Connect with us

Eveniment

Ora prim-ministrului – procedură

Published

on



Premierul Florin Cîţu participă la 22 februarie 2021, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, la solicitarea grupului parlamentar al PSD. Dezbaterea va începe la ora 17.00, tema propusă de PSD fiind „Bugetul tăierilor: moartea economică a României”.

Anteriorul premier, Ludovic Orban, a participat la „Ora prim-ministrului” în 6 iulie, 18 mai şi 9 noiembrie 2020.

La 9 noiembrie 2020, Ludovic Orban a fost prezent în Parlament, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

La 6 iulie 2020, premierul a fost prezent la Camera Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, la dezbaterea pe tema achiziţiilor făcute de Unifarm, în contextul pandemiei de COVID-19. Dezbaterile au avut loc la solicitarea Grupului parlamentar al PSD.

Ludovic Orban a fost invitat, la 18 mai 2020, la Camera Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, pentru a discuta pe tema „Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus”. Decizia chemării premierului în plen a fost luată de Biroul permanent al Camerei, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa, conform site-ului gov.ro.

„Ora prim-ministrului”, alături de „Ora Guvernului”, reprezintă o componentă a controlului parlamentar asupra guvernului şi este o practică parlamentară prezentă în mai multe ţări europene, în Marea Britanie având o lungă tradiţie. În România, această formă de control parlamentar a fost introdusă în Regulamentul Camerei Deputaţilor în mai 2015.

Din 2015, de când s-a instituit această procedură, au mai participat la „Ora prim-ministrului” premierii Victor Ponta, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban.

***

Procedura parlamentară „Ora prim-ministrului” se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, iar prezenţa premierului este obligatorie, potrivit regulamentelor celor două camere.

Potrivit regulamentelor camerelor, o dată pe lună, de regulă în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, are loc ”Ora prim-ministrului”, care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viaţa politică, economică şi socială (art. 207 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 179 din Regulamentul Senatului).

Dezbaterile politice din cadrul ”Orei prim-ministrului” se pot organiza atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât şi la solicitarea premierului. Dacă dezbaterea are loc la iniţiativa grupurilor parlamentare, acestea înaintează, în scris, tema propusă dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Biroul permanent îl informează de îndată pe primul-ministru, care are obligaţia de a participa la dezbaterea solicitată.

Procedura desfăşurării şedinţei speciale dedicate ”Orei prim-ministrului” este diferită, în funcţie de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opoziţiei sau premierul.

Astfel, în cazul în care dezbaterea este solicitată de către deputaţii opoziţiei, aceştia au la dispoziţie 5 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, iar premierul are, la rândul său, 5 minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Apoi, intervin reprezentanţii grupurilor parlamentare, care au la dispoziţie câte 5 minute fiecare. Excepţie face majoritatea parlamentară, care are alocate 15 minute pentru intervenţie. Reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are la dispoziţie 2 minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru poate să răspundă intervenţiilor în 5 minute (art. 207 din Regulamentul Camerei Deputaţilor).

În situaţia în care dezbaterea are loc la solicitarea majorităţii parlamentare, primul-ministru are la dispoziţie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere. Reprezentanţii grupurilor parlamentare au câte 5 minute pentru intervenţie, iar reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are la dispoziţie 2 minute. La finalul dezbaterii, premierului îi sunt alocate 10 minute pentru a răspunde intervenţiilor, mai prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor. La Senat, premierul are la dispoziţie doar 5 minute, pentru a răspunde intervenţiilor, conform Regulamentului Senatului.

În cea de-a treia situaţie, în care dezbaterea are loc la iniţiativa premierului, acesta are la dispoziţie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, reprezentanţii grupurilor parlamentare au câte 5 minute pentru intervenţie, iar reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are alocate 2 minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru are la dispoziţie 5 minute pentru a răspunde intervenţiilor, se arată în Regulamentul Camerei. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Băiat dispărut la Cluj-Napoca. Are 16 ani și este căutat de familie. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Published

on

Un băiat de 16 ani din Cluj-Napoca este dat dispărut de familie, care îl caută.

Andrei Berki a plecat în cursul zilei de 20 septembrie, în jurul orei 22.00, de la locuința situată în cartierul Someșeni din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Accident rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu. O femeie a fost rănită după ce două mașini s-au lovit

Published

on

O femeie a fost rănită într-un accident rutier petrecut sâmbătă pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în dreptul municipiului Sibiu.

Evenimentul rutier s-a petrecut la km. 254, pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, sensul Sebeș – Sibiu.

Potrivit IPJ Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din județul Satu Mare nu a păstrat distanța de siguranță și a intrat în coliziune cu autoturismul din fața sa. Acesta era condus de către un bărbat în vârstă de 38 de ani, din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

VIDEO FOTO. Premierul Marcel Ciolacu, pe șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN din Cluj-Napoca

Published

on

Aflat la Cluj-Napoca, premierul Marcel Ciolacu a vizitat, sâmbătă, șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN.

Alături de el au mai fost prezenți președintele PSD Cluj, Vasile Dîncu,…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian, acuzat de înșelăciune și delapidare, în dosarul Parc Residence Alpha din Alba Iulia

Published

on

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian, acuzat de înșelăciune și delapidare, în dosarul Parc Residence Alpha din Alba Iulia. Decizia a fost luată luni, de către Curtea de Apel Cluj, după ce inculpatul și-a recunoscut vinovăția.

Jidveian a fost arestat preventiv de la finalul lunii mai 2024. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement