Connect with us

Eveniment

Plante exotice aclimatizate, prezentate vizitatorilor de Grădina Botanică a UMFST Târgu Mureş, la 75 de ani de la înfiinţare

Publicat



sursa foto: Facebook

Grădina Botanică a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș prezintă vizitatorilor sute de specii de plante exotice aclimatizate, cu interes farmaceutic, în cadrul unor tururi ghidate. Universitatea sărbătoreşte în această perioadă 75 de ani de la înfiinţare,

„Astăzi, vorbim de trei sere moderne, cu o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi în total. Prima seră are rol de cercetare, este spaţiul în care studenţii sau cadrele didactice desfăşoară anumite proiecte de cercetare pe plante care trebuie crescute şi dezvoltate în condiţii de seră.

A doua seră este cu rol de producţie, este locul în care multiplicăm specii de plante ornamentale care, ulterior, sunt scoase în teren pentru a înfrumuseţa parcul universităţii noastre, iar a treia seră va reprezenta punctul de atracţie pentru vizitatorii noştri, pentru că aici vor fi adăpostite specii de plante exotice. (…)

De curând se întrevede un al treilea subsector, şi anume sectorul speciilor de plante rare şi ocrotite, pentru că unul dintre cele mai importante roluri ale unei grădini botanice este acela de a conserva specii de plante care sunt periclitate. Sectorul plantelor medicinale are o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, unde vegetează în jur de 200 de specii de plante, cele mai multe dintre ele de interes medicinal”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Grădinii Botanice, profesor Corneliu Tanase.

Potrivit lui Corneliu Tanase, Grădina Botanică, cu o suprafaţă de 1,5 hectare, este împărţită în trei sectoare importante, care au fost înfiinţate în două etape: în prima etapă (1908) a fost amenajat Parcul dendrologic şi sera, iar în cea de a doua etapă (1948), a fost înfiinţată Grădina Botanică şi Grădina de Plante medicinale.

Începând din decembrie 2022, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a inaugurat noul Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice din cadrul Facultăţii de Farmacie, care cuprinde laboratoarelor cu echipamente şi aparate specifice cercetării plantelor medicinale şi aromatice.

„Bineînţeles că o grădină botanică este o mare valoare atunci când se găseşte în special într-un mediu universitar. Are ca şi rol conservarea unor plante, dar nu doar conservarea acestor plante, ci şi transmiterea unor informaţii către publicul larg. (…) De asemenea, este locul în care dezvoltăm noi produse vegetale inovative, fitopreparate, iar în decembrie 2022 a fost inaugurat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice. Este locul în care studenţi, cadre didactice, cercetători pasionaţi de plante pot să studieze plantele nu doar din punct de vedere al alcătuirii lor, ci şi din punct de vedere al compoziţiei chimice şi mai departe să transpună aceşti compuşi biologic activ din plante în diferite fitopreparate. Ne dorim să răspundem cerinţelor pieţii, ne dorim să fim relevanţi pentru ziua de astăzi”, a arătat Tanasă.

Serele şi Grădina Botanică deservesc Facultatea de Farmacie şi oferă infrastructura de cercetare necesară studenţilor, cadrelor didactice sau cercetătorilor pasionaţi de lumea plantelor, dar este şi un centru de microproducţie pentru produse vegetale inovative cu utilizare la nivel larg.

Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Grădina Botanică universitară împlinesc în această săptămână 75 de ani de la înfiinţare.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…
Citește mai mult pe
Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe