Connect with us

Eveniment

FOTO: Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, rețeta faimoasei supe gulaș

Publicat


Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la tară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu exista în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

SUPĂ GULAȘ DE VITĂ

Gulașul este o mâncare ungurească apreciată în întreaga lume. Circulă mai multe rețete, unele de supă-ciorbă, altele de tocăniță, însă cea mai răspândită este cea pe care Ardeal24 v-o prezintă mai jos.

Cea mai bună supă gulaș se face la un ceaun de fontă pus deasupra unui foc de lemne alimentat ușor astfel încât gulașul nostru să se facă la foc molcom. Dar cum nu toată lumea are o curte unde să-și instaleze ceaunul, vă garantăm că supa dvs va ieși foarte gustoasă și pe aragaz dacă urmați instrucțiunile de preparare de mai jos.

Lista de ingrediente:

-1 kg de carne de vită tăiată cuburi (preferabil din pulpă de vițel sau mânzat ca să fiarbă mai repede)

-un rasol de vită și câteva legume (rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac) pentru baza supei

-3-4 cepe albe mărișoare

-ulei sau untură de porc

-2 ardei capia sau ardei gras roșu

-boia de ardei dulce

-3-4 morcovi

-pastă de roșii

-roșii proaspete sau la conservă

-chimen

-maghiran

-1 kg de cartofi

-2 ouă

-făină albă

-foi de dafin

-frunze de pătrunjel

-sare și piper

-pastă de ardei iute

Mod de preparare:

Baza pentru supă se prepară separat, punând într-o oală mare să fiarbă rasolul de vită cu sare, piper și legumele rădăcinoase: rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac. Dacă nu aveți răbdare să faceți asta, în zilele noastre se găsesc acele cuburi concentrate de vită cu care puteți prepara mult mai ușor supa. Respectați instrucțiunile de dozaj de pe ambalaj.

În ceaun sau într-o altă oală puneți ceapa tăiată mărunt la călit în ulei sau untură de porc. Când se rumenește ceapa puneți carnea tăiată cuburi și amestecați frecvent până când și carnea se albește și se rumenește puțin. Apoi puneți sare și piper după gust, adăugați ardeii capia tăiați cubulețe și morcovii de asemenea tăiați mărunt. Lăsați să se călească aceste legume amestecând des că să nu se ardă. Puneți acum o linguriță generoasă de chimen (măcinat ar fi ideal) pentru că acest condiment dă gustul specific de gulaș. Adăugați și o linguriță de pastă de roșii.

Când legumele sunt călite și carnea puțin prăjită, puneți o lingură cu vârf de boia dulce și amestecați repede pentru că boiaua se arde. Imediat începeți să puneți din supa de vită pregătită anterior, mai întăi cu polonicul ca să nu se ardă boiaua, apoi turnați până se umple ceaunul.

Când începe să fiarbă, puneți în supa-gulaș câteva roșii tăiate bucăți, fără pieliță (sau cuburi de roșii în conservă).

Mai puneți o linguriță de chimen întreg și presărați maghiranul uscat.

Adăugați și o linguriță pastă de ardei iute sau ardei iute tocat după gustul dvs pentru picant.

Gustați zeama și mai puneți sare dacă e nevoie.

Acum lăsați să fiarbă la foc moale și pregătiți cartofii și găluștele.

Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite iar apoi se lasă în apa rece ca să nu se oxideze în contact cu aerul.

Pentru găluște aveți nevoie de cele 2 ouă, sare și făină.

Mai întâi puneți o oală cu apă și sare la fiert, ca pentru paste.

Pe o masă curată spargeți cele 2 ouă, puțină sare și începeți să puneți făina amestecând și frământând până când iasă o cocă moale care nu vi se lipește pe mâini.

Din aceasta cocă, “ciupiți” bucățele mici pe care le aruncați în apa cu sare care clocotește pe foc. După ce terminați coca, amestecați în oala ca să nu se prindă găluștele de fundul ei până când se ridică toate la suprafață. Fierbeți aceste găluște cam 10-15 minute apoi le scoateți cu o strecurătoare și le adaugați în gulaș unde le mai lăsați să fiarbă ca să prindă gustul supei.

Când carnea este aproape fiartă, puneți și cuburile de cartofi.

Puneți și 2-3 frunze de dafin.

Când atât carnea cât și cartofii și găluștele sunt bine fierte, opriți focul și puneți deasupra frunzele de pătrunjel tocat pentru că gulașul dvs e gata.

Gulașul se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coaja și eventual cu smântână.

Dacă nu e destul de picant, puteți pune direct în farfurie încă puțină pastă de ardei iute.

Pofta bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

2 Comentarii

2 Comments

  1. Stefan

    noiembrie 20, 2021 la 12:14 pm

    E perfecta si foarte buna si eu o fac se mănâncă repede de obicei cu prietenii si vecinii

  2. Eva

    noiembrie 20, 2021 la 6:10 pm

    Reteta aceasta nu este de gulyás!păcate ceva csorba de valuta făcut la ceaun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba

Expoziție temporară la Museikon, cu ocazia aniversării a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia

Publicat

Vineri, la ora 12, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia,  clădirea Museikon, va fi vernisată expoziția temporară: 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia.

Înființat în anul 1622, la inițiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

La invitația principelui la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuți la nivel european: Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld.

Principele Bethlen și-a pus biblioteca personală la dispoziția celor care învățau la Colegiul Academic și tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învățământ.

În cadrul expoziției temporare vor putea fi admirate manuale folosite la Colegiul Academic tipărite la Alba Iulia și Oradea, diplome prin intermediul cărora principii Transilvaniei au făcut numeroase donații instituției de învățământ, manuscrise în care se regăsesc numele studenților care au frecventat cursurile Colegiului.

Printre piesele cele mai importante se numără lucrarea lui Johannes Duns Scotus, ”Quaestiones in quartum librum…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Brasov

Mașină de poliție implicată într-un accident pe DN 13, în județul Brașov

Publicat

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, joi după-amiază pe DN 13, în județul Brașov. În eveniment au fost implicate o mașină de poliție și un autoturism.

Potrivit IPJ Brașov, la data de 19 mai 2022, în jurul orei 17.40, la intersecția străzii Fântânii din municipiul Brașov cu DN13 ( Calea Feldioarei) a avut loc un eveniment rutier, coliziune între o autospecială de poliție și un autoturism.

În urma producerii evenimentului rutier nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.

La testarea conducătorilor auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0.

Sunt efectuate procedurile legale în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

ALBA FEST 2022, în 10-12 iunie, la Alba Iulia. Licitație pentru servicii artistice. Care sunt cerințele pentru artiști și formații

Publicat

Alba Fest se organizează din nou la Alba Iulia, după doi ani de pauză din cauza pandemiei. În perioada 10-12 iunie, albaiulienii și invitații lor vor putea sărbători zilele municipiului în Cetatea Alba Carolina.  

Primăria Alba Iulia a lansat joi achiziția de servicii artistice (artiști și formații) în cadrul evenimentului AlbaFest. Pentru acest an, festivalul are rezervat un buget de 250.000 de lei.

„Alba Fest® – ediția 2022 înseamnă un festival care dorește să confirme poziția municipiului Alba Iulia pe harta evenimentelor și care să răspundă așteptărilor publicului care a trebuit să treacă prin cei 2 ani de pandemie.

Spectacolele de calitate, artiștii și muzicienii invitați vor aduce un plus de notorietate, între 10-12 iunie, celei mai mari scene din Transilvania – Cetatea Alba Carolina”, se precizează în caietul de sarcini.

Procedura urmărește achiziția de servicii artistice – servicii muzicale și de divertisment, servicii de prezentare spectacole cu artiști români.

Specificații necesare – servicii muzicale și de divertisment, servicii de prezentare de spectacole cu artiști români pentru ziua de 11 și 12 iunie 2022 – cu minim astfel:

  • 5 artiști/formații din care minim…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Concediu 2022: Grecia, pe locul doi în lume la numărul de plaje cu steag albastru. Cele mai multe sunt în Halkidiki

Publicat

Grecia se menţine pe locul doi al ţărilor cu cele mai multe plaje cu steag albastru anul acesta, cu 581 – cu 14 mai multe decât în 2021, după Spania aflată pe primul loc, a anunţat marţi Societatea elenă pentru protecţia naturii citată de EFE.

În timp ce Spania şi-a doborât din noul recordul cu 621 de steaguri, Grecia şi-a instalat steagurile albastre în 581 de plaje, 15 porturi sportive şi 6 ambarcaţiuni turistice.

Vacanță în Grecia 2022: Reguli de călătorie anunțate de autoritățile elene pentru noul sezon. Ce restricții au fost eliminate

Astfel, 14 % dintre cele peste 4.000 de plaje premiate în 49 de ţări, care participă la această clasificare a Fundaţiei pentru Educaţia de Mediu (FEE), se află în Grecia.

Zona din Grecia care a acumulat cele mai multe steaguri albastre anul acesta este peninsula Halkidiki din nordul ţării, cu 96 de steaguri repartizate de-a lungul litoralului, urmată de insula Creta, regiunea Attica şi insula Rodos, potrivit Greekcitytimes.

Ce este steagul albastru

Steagul albastru este un certificat pentru calitatea de mediu acordat anual din 1987 de FEE, cu sediul în Danemarca, şi care se acordă pentru curăţenie, frumuseţea peisajului şi infrastructura bine dezvoltată.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe