Connect with us

Eveniment

FOTO: Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, rețeta faimoasei supe gulaș

Published

on



Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la tară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu exista în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

SUPĂ GULAȘ DE VITĂ

Gulașul este o mâncare ungurească apreciată în întreaga lume. Circulă mai multe rețete, unele de supă-ciorbă, altele de tocăniță, însă cea mai răspândită este cea pe care Ardeal24 v-o prezintă mai jos.

Cea mai bună supă gulaș se face la un ceaun de fontă pus deasupra unui foc de lemne alimentat ușor astfel încât gulașul nostru să se facă la foc molcom. Dar cum nu toată lumea are o curte unde să-și instaleze ceaunul, vă garantăm că supa dvs va ieși foarte gustoasă și pe aragaz dacă urmați instrucțiunile de preparare de mai jos.

Lista de ingrediente:

-1 kg de carne de vită tăiată cuburi (preferabil din pulpă de vițel sau mânzat ca să fiarbă mai repede)

-un rasol de vită și câteva legume (rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac) pentru baza supei

-3-4 cepe albe mărișoare

-ulei sau untură de porc

-2 ardei capia sau ardei gras roșu

-boia de ardei dulce

-3-4 morcovi

-pastă de roșii

-roșii proaspete sau la conservă

-chimen

-maghiran

-1 kg de cartofi

-2 ouă

-făină albă

-foi de dafin

-frunze de pătrunjel

-sare și piper

-pastă de ardei iute

Mod de preparare:

Baza pentru supă se prepară separat, punând într-o oală mare să fiarbă rasolul de vită cu sare, piper și legumele rădăcinoase: rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac. Dacă nu aveți răbdare să faceți asta, în zilele noastre se găsesc acele cuburi concentrate de vită cu care puteți prepara mult mai ușor supa. Respectați instrucțiunile de dozaj de pe ambalaj.

În ceaun sau într-o altă oală puneți ceapa tăiată mărunt la călit în ulei sau untură de porc. Când se rumenește ceapa puneți carnea tăiată cuburi și amestecați frecvent până când și carnea se albește și se rumenește puțin. Apoi puneți sare și piper după gust, adăugați ardeii capia tăiați cubulețe și morcovii de asemenea tăiați mărunt. Lăsați să se călească aceste legume amestecând des că să nu se ardă. Puneți acum o linguriță generoasă de chimen (măcinat ar fi ideal) pentru că acest condiment dă gustul specific de gulaș. Adăugați și o linguriță de pastă de roșii.

Când legumele sunt călite și carnea puțin prăjită, puneți o lingură cu vârf de boia dulce și amestecați repede pentru că boiaua se arde. Imediat începeți să puneți din supa de vită pregătită anterior, mai întăi cu polonicul ca să nu se ardă boiaua, apoi turnați până se umple ceaunul.

Când începe să fiarbă, puneți în supa-gulaș câteva roșii tăiate bucăți, fără pieliță (sau cuburi de roșii în conservă).

Mai puneți o linguriță de chimen întreg și presărați maghiranul uscat.

Adăugați și o linguriță pastă de ardei iute sau ardei iute tocat după gustul dvs pentru picant.

Gustați zeama și mai puneți sare dacă e nevoie.

Acum lăsați să fiarbă la foc moale și pregătiți cartofii și găluștele.

Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite iar apoi se lasă în apa rece ca să nu se oxideze în contact cu aerul.

Pentru găluște aveți nevoie de cele 2 ouă, sare și făină.

Mai întâi puneți o oală cu apă și sare la fiert, ca pentru paste.

Pe o masă curată spargeți cele 2 ouă, puțină sare și începeți să puneți făina amestecând și frământând până când iasă o cocă moale care nu vi se lipește pe mâini.

Din aceasta cocă, “ciupiți” bucățele mici pe care le aruncați în apa cu sare care clocotește pe foc. După ce terminați coca, amestecați în oala ca să nu se prindă găluștele de fundul ei până când se ridică toate la suprafață. Fierbeți aceste găluște cam 10-15 minute apoi le scoateți cu o strecurătoare și le adaugați în gulaș unde le mai lăsați să fiarbă ca să prindă gustul supei.

Când carnea este aproape fiartă, puneți și cuburile de cartofi.

Puneți și 2-3 frunze de dafin.

Când atât carnea cât și cartofii și găluștele sunt bine fierte, opriți focul și puneți deasupra frunzele de pătrunjel tocat pentru că gulașul dvs e gata.

Gulașul se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coaja și eventual cu smântână.

Dacă nu e destul de picant, puteți pune direct în farfurie încă puțină pastă de ardei iute.

Pofta bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


2 Comments

2 Comments

  1. Stefan

    noiembrie 20, 2021 at 12:14 pm

    E perfecta si foarte buna si eu o fac se mănâncă repede de obicei cu prietenii si vecinii

  2. Eva

    noiembrie 20, 2021 at 6:10 pm

    Reteta aceasta nu este de gulyás!păcate ceva csorba de vacuta făcut la ceaun.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Biblioteca Academiei Române a lansat, de Ziua Națională, biblioteca sa digitală. Ce publicații include E-Acad

Published

on

Biblioteca Academiei Române a lansat luni, de Ziua Națională, biblioteca sa digitală. În cadrul acesteia cititorii pot explora cu ușurință, de oriunde și oricând, valoroase documente de patrimoniu din domenii și epoci istorice diverse, relevante pentru evoluția culturii, artei și științei românești și universale.

Platforma E-Acad este un proiect în dezvoltare. În această etapă, include o selecție de publicații…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Alertă alimentară. File de somon marinat, retras din magazine din cauza contaminării cu Listeria

Published

on






ANSVSA a anunțat retragerea imediată de la comercializare a produsului „File Somon Marinat 100g”, după ce în cadrul analizelor de control a fost identificată…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Băuturile alcoolice, mai scumpe de la 1 ianuarie 2026. Firmele din domeniu cer amânarea majorării accizelor

Published

on

Băuturile alcoolice ar urma să se scumpească de la 1 ianuarie 2026, odată cu o nouă majorare a accizelor. Asociația producătorilor și importatorilor din domeniu solicită Guvernului să amâne decizia, motivând că precedenta majorare nu a avut efectele așteptate.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Băuturi Spirtoase precizează că o nouă majorare de 10% a accizelor este prevăzută în HG 141/2025 pentru 1…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Mircea Abrudean, de Ziua Națională: România e puternică împreună. Când ne adunăm forțele, țara crește

Published

on






Senatorii și deputații s-au reunit, marți, într-o ședință solemnă dedicată Zilei Naționale, la doar o zi după ceremoniile militare și religioase desfășurate în…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading