Eveniment
FOTO: Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, rețeta faimoasei supe gulaș
Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.
Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.
Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.
Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la tară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.
Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.
Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu exista în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.
Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:
SUPĂ GULAȘ DE VITĂ
Gulașul este o mâncare ungurească apreciată în întreaga lume. Circulă mai multe rețete, unele de supă-ciorbă, altele de tocăniță, însă cea mai răspândită este cea pe care Ardeal24 v-o prezintă mai jos.
Cea mai bună supă gulaș se face la un ceaun de fontă pus deasupra unui foc de lemne alimentat ușor astfel încât gulașul nostru să se facă la foc molcom. Dar cum nu toată lumea are o curte unde să-și instaleze ceaunul, vă garantăm că supa dvs va ieși foarte gustoasă și pe aragaz dacă urmați instrucțiunile de preparare de mai jos.
Lista de ingrediente:
-1 kg de carne de vită tăiată cuburi (preferabil din pulpă de vițel sau mânzat ca să fiarbă mai repede)
-un rasol de vită și câteva legume (rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac) pentru baza supei
-3-4 cepe albe mărișoare
-ulei sau untură de porc
-2 ardei capia sau ardei gras roșu
-boia de ardei dulce
-3-4 morcovi
-pastă de roșii
-roșii proaspete sau la conservă
-chimen
-maghiran
-1 kg de cartofi
-2 ouă
-făină albă
-foi de dafin
-frunze de pătrunjel
-sare și piper
-pastă de ardei iute
Mod de preparare:
Baza pentru supă se prepară separat, punând într-o oală mare să fiarbă rasolul de vită cu sare, piper și legumele rădăcinoase: rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac. Dacă nu aveți răbdare să faceți asta, în zilele noastre se găsesc acele cuburi concentrate de vită cu care puteți prepara mult mai ușor supa. Respectați instrucțiunile de dozaj de pe ambalaj.
În ceaun sau într-o altă oală puneți ceapa tăiată mărunt la călit în ulei sau untură de porc. Când se rumenește ceapa puneți carnea tăiată cuburi și amestecați frecvent până când și carnea se albește și se rumenește puțin. Apoi puneți sare și piper după gust, adăugați ardeii capia tăiați cubulețe și morcovii de asemenea tăiați mărunt. Lăsați să se călească aceste legume amestecând des că să nu se ardă. Puneți acum o linguriță generoasă de chimen (măcinat ar fi ideal) pentru că acest condiment dă gustul specific de gulaș. Adăugați și o linguriță de pastă de roșii.
Când legumele sunt călite și carnea puțin prăjită, puneți o lingură cu vârf de boia dulce și amestecați repede pentru că boiaua se arde. Imediat începeți să puneți din supa de vită pregătită anterior, mai întăi cu polonicul ca să nu se ardă boiaua, apoi turnați până se umple ceaunul.
Când începe să fiarbă, puneți în supa-gulaș câteva roșii tăiate bucăți, fără pieliță (sau cuburi de roșii în conservă).
Mai puneți o linguriță de chimen întreg și presărați maghiranul uscat.
Adăugați și o linguriță pastă de ardei iute sau ardei iute tocat după gustul dvs pentru picant.
Gustați zeama și mai puneți sare dacă e nevoie.

Acum lăsați să fiarbă la foc moale și pregătiți cartofii și găluștele.
Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite iar apoi se lasă în apa rece ca să nu se oxideze în contact cu aerul.
Pentru găluște aveți nevoie de cele 2 ouă, sare și făină.
Mai întâi puneți o oală cu apă și sare la fiert, ca pentru paste.
Pe o masă curată spargeți cele 2 ouă, puțină sare și începeți să puneți făina amestecând și frământând până când iasă o cocă moale care nu vi se lipește pe mâini.
Din aceasta cocă, “ciupiți” bucățele mici pe care le aruncați în apa cu sare care clocotește pe foc. După ce terminați coca, amestecați în oala ca să nu se prindă găluștele de fundul ei până când se ridică toate la suprafață. Fierbeți aceste găluște cam 10-15 minute apoi le scoateți cu o strecurătoare și le adaugați în gulaș unde le mai lăsați să fiarbă ca să prindă gustul supei.
Când carnea este aproape fiartă, puneți și cuburile de cartofi.
Puneți și 2-3 frunze de dafin.
Când atât carnea cât și cartofii și găluștele sunt bine fierte, opriți focul și puneți deasupra frunzele de pătrunjel tocat pentru că gulașul dvs e gata.
Gulașul se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coaja și eventual cu smântână.
Dacă nu e destul de picant, puteți pune direct în farfurie încă puțină pastă de ardei iute.
Pofta bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Câinele-salvator Yukanna a intrat la pensie. A participat la zeci de misiuni alături de Tiberiu Krizbai, de la Salvamont Alba
Câinele-salvator Yukanna a intrat la pensie, la vârsta de 11 ani, după numeroase misiuni alături de Tiberiu Krizbai de la Salvamont Alba. Activitatea sa a fost apreciată și recunoscută, fiind un membru important al echipei de salvatori.
Câțelușa Yukanna, rasa Golden Retriever, este unul dintre cei mai buni câini-salvatori din România și primul din județul Alba. Este atestată pentru căutare-salvare în mediul urban și în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Vremea de weekend în Alba, 5-7 decembrie: temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Prognoza meteo pe zile și localități
Vremea de weekend în Alba, 5-7 decembrie: temperaturile vor fi mai mari decât normalul perioadei, în următoarele trei zile. Vineri, maximele vor ajunge până la 11 grade Celsius. Sâmbătă și duminică, se mai răcește până la 7-9 grade.
Minimele vor varia între 1 și 3 grade.
La munte, temperaturile vor fi între 4 și 6 grade (minime de 0-1 grad).
În general, cerul va fi mai mult acoperit de nori, însă vor fi și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
UPDATE FOTO: INCENDIU la Pianu de Sus. Focul a cuprins o locuință. Pompierii din Sebeș intervin cu două autospeciale
Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 19:10, în localitatea Pianu de Sus. Focul a cuprins o locuință.
Update, ora 21:00 – Incendiul a fost stins.
Update, ora 19:30 – Potrivit ISU Alba, forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului.
Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
Se intervine pentru localizarea și stingerea în totalitate a incendiului.
Știrea inițială:
Citește mai mult pe Alba24.ro



Stefan
noiembrie 20, 2021 at 12:14 pm
E perfecta si foarte buna si eu o fac se mănâncă repede de obicei cu prietenii si vecinii
Eva
noiembrie 20, 2021 at 6:10 pm
Reteta aceasta nu este de gulyás!păcate ceva csorba de vacuta făcut la ceaun.