilej de analiză a contextului de securitate la nivel european şi global.

De asemenea, seminarul oferă o deosebită oportunitate ca ofiţerii în rezervă participanţi să se cunoască, să stabilească legături la nivel personal şi asociativ şi să inter-reacţioneze în problemele care vizează specificul activităţii rezervei armate, operaţionale sau voluntare, în statele de origine”, se precizează în comunicatul de presă transmis de academie.

Academia militară de la Sibiu precizează că „este pentru a doua oară când AORR susţine un astfel de seminar, prilej de recunoaştere internaţională a capacităţii şi rolului acesteia în cadrul Confederaţiei, un seminar similar fiind organizat şi găzduit în anul 2022, în garnizoana Piteşti”. Agerpres

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arhivă foto

Citește mai departe