Connect with us

Actualitate

Consiliul Județean Brașov pe Facebook: În cadrul dezbaterii pe tema actualizării Planului Național de Redresare și Rezi…

Publicat


În cadrul dezbaterii pe tema actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), organizată miercuri, 10 februarie, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Adrian-Ioan Veştea, şeful UNCJR şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a adus în atenţia ministrului Cristian Ghinea proiectele prioritare pe care judeţul nostru le propune spre finanţare prin intermediul acestui mecanism financiar. Este vorba despre nouă proiecte de infrastructură, a căror anvergură depăşeşte cadrul judeţean, iar impactul lor este de nivel regional şi chiar naţional. Acestea sunt:
‼️ Autostrada Braşov – Bucureşti, (tronsonul Ploiești – Brașov),… Meer

Consiliul Județean Brașov, profile pictureKan een afbeelding zijn van een of meer mensen en staande mensenKan een afbeelding zijn van een of meer mensen en staande mensenKan een afbeelding zijn van een of meer mensen en staande mensen

Facebook / Consiliul Județean Brașov


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Minimă de minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, cea mai scăzută temperatură din ţară

Publicat

Arhivă foto

La Miercurea-Ciuc, s-a înregistrat marți dimineață o temperatură minimă de -1,3 grade Celsius, reprezentând cea mai scăzută valoare înregistrată la nivel național în zonele locuite.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga, a precizat pentru AGERPRES că minima de minus 1,3 grade Celsius de la Miercurea-Ciuc s-a înregistrat pe fondul unui cer senin şi a unei presiuni atmosferice ridicate, care au favorizat scăderea temperaturii.

De asemenea, la Joseni s-a înregistrat valoarea de 0,2 grade Celsius, la Topliţa au fost 1,2 grade iar la Odorheiu Secuiesc termometrele au arătat 4,6 grade Celsius. La staţia de munte Bucin s-au consemnat 3,3 grade Celsius.

Meteorologul Cristina Blaga a adăugat că în Harghita a fost şi prima dimineaţă din această toamnă când a căzut brumă.

Valoarea înregistrată marţi este obişnuită pentru judeţul Harghita, şi în dimineţile următoare existând condiţii pentru ca temperaturile să fie la fel de scăzute.

Sursa citată a mai arătat că temperatura cea mai scăzută a zilei de 3 octombrie în Harghita s-a înregistrat în anul 1983, la Miercurea-Ciuc, când termometrele au arătat minus 5,9 grade Celsius. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Peste 380 de cazuri în care animalele sălbatice, cu precădere urşii, au provocat pagube, de la începutul anului

Publicat

Arhivă foto

De la începutul anului, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Harghita a documentat 386 de incidente de pagube cauzate de animale sălbatice, cu precădere urși, cu un cost estimat de aproximativ un milion de lei.

Potrivit datelor furnizate presei de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, din cele 386 de cazuri pentru care s-a întrunit comisia de evaluare constituită în astfel de cazuri, 373 au fost cauzate de urşi iar 13 de către lupi.

Valoarea despăgubirilor stabilite se ridică la aproximativ un milion de lei, din care s-au plătit, până în prezent, 470.000 lei, restul fiind în proces de a fi achitate.

În context, Domokos Laszlo, a precizat că în acest an au fost împuşcaţi zece urşi, în baza prevederilor legate de stabilirea cotelor de intervenţie şi prevenţie, alte opt exemplare fiind împuşcate conform reglementărilor ce vizează intervenţia în cazul urşilor care provoacă pagube în localităţi.

De asemenea, şase urşi au fost relocaţi iar în 25 de cazuri animalele au fost alungate în zonele împădurite.

Şeful APM Harghita a spus că, de la începutul anului s-au înregistrat şi opt cazuri în care urşii au fost ucişi accidental, în urma unor accidente rutiere, iar un exemplar a fost lovit de un tren.

Totodată, au fost fiind identificate şi alte două cadavre de urs, în aceste cazuri moarte survenind din alte cauze.

Jndarmii au fost solicitaţi de 22 ori, în ultima săptămână, pentru alungarea unor urşi

Sursa citată a mai arătat că, la fel ca în fiecare an, în urma atacurilor urşilor au fost ucise oi, vite, porci, păsări, au fost distruşi stupi de albine şi s-au produs pagube în culturile agricole sau în livezi de pomi fructiferi.

Totodată, potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, jandarmii au fost solicitaţi de 22 ori, în ultima săptămână, pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în apropierea mai multor localităţi.

Prezenţa urşilor a fost semnalată la numărul de urgenţă 112 în zona localităţilor Hodoşa, Voşlăbeni, Ciumani, Sânmartin, Zetea, Tulgheş, Cetăţuia, Feliceni, Sândominic, Turdeni, Miercurea-Ciuc, Borsec, Corund, Păuleni Ciuc şi Atid.

În toate cazurile au fost trimise la faţa locului echipaje de intervenţie, dar prezenţa animalelor a fost confirmată în două situaţii.

Datele statistice arată că, de la începutul anului, jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină în peste 300 de cazuri în care urşii au fost văzuţi în zonele locuite. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023

Publicat

Arhivă foto

Pe parcursul anului şcolar trecut, în judeţul Harghita, au fost consemnate un total de 43 de infracţiuni, ridicând preocuparea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) pentru consolidarea măsurilor preventive și îmbunătățirea securității în rândul elevilor și personalului didactic. Această inițiativă vine în urma semnării unui plan teritorial de acțiune, care implică multiple instituții.

Şefa Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Cimpoeşu Loredana-Ramona, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul de fapte penale este aproape similar celui din precedentul an şcolar, 39 dintre acestea având loc în incinta unităţilor de învăţământ, iar restul în zonele adiacente.

„Conform datelor statistice existente la nivelul IPJ Harghita, pe parcursul anului şcolar 2022-2023, au fost sesizate 43 de fapte de natură penală, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, ponderea cea mai mare fiind deţinută de infracţiuni de contra integrităţii corporale sau sănătăţii.

Din acest considerent, în anul şcolar care abia a început, poliţiştii din cadrul Biroului de Siguranţă Şcolară vor intensifica activităţile preventive pentru reducerea violenţei în unităţile de învăţământ, a fenomenului bullying si cyberbullying, pentru conştientizarea consecinţelor penale sau contravenţionale, dar şi repercursiunilor ce derivă ca urmare a nerespectării prevederilor legale, atât in calitate de victimă, cât şi de autor”, a declarat comisar şef Cimpoeşu Loredana-Ramona.

Aceasta a vorbit de punerea în aplicare a măsurilor stabilite prin semnarea Planului teritorial cadru de acţiune pentru siguranţa în unităţile de învăţământ, la nivelul şcolilor urmând să se constituie grupuri de acţiune şi să se deruleze mai multe activităţi preventive.

„În colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor ce au responsabilităţi prin Planul teritorial cadru de acţiune, specialişti în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, ai Centrului Regional Târgu Mureş din cadrul ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-nred), dar şi în colaborare şi parteneriat cu asociaţii de părinţi, elevi şi organizaţii non-guvernamentale, poliţiştii îşi propun desfăşurarea a cât mai multor activităţi preventive în unităţile de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă”, a precizat şefa Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Harghita.

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023. Polițiștii au iniţiat şi organizat 687 activităţi preventive cu caracter informativ-educativ în 2022

Şi în anul şcolar trecut, poliţiştii responsabili cu desfăşurarea activităţilor în mediul şcolar au iniţiat şi organizat 687 activităţi preventive cu caracter informativ-educativ, atât la unităţile de învăţământ din mediul urban, cât şi la cele din mediul rural, la care au participat peste 24.000 de elevi şi cadre didactice.

„Aceste activităţi s-au desfăşurat în cadrul mai multor campanii şi proiecte de prevenire a violenţei, a bullying-ului şi cyberbullying-ului, de prevenire a portului sau folosire fără drept de obiecte periculoase, precum şi a prevenirii consumului de substanţe licite şi ilice şi a traficului de persoane”, a mai precizat sursa citată.

La conferinţa de presă a participat şi Ţifrea Alexandra, specialist în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, care a arătat că urmează să se deruleze mai multe activităţi de prevenire a consumului de droguri, dar şi de instruire a cadrelor didactice cu privire la efectele şi consecinţele consumului de droguri sau semnele consumului de droguri, în proiecte urmând să fie implicaţi şi părinţii din grupurile vulnerabile.

Prezent la conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a spus că este important ca responsabilii instituţiilor implicate, cu precădere cele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să fie prezenţi în zonele adiacente şcolilor şi în perimetrul instituţiilor de învăţământ, astfel încât să scadă riscul producerii unor evenimente nedorite.

Pănescu a subliniat şi importanţa implicării autorităţilor locale, care trebuie să aloce fonduri pentru a asigura siguranţa perimetrului în care se desfăşoară activităţi şcolare.

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023. Apel pentru sprijin

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a vorbit despre importanţa finanţării de către autorităţile publice a sistemelor de supraveghere video, dar şi pentru asigurarea accesului controlat la nivelul unităţilor de învăţământ.

„Este foarte important să avem supraveghere audio-video în sălile de clasă, pe care le putem folosi şi la examene, dar avem nevoie de o supraveghere video atât pe holuri, cât şi în proximitatea unităţilor de învăţământ, pentru a nu avea probleme care pot apărea în pauze sau chiar în momentul în care elevii vin către şcoală sau pleacă de la şcoală. (…)

Deci este foarte important, mai ales în perioadele de toamnă/ primăvară, când se întunecă devreme, este nevoie ca aleile să fie iluminate şi să nu avem probleme în momentul în care vin elevii la şcoală (…)

Facem apel şi pe această cale pentru a sprijini (primăriile -n red) în primul rând, conform legii, să existe acele sume alocate pentru împrejmuirea unităţilor de învăţământ astfel încât să nu poată intra şi persoane fără un acces controlat în unitatea de învăţământ”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct, Costin Hîrlav, şi-a exprimat încrederea că prin constituirea grupurilor de acţiune la nivelul şcolilor se vor adopta măsurile necesare creşterii gradului de siguranţă în şcoli, punctând faptul că doar dacă toate instituţiile implicate vor face front comun, va exista un mediu educaţional sigur. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge într-o localitate din Covasna

Publicat

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, arhivă foto

Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin, inițiată și desfășurată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în regiunea Centru, are programată o oprire în localitatea Dalnic pentru ziua de joi, conform comunicatului furnizat de coordonatorii acestui proiect.

Potrivit acestora, programul dedicat prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani, care pot beneficia gratuit de testare Babeş-Papanicolau şi HPV.

Caravana va fi prezentă în data de 21 septembrie a.c, în intervalul orar 12,00-16,00, în curtea Primăriei din localitatea Dalnic, iar femeile care se prezintă la testare trebuie să prezinte cartea de identitate.

„Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Femeile cu leziuni precanceroase sau cancer de col uterin în stadii incipiente nu prezintă simptome.

Atunci când acestea apar, sunt rezultatul unui cancer de col uterin avansat. Specialiştii vă recomandă să nu aşteptaţi instalarea simptomelor şi să vă testaţi periodic”, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Agerpres

Citește mai departe